Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!
Jak chcesz z rurki zrobić krzesła? Zakładając że przykładowo noga krzesła ma 15mm średnicy to wychodzi jakieś 0,17mm? Najcieńsza rurka mosiężna jaką miałem w łapkach to 0,5mm. Chyba że będziesz kombinował... nie wiem z igłami od insulinówek?
Adam, insulinówki są dość krótkie, więc raczej lipa z tego.
Ewentualnie w C... e widzialem drut stalowy o różnych średnicach..., może z tego powyginać i polutować...
Ale zasadniczo jaka skala to ma być??
Witam mam takie pytanie czy ktoś z was podpowie jak wyprofilowac rurki bądż drut potrzebuje zrobić mini krzesła i nie mam pomysłu jak to wykonać. Pomocy!
Bierzesz linijkę, mierzysz krzesło i jego elementy. Potem te wymiary przeliczasz wg skali, w której chcesz zrobić krzesło. Po przeliczeniu rozkładasz sobie w głowie krzesło na płaską powierzchnię i robisz rysunek na papierze. Poniżej na szybko naszkicowane jakieś tam przykładowe krzesło:
Teraz wycinasz ten szablon, zaginasz w odpowiedni sposób: nogi do dołu, oparcie do góry - tak jak napisałem na rysunku:
i masz krzesło.
Jeżeli będzie zbyt cienkie to zawsze zamiast papieru możesz wziąć tekturkę i będzie już grubsze. Jak chcesz zrobić z plastiku, to weź zamiast tekturki płytkę z polistyrenu (tnie się ją bardzo dobrze nożykiem modelarskim albo skalpelem).
No myślę że tym błyskotliwym wpisem nasz kolega chciał nam powiedzieć że wykonuje krzesła, może ich modele o bardziej wyrafinowanych kształtach, choć tak naprawdę nic nie powiedział.
Zapytam inaczej czy jest ktoś na forum kto wykona giętarkę bądź formę żeby wykonywać powtarzalne elementy z drutu lub rurki. Krzesło ma byc w skali 1:12. Wiem że to inna bajka ale czytałam trochę wpisów na forum i jestem pod wrażeniem wiedzy
serio? a ja myślę, że przeciwnie - kawałek sklejki + cienka piłka + papier ścierny i do roboty. Zawsze można zamówić u stolarza, albo wypalić w laserze. Można też zamówić druk 3D
na pocątek 100 szt ale kilka modeli. zrobiłam formę według porady Astro niestety nie zdaje egzaminu chyba że użyłam złego drutu (mosiężny) ale tam jest na oparciu kilka delikatnych wygięć więc lipa. gdyby ktoś miał jeszcze jakieś rozwiązanie bądź potrafil wykonać formę, urządzenie, deskę cokolwiek . Mail infoinfo1011@gmail.com