• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii ET41

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.488 315 18
@Wojciech49 Panie Wojciechu dziękuje bardzo za to info — zdaje sobie sprawę z tego, ja sobie akurat spisywałem lokomotywy, jakie były w czasach MZ Tarnów, ale jak już Pan pisze ,ten czas MZtów był raczej krótki.

@Marek Miller Panie Marku tak dokładnie mam na oku ET41-105 z Katowic w malowaniu niebieskim Cargo. Jest sporo fotek tej maszyny w necie.

@route Wielkie dzięki! To rozwiązało wszelkie problemy i możemy dokończyć model CAD.

@Remaj12 i @TORONCIAK na razie planuje gładką budę z małymi zgarniaczami. Wiem, na wizualizacji jest jeszcze duży, ale to się zmieni. Specjalnie wybrałem typ budy, którego PIKO jeszcze nie zrobiło. Jak ta wersja się finansowo zwróci, zobacze, jaką jako następną zrobię.

@Rozjazd Panie Filipie dokładnie tak. Ja się teraz skupiam na nowoczesnych maszynach z klimą na, 2025 rok przygotowuje siódemki z numerami 1000 plus z Cargo, IC i PR, no właśnie nowoczesną ET41-105. Tak mi też chodzi po głowie, czy nie wykopać znowu projektu SP/SU45 jako ST45... ale to nie teraz.

Reakcje
23 1 0
@Wojciech49 Panie Wojciechu dziękuje bardzo za to info — zdaje sobie sprawę z tego, ja sobie akurat spisywałem lokomotywy, jakie były w czasach MZ Tarnów, ale jak już Pan pisze ,ten czas MZtów był raczej krótki.

@Marek Miller Panie Marku tak dokładnie mam na oku ET41-105 z Katowic w malowaniu niebieskim Cargo. Jest sporo fotek tej maszyny w necie.

@route Wielkie dzięki! To rozwiązało wszelkie problemy i możemy dokończyć model CAD.

@Remaj12 i @TORONCIAK na razie planuje gładką budę z małymi zgarniaczami. Wiem, na wizualizacji jest jeszcze duży, ale to się zmieni. Specjalnie wybrałem typ budy, którego PIKO jeszcze nie zrobiło. Jak ta wersja się finansowo zwróci, zobacze, jaką jako następną zrobię.

@Rozjazd Panie Filipie dokładnie tak. Ja się teraz skupiam na nowoczesnych maszynach z klimą na, 2025 rok przygotowuje siódemki z numerami 1000 plus z Cargo, IC i PR, no właśnie nowoczesną ET41-105. Tak mi też chodzi po głowie, czy nie wykopać znowu projektu SP/SU45 jako ST45... ale to nie teraz.
Panie Robercie, ja myślałem o ET41-194, ale bez ryfli ET41-105 też jest OK. Zauważyłem na zdjęciach w przypadku obu tych lokomotyw, że kolor lamp jest biały, chociaż świecą na czerwono. Planuje Pan użyć białych (przezroczystych) LEDów, które świecą na czerwono?

Bizon_89

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Witam jestem świeżakiem na forum i chciałem trochę podbić temat ET41 od SM. Przygodę z modelarstwem zacząłem jakieś dwa lata temu. Udało mi się zakupić pierwsza EU07 SM z drugiej reki i jestem nią zachwycony. No i tu właśnie pytanie o to ET41 od SM bo jest to moja ulubiona lokomotywa. Wiem ze Pan Robert jakiś czas temu zapowiadał produkcje innych loków ale nie było nic o jamnikach chyba ze cos mi umknęło.

Bizon_89

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Właśnie stąd moje pytanie o jakieś oficjalne info jak to jest. Bo wiemy o EP09 ale też mi cos przeleciało o jakichs innych elektrowozach w planach ale nic konkretnego o jamniku.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
Właśnie stąd moje pytanie o jakieś oficjalne info jak to jest. Bo wiemy o EP09 ale też mi cos przeleciało o jakichs innych elektrowozach w planach ale nic konkretnego o jamniku.
Oficjalne info było wiele lat temu, w katalogach PDF publikowanych też tutaj, na forum, zaraz po pierwszych siódemkach. I co? I nic. Ja tam już niczego nie oczekuję... Jeśli w ogóle wyjdzie, to się po prostu kupi (jeśli się uda) i tyle.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Bizon_89

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Oficjalne info było wiele lat temu, w katalogach PDF publikowanych też tutaj, na forum, zaraz po pierwszych siódemkach. I co? I nic. Ja tam już niczego nie oczekuję... Jeśli w ogóle wyjdzie, to się po prostu kupi (jeśli się uda) i tyle.
Niby tak ale fajnie by bylo wiedzieć czy projekt został całkiem wyrzucony czy tylko odstawiony na boczny tor ;)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.205 18 0
Miejsce na politykowanie wydawnicze i wszelkie inne kulturalne dyskusje jest w Gadkach-Szmatkach.

Jeżeli nie ma ruchu w interesie (tj. info o planie/produkcji modelu), to lepiej przenieść się gdzieś indziej). Tu wskazówka dla nowicjuszy - skoro temat od lat wisi w odmętach forum, to może warto się zastanowić przed zdobyciem tytułu "Złotej łopaty" za odkopywaniem wątków, dlaczego nikt w wątku nie pisze.

Jeżeli gadamy o modelu innej firmy - to gadamy o nim w odpowiednim wątku.

Tylko tyle i aż tyle.

Wpis techniczny. Zniknie za jakiś czas.

Bizon_89

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Nie no, masz rację. Pewnie że znaleźliby się chętni ze względu na jakość, czy malowanie, czy przydział.
Ale czy sprzedaż mogłaby pokryć nakłady? Wątpię.
Można sobie tylko snuć domysły niestety ;) Poruszyłem temat z myślą że może dostanę jakieś oficjalne info ale trudno. Warto było spróbować a teraz temat już może znikać w czeluście forum...

Bizon_89

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
No więc spróbuję zrobic kolejne podejscie. Jakis czas temu na modelcenter.pl u producenta powstał dział SONDAŻE. @Robert Reschka zaczepie tym razem Pana. Moze by sie udało wrzucic w ten dział ET41? Jakies prace wczesniej juz Pan zaczal ale niestety to chyba umarło no chyba ze sie myle i prace nadal trwaja.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.535 443 99
No więc spróbuję zrobic kolejne podejscie. Jakis czas temu na modelcenter.pl u producenta powstał dział SONDAŻE. @Robert Reschka zaczepie tym razem Pana. Moze by sie udało wrzucic w ten dział ET41? Jakies prace wcześniej już Pan zaczął ale niestety to chyba umarło no chyba ze sie myle i prace nadal trwaja.
W ET41 od PIKO mnie (i pewnie nie tylko mnie) głównie bolą wózki. Do własności jezdnych i ogólnej eksploatacji modelu nie można się przyczepić. Niestety firma ta poszła na kompromis, więc w modelach ET41 (oraz siódemkach 300E) montowane są wózki od wersji lokomotywy typu 4E i dla 'znawców' tematu trochę słabo to wygląda. O reflektorach już nie piszę, bo maglowane to było 1000 x.