• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Rozjazdy produkcji własnej

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
W bólu, łzach i wśród połamanych frezów powstał szablon do składania tej bzdynki. W poście wyżej niechcący skłamałem w kwestii długości, powinno być "6 cm z ogonkiem"....

.... co nie zmienia faktu że jest uroczo maluśkie :)

T_No6_03.jpg

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Urocze to za mało powiedziane.(y) Zdaje się, że już kiedyś David Smith przecierał szlaki rozjazdami własnej produkcji w tej skali. Gdzie pozyskujesz materiał torowy Eishindo, jeśli można spytać?

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
David zrobił tylko testowy tor ze skalowymi podkładami z szynami ze stalowej struny, żeby pokazać stopień przeskalowania fabrycznego. Graty kupiłem w TGauge.com
[DOUBLEPOST=1427040795,1427040290][/DOUBLEPOST]A tymczasem...
mms_20150322_171059.jpg

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Efekt jest znakomity! Gdyby nie dłoń autora - nie poznałbym. Widzę, że kierownice umieściłeś dość blisko szyn - nie miałeś problemów z przechodzeniem przez nie fabrycznych zestawów? Pytałem o sklep, bo ciekawi mnie w jaki sposób pakują fleksy do wysyłki, oczywiście te dłuższe.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Paluchem przechodzi bez problemu. Pod prądem sprawdzę jak skończę. Mojego fleksa przysłali w pudełku na pizzę. :)

holosal

Aktywny użytkownik
Reakcje
107 0 0
Już to sobie wyobrażam i mam nadzieję, że nie była to pizza w rozmiarze 'koło młyńskie':LOL:. Rozjazd to jednorazowy projekt, na zasadzie "sprawdzenia możliwości", czy może przymierzasz się do stworzenia czegoś więcej? Od dawna myślę o tej skali, ale póki co pozostałem wciąż przy swojej 1:220.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie. Najpierw skończę ten, pewnie najwcześniej za tydzień bo go Adam wypchnął z kolejki, potem się zobaczy. Wytrawione mam części na kilka innych torowych bzdecików w T, ale generalnie najbardziej by mnie rajcowało gdyby wyszło z tego coś w Nf. A jak nie wyjdzie to trudno, i tak radochy miałem z tym po pachy.

Pudełko było takie jak na średnią :)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Technologia starsza od węgla, a frezarka...ujmę to tak: uzależnia. Do tego stopnia że można poświęcić cztery dni przygotowań do targów żeby pojechać po trzecią ;-)

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
A moze by tak cos w H0f? Nie jest to moze jakies super micro ale duze tez nie jest. Grzebie sobie cos na 600mm i nie mam na czy tego puscic. Cos by sie przydalo z materialu torowego.
[DOUBLEPOST=1466010854,1466010062][/DOUBLEPOST]Dla przypomnienia - robotka w N z 2007 roku autor Hugwa (pozwole sobie wkleic Twoje zdjecia). Zawsze bylem pod wrazeniem tej roboty.

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
e...szkoda roboty... To był eksperyment, niezbyt udany. Szyna c55 wygląda brzydko i psuje cały efekt moim zdaniem. A c40 w eNce trzeba lutować albo kleić, inaczej tabor tupie. Można powiedzieć że to ślepy zaułek ewolucji moich torów.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
To było polecenie czy pytanie? ;)
Właściwie nie planowałem zabierać żadnych rzeczy oprócz odlewów do pomacania ale jeśli będę jutro w klubie to mogę zgarnąć.