• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Rurki, drut

Agaef

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.575 513 29
Ręcyma, obiema, jak kto ma zdolne, jak nie to jedną.

A tu w podobnym do Twojego zapytania tonie, przysłowie, równie bezsensowne i zagadkowe.

Na Św.Hieronima jak ktoś jest to jest a jak nie ma to nie ma.
A pod koniec listopada , pada albo nie pada.

Adam Kobyliński

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
1.258 69 6
Jak chcesz z rurki zrobić krzesła? Zakładając że przykładowo noga krzesła ma 15mm średnicy to wychodzi jakieś 0,17mm? Najcieńsza rurka mosiężna jaką miałem w łapkach to 0,5mm. Chyba że będziesz kombinował... nie wiem z igłami od insulinówek?

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.058 80 12
Adam, insulinówki są dość krótkie, więc raczej lipa z tego.
Ewentualnie w C... e widzialem drut stalowy o różnych średnicach..., może z tego powyginać i polutować... :niepewny:
Ale zasadniczo jaka skala to ma być??

Pozdrawiam,...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.877 388 20
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!
Bierzesz linijkę, mierzysz krzesło i jego elementy. Potem te wymiary przeliczasz wg skali, w której chcesz zrobić krzesło. Po przeliczeniu rozkładasz sobie w głowie krzesło na płaską powierzchnię i robisz rysunek na papierze. Poniżej na szybko naszkicowane jakieś tam przykładowe krzesło:

IMG_0192.jpeg

Teraz wycinasz ten szablon, zaginasz w odpowiedni sposób: nogi do dołu, oparcie do góry - tak jak napisałem na rysunku:
IMG_0193.jpeg

i masz krzesło.

Jeżeli będzie zbyt cienkie to zawsze zamiast papieru możesz wziąć tekturkę i będzie już grubsze. Jak chcesz zrobić z plastiku, to weź zamiast tekturki płytkę z polistyrenu (tnie się ją bardzo dobrze nożykiem modelarskim albo skalpelem).

Myśl, kombinuj, a krzesło wyjdzie Ci dobre.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.575 513 29
No myślę że tym błyskotliwym wpisem nasz kolega chciał nam powiedzieć że wykonuje krzesła, może ich modele o bardziej wyrafinowanych kształtach, choć tak naprawdę nic nie powiedział.

OP
OP
A

Agaef

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zapytam inaczej czy jest ktoś na forum kto wykona giętarkę bądź formę żeby wykonywać powtarzalne elementy z drutu lub rurki. Krzesło ma byc w skali 1:12. Wiem że to inna bajka ale czytałam trochę wpisów na forum i jestem pod wrażeniem wiedzy

Załączniki

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.877 388 20
Zapytam inaczej czy jest ktoś na forum kto wykona giętarkę bądź formę żeby wykonywać powtarzalne elementy z drutu lub rurki.
Najprostszą formą jaką można zrobić samemu to kawałek deseczki i wbić w odpowiednich miejscach gwoździe, na których będziesz zaginała drut.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.326 301 15
No błagam... dwa kawalki sklejki pasujące jak tata do mamy, o odpowiedniej krzywiźnie, w środek rurka mosiężna, ściskasz pmału, sama się zagina...
Screenshot_20201202-201639_Samsung Notes.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Mam pytanie 3
Mam pytanie 79
Mam pytanie 5