Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!
Jak chcesz z rurki zrobić krzesła? Zakładając że przykładowo noga krzesła ma 15mm średnicy to wychodzi jakieś 0,17mm? Najcieńsza rurka mosiężna jaką miałem w łapkach to 0,5mm. Chyba że będziesz kombinował... nie wiem z igłami od insulinówek?
Adam, insulinówki są dość krótkie, więc raczej lipa z tego.
Ewentualnie w C... e widzialem drut stalowy o różnych średnicach..., może z tego powyginać i polutować...
Ale zasadniczo jaka skala to ma być??
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!
Bierzesz linijkę, mierzysz krzesło i jego elementy. Potem te wymiary przeliczasz wg skali, w której chcesz zrobić krzesło. Po przeliczeniu rozkładasz sobie w głowie krzesło na płaską powierzchnię i robisz rysunek na papierze. Poniżej na szybko naszkicowane jakieś tam przykładowe krzesło:
Teraz wycinasz ten szablon, zaginasz w odpowiedni sposób: nogi do dołu, oparcie do góry - tak jak napisałem na rysunku:
i masz krzesło.
Jeżeli będzie zbyt cienkie to zawsze zamiast papieru możesz wziąć tekturkę i będzie już grubsze. Jak chcesz zrobić z plastiku, to weź zamiast tekturki płytkę z polistyrenu (tnie się ją bardzo dobrze nożykiem modelarskim albo skalpelem).
No myślę że tym błyskotliwym wpisem nasz kolega chciał nam powiedzieć że wykonuje krzesła, może ich modele o bardziej wyrafinowanych kształtach, choć tak naprawdę nic nie powiedział.
Zapytam inaczej czy jest ktoś na forum kto wykona giętarkę bądź formę żeby wykonywać powtarzalne elementy z drutu lub rurki. Krzesło ma byc w skali 1:12. Wiem że to inna bajka ale czytałam trochę wpisów na forum i jestem pod wrażeniem wiedzy
serio? a ja myślę, że przeciwnie - kawałek sklejki + cienka piłka + papier ścierny i do roboty. Zawsze można zamówić u stolarza, albo wypalić w laserze. Można też zamówić druk 3D