• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Samoczynne resetowanie się CV1

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
martinezo napisał(a):
Martinezo i Pepej......... Czy mnie mieliście na myśli, że mam do d....zasilanie itp :?:
Ja bynajmniej nie ;)
Zasilasz z ROCO - to dwa razy mocniejszy zasilacz niż FZ1.
I jest OK.
Marcin wiem, że FZ1 jest słaby dlatego nie katuje go 4 czy 5-ma składami tylko góra dwoma czy to za dużo dla FZ1 ? nie sadzę !!!

Zaraz sie biorę za przeróbkę TS90/11 i zobaczymy czy pomoże (myślę, że jak przez miesiąc sie nic podobnego nie wydarzy będzie można uznać że pomogło i winnym był FZ1), a Michała chciałem wyczulić na resetowanie by w razie czego dał znać :D i nie czepiałem sie zasilania :) bo tylko ja zasilam booster FZ1 czyli uniwersalnym zasilaczem z poprzedniej epoki :D

Lokor

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Serdecznie witam wszystkich i pozdrawiam.

Cichym podglądaczem forum byłem od dawna, ale zaciekawiony tematem przełamałem własną nieśmiałość :oops: i zrobiłem pierwszy krok (rejestracja).

Do rzeczy, samoistne resetowanie dekoderów MERG 133 jest rzeczą normalną, uruchamia je komenda hard_reset zawarta w oprogramowaniu mikroprocesora.
Jak już pisał kolega Martinezo przyczyną może być wadliwe zasilanie, podzespoły niskiej jakości lub sama konstrukcja dekodera (sekcja zasilania), powodująca błędy w programie
Jeżeli przyjrzymy się bliżej plikowi ASM (program procesora), zauważymy że po resecie wartość CV1 to 3 a CV29 to 2.

Wycinek kodu odpowiedzialnego za hard reset:

hard_reset movlw Consist_addr ; zero in hard-reset
movwf EEAddrBuf
clrw
call ee_write
movlw B'00000010' ; default CV29
movwf DEC_config
call write_config
clrw
incf EEAddrBuf, f ; Clear error CV
call ee_write
movlw PRIM_Addr
movwf EEAddrBuf
movlw 3 ; default short address
call ee_write

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
martinezo napisał(a):
Zasilasz z ROCO - to dwa razy mocniejszy zasilacz niż FZ1
Zbyt mocarny to on też nie jest... Mój znajomy 2 takie uwalił jeżdżąc 2 czy 3 lokami...
FZ1 przy takim obciążeniu sie nawet ciepły nie robi :D nie wiem czy to 1,2A podane na obudowie nie mija sie z prawdą ??? w końcu w środku siedzi dość duże trafo :LOL:

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
martinezo napisał(a):
pepej napisał(a):
Jeden dekoder, który odwala mi taki numer to M133, a drugi programowo to samo co M133 tylko produkcji Rubikusa....
Dość mocno mijające sie z prawdą twierdzenie... ;)
wyszło szydło z worka :D, a R są tylko dlatego , że nie miałeś i nadal nie masz Mxxx :D

cyruss napisał(a):
Dzięki cyruss tak zrobię 4A mi w zupełności wystarczy :LOL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 5
DCC 19