• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Saybush = Żywiec. Czyli czym piwo przed 130 laty wożono.

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Witam.
Przeszło dwa lata pracy.
Dwie formatki A4 blach fototrawionych. Blachy próbne - prototypowe i wreszcie PRODUKCYJNE.
Całe godziny treningu w lutowaniu. Wymiana lutownic...
Potem myjka ultradźwiękowa.
Potem szczoteczka, pędzelek i mycie w płynie do naczyń.
Potem piaskowanie w specjalnej komorze dentystycznej proweniencji. (nowy kompresor)
Znowu mycie.
Lakiernia - podkład - sprawdzenie - poprawki - lakier.

Panie i Panowie.
W roku 1878 przedłużono linię kolejową (KFNB) z Bielska (Bielitz) do Żywca (Saybush), dzięki subwencji arcyksięcia Albrechta w wysokości pół miliona guldenów reńskich, właściciela dóbr żywieckich, w tym i browaru.
Koniecznym okazało się przebicie istniejącego do dziś tunelu o długości 268 m pod bielskim "Wzgórzem", nad którym króluje zamek Sułkowskich. Wylot tunelu znajduje się przy Poczcie Polskiej i Teatrze Polskim. Kopie instytucji wiedeńskich! Dzisiaj pięknie odrestaurowane i dodające miastu uroku.

Mamy więc tu sobie w Bielsku tunel a nad nim centrum miasta. Równoległa do torów a biegnąca powyżej ulica nosiła nazwę... Kaiser Franz Josef-Strasse, a dzisiejszą 3 Maja. Też pięknie. Wszak od 3 Maja to się nam zaczęło...
Trzy razy dziennie jechał wtedy pociąg z Dziedzic do Żywca przez Bielsko (1 h 10 min. jazdy). "Nasi" wykręcają podobny czas ... :)

W składach przemierzających Bielsko pociągów były doczepiane wagony ze złocistym, gazowanym trunkiem.
Ciągnione przez niestrudzone-austriackie parowozy dostarczały ludziom tego, czego prawdziwi faceci tylko z trudem sobie odmówią.

Wagony do przewozu piwa zakupione przez Browar Książęcy Arcyksięcia Albrechta były produkowane w fabryce Ringhoffer Smichov (PRAHA) ... Po II Wojnie Światowej zakłady TATRA Praga.
Miłośnikom tramwajów umilę fakt, iż tramwaje były tam produkowane od 1876 roku. Na początku drewniane, do konnej trakcji.

W Skansenie Chabówce najstarszym wagonem jest wagon z Righoffera.

Autentyczny wagon zakładów słodowo-piwowarskich w Żywcu znajduje się w zbiorach PSMK w Skierniewicach. Stanowił "podstawę" naszych prac rozwojowych i spowodował intensyfikację kontaktów z zagranicznymi ekspertami.

Typ maźnic wczesny sprzed 1899 roku. Sprzęg pojedynczy. Koła szprychowe RP-25 (Luck Feinmechanik) Drzwi ładunkowe otwierane. Klapy zasypowe do lodu otwierane. Bufory sprężynujące. Full metal.

Efekt prac pozwalam sobie przedstawić poniżej.

Zapraszam do przenosin w czasie. Na powrót do teraźniejszości zawsze jest czas! Oby nie na kacu... :twisted:

Załączniki

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
344 2 3
maciekk napisał(a):
Piękny model :shock: :shock:

Jak jest cena wagoniku ?
Nie chciałbym być złośliwy... ale przy tego typu produkcjach przypomina mi się tekst o kupowaniu naprawdę drogich zegarków....

Pytasz o cenę? - Nie stać Cię.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Model prezentuje się ciekawie, ale oprócz zdjęcia klimatycznego mile widzane są zdjęcia kolorowe pokazujące detal nad którym warto przystanąć, a tak, to tylko pogdybać można.

Corwin napisał(a):
...
Skoro prace nad modelem trwały dwa lata, to bez obaw, jak będzie chciał kupić i zamówi, do dnia odbioru spokojnie odłoży te kilka stówek :D

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Dzisiaj przywiozłem naświetlone polimery, tydzień temu nowe tampony (do tampodruku nie do ... ), noże do farby i jutro ruszamy z opisaniem tampodrukowym pierwszej partii 30 sztuk. Czy wyjdą od razu? Wątpię.
Zmyjemy rozpuszczalnikiem i otamponujemy ponownie. :D

Tamponem po karoserii dostaną także autka typu MILICJA , POLICJA, STRAŻ i inne z "TOLOLOKO Studio". Żegnaj kalkomanio. :p

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
TLLK napisał(a):
Dzisiaj przywiozłem naświetlone polimery, tydzień temu nowe tampony (do tampodruku nie do ... ), noże do farby i jutro ruszamy z opisaniem tampodrukowym pierwszej partii 30 sztuk. Czy wyjdą od razu? Wątpię.

Tamponem po karoserii dostaną także autka typu MILICJA , POLICJA, STRAŻ i inne z "TOLOLOKO Studio". Żegnaj kalkomanio. :p
Dlaczego ma nie wyjść?
Do ustawienia maszyny zastosuj bryłę o gabarytach modelu,ustaw docisk maszyny(docisk minimalny potrzebny).Zastosuj tampon o twardości 6 shore,klisze polimerową,farbę firmy tampoprint.Oklej modele taśmą samoprzylepną, przeźroczystą o delikatnym kleju,ustaw pozycje nadruku.Tampon przed zadrukowaniem właściwego modelu rozbujaj,tzn na jakimś kawałku tworzywa drukuj około 5 minut bez przerwy,ułoży się wtedy pod matryce i na gotowcu zadrukuje bez problemu.Oczywiście przed zadrukowaniem gotowca umyj go rozpuszczalnikiem do farb.Po każdym zadruku czyść taśmą samoprzylepną.Proponuje druk na dwa razy jak masz oczywiście dobry uchwyt w którym detal się nie przesuwa.

Pozdrawiam Specjalista d/s tampodruku.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
344 2 3
KPEV1884 napisał(a):
TLLK napisał(a):

Dlaczego ma nie wyjść?
Do ustawienia maszyny zastosuj bryłę o gabarytach modelu,ustaw docisk maszyny(docisk minimalny potrzebny).Zastosuj tampon o twardości 6 shore,klisze polimerową,farbę firmy tampoprint.Oklej modele taśmą samoprzylepną, przeźroczystą o delikatnym kleju,ustaw pozycje nadruku.Tampon przed zadrukowaniem właściwego modelu rozbujaj,tzn na jakimś kawałku tworzywa drukuj około 5 minut bez przerwy,ułoży się wtedy pod matryce i na gotowcu zadrukuje bez problemu.Oczywiście przed zadrukowaniem gotowca umyj go rozpuszczalnikiem do farb.Po każdym zadruku czyść taśmą samoprzylepną.Proponuje druk na dwa razy jak masz oczywiście dobry uchwyt w którym detal się nie przesuwa.

Pozdrawiam Specjalista d/s tampodruku.

O i to się nazywa konstruktywna pomoc. Zna się ale wiedzą podzieli się z innymi. Brawo KPEV!

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.961 122 22
Panie Anatolu, nic Pan o tym nie wspominał, ale co Pana na pewno nie zdziwi, mnie najbardziej interesuje - czy tamponik będzie także i na modelach elektrowozów?

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Bądźmy rozsądni Kolego Cocu.
Nie będziemy tamponowali JEDNEGO elektrowozu!

Sprowadziłem taki podkład na kalki z USA - że na pierwszych wagonach DRB nie widać różnicy - ale uczciwie informujemy o "Vorserie" - czyli przedprodukcji z kalkomaniami.
Tylko dla świrów z lupą jest to problem. Nie dla nas :)

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.124 277 41
Szczeliny między deskami wygladają na dość płytkie więc tampon powinien się udać.
Zawsze tamponuje się na dwa razy.

Szkoda że nie podajecie tak oficjalnie - ceny. Dlaczego nie , nawet jak model kosztuje np. 1000 euro ... to kwestia zasobności i zainteresowania klientów.
Zwłaszcza że model jest skierowany do klienta z górnych warstw światowej piramidy finansowej jaką jest w tym przypadku Austria.
Ponadto model jest zdecydowanie edycją limitowaną i najpewniej dobrze będzie reklamowany w Norynberdze,Dortmund ect. przez obecne tam Tololoko.
Jest jeszcze jeden ważny argument znajdujący uznanie wśród zasobnych finansowo kolekcjonerów :
model wykonywany jest w całości ręcznie.

Z mojego, zimnego punktu widzenia konwertera (choć rzadko z tego punktu widzenia patrzę ) im drożej kosztuje ten wagon tym lepiej dla konwerterów... :)

Więc zgaduję ! Model kosztuje elegancko bez zbędnych dziewiątek w cenie w przedziale : ... 250-300 euro ...

Sądzę że na południowy-zachód od Bielska znajdzie w tej cenie nabywców...
Trzeba zawsze wychodzić z chrześcijańskiego punktu widzenia , czyli :
"a daj Wam Boże ... a nas nie opuszczaj" :twisted:

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Oj nie zawsze kolego Dracula tamponem na dwa razy.Jak masz farbe do d... to Ci tampon ja zabierze przy drugim uderzeniu,na szkle tez porywa.Do szczelin tampon o twardości 6 schore,średnio rzadka farba.

OP
OP
TLLK

TLLK

Aktywny użytkownik
Reakcje
236 7 2
Dracula! Dziękuję.
Powinno, ale z dzisiejszych prób ( z suwmiarką, lupą i przy pełnej determinacji) nie jestem do końca zadowolony. Dobór kroju czcionek i odległości.
To NOWY poligon w firmie! Wyzwania mnie mobilizują, podobnie jak wyzwiska (przywykłem).
Dobrze, że z corelem przez te lata dość się zaprzyjaźniliśmy i nie muszę szukać zmiennocieplnych grafików!
Stasio też mnie potężnie wspiera.

Wiem, że damy radę.
W poniedziałek upewnię się zgodnie z radami kolegi KPEV co do twardości tamponów w/g Shore`a.

Pozdrawiam!
Tolo

K

Konrad 0

Gość
DRACULA napisał(a):
Więc zgaduję ! Model kosztuje elegancko bez zbędnych dziewiątek w cenie w przedziale : ... 250-300 euro ...
Oj Draculo, zwołaj sabat i nie mantykuj, tylko zamów u kolegi Tolo serię 3-ch szt. wagoników do piwa "Żywiec" z różnymi numerami i do tego składu specjalnego Loka z MMK z parowozowni Saybush...!
To będzie dopiero zestaw do wypicia piwa :D aż głowa się kiwa :D

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.124 277 41
archico napisał(a):
To będzie dopiero zestaw do wypicia piwa :D aż głowa się kiwa :D
Nie wątpię ...
Ale mam zamówiony OBB 310 u Tomka 05 ( nakręciliście mnie tym wątkiem :devil: ) i 3 komplety kół do parowozów wraz z usługą montażu + czwarty komplet do BR17.
Do tego wyjazd "kolejowy" w rejon Sudet ... wystarczy tego obłędu do końca zimy. :?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
637 3 1
Corwin napisał(a):
maciekk napisał(a):
Piękny model :shock: :shock:

Jak jest cena wagoniku ?
Nie chciałbym być złośliwy... ale przy tego typu produkcjach przypomina mi się tekst o kupowaniu naprawdę drogich zegarków....

Ja też nie chciałbym być złośliwy, ale to - delikatnie mówiąc - pachnie snobizmem i jest... prymitywne :D