Dobry wieczór,
Wyraźnie oznaczenia "ewoluowały" od roku 1985 (ET23) do roku 1989 (ET24). Jest to bardzo prawdopodobne, w związku z odsunięciem w czasie przygotowania dokumentacji dla 204E i 205E.
"Trakcja i wagony" 3/84 - "Problemy techniczno-konstrukcyjne nowej generacji lokomotyw" J. Sobaś, S. Wróblewski - OBRPS Poznań
"...
Prace przygotowawcze były prowadzone już w latach 1970-1977. W ich wyniku opracowano wiele wariantów rozwiązania problemu, uwarunkowanych jednak dużymi nakładami finansowymi, zwłaszcza w odniesieniu do drugiego obszaru płatniczego.
Ostatecznie przyjęto następującą koncepcję przygotowania i uruchomienia produkcji nowego typu lokomotyw (przy ograniczonej współpracy z ZSRR i wykorzystaniu krajowych możliwości produkcyjnych):
- BoBo typu 104E - do prowadzenia pociągów o masie 550 t z prędkością 140 km/h,
- BoBoBo typu 204E - do prowadzenia pociągów o masie 550 t z prędkością 160 km/h i - w odmianie kontenerowej (zmiana przełożenia) - pociągów o masie 1800-2500 t z prędkością 120 km/h,
- BoBo + BoBo typu 205E - do prowadzenia pociągów o masie 4000 t z prędkością 100 km/h.
Na podstawie tych założeń została opracowana, przez Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Pojazdów Szynowych (OBRPS), dokumentacja techniczna pierwszej z tych lokomotyw - BoBo typu 104E o mocy 2920 kW i prędkości konstrukcyjnej 140 km/h. Dokumentacja ta jest podstawą do wykonania w 1984 roku dwóch prototypów tej lokomotywy przez Fabrykę Wagonów "Pafawag" we Wrocławiu.
W trakcie opracowywania znajduje się projekt wstępny następnej lokomotywy - BoBoBo typu 204E o mocy 4380 kW w odmianach na prędkość 120 km/h i 160 km/h, z układami utrzymywania stałej prędkości (UPZ).
..."
Moim zdaniem urealniono projekt i stąd też wykonano dokumentację 206E - mniejszej mocy, ale z większą szansą wykonania w rzeczywistości (dostępność komponentów).
Jeden z pracowników IPS (nota bene konstruktor poniższych UPZ) twierdził, że kojarzył stojące w PaFaWagu pudło do 206E, które później pocięto, ale z oczywistych przyczyn nie jestem w stanie tego zweryfikować.
A sterowniki UPZ dla EP09 i EU07 kilka lat temu przekazałem do PSMK w Skierniewicach, po tym, jak wyciągnąłem je z kontenera ze złomem w pracy. Zadajnik prędkości też był w zestawie. Były zbudowane w technice TTL, 206E miało mieć sterowanie na mikroprocesorze. Mam prototyp płytki pomiaru prędkości do takiego sterownika. Też wyciągnięty ze złomu...
Z poważaniem,
Maxxc
PS: Ocalała grupa 30 dokumentacji do 206E?
PS2: Taka ciekawostka - w książce Kolegi
@OskarQ90 jest przywołana lokomotywa EM-11, która realnie stała się EM10. Ciekawe, na jaki projekt wtedy zarezerwowano liczbę "10" - czy np. na towarową wersję EP09? A po drugie, ale mało istotne - są w tej książce w oznaczeniach myślniki pomiędzy literami a cyframi oznaczenia...