• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco, TILLIG & Klein Modellbahn - modele czteroosiowych wagonów węglarek

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.374 136 1
Roco 6600171
PKP 31 51 535 5 472-2 Eaos-x, ep. IV;
PKP 31 51 535 5 810-3 Eaos-x, ep. IV.

6600171.jpg

Z opisu wcześniej wydanego zestawu wagonów C462W (Roco 76083):
Vagonka Poprad dostarczyła dla PKP w latach 1984-89 ogółem 6 200 wagonów tego typu, chociaż planowane dostawy tych wagonów dla PKP obejmowały aż 7 800 wagonów. Zmiana sytuacji politycznej w roku 1989 spowodowała jednak przerwanie dostaw tych wagonów dla PKP.

W trakcie 5 lat dostaw wagonów C462W dla PKP, zachodziły w ich wyposażeniu pewne zmiany, dotyczące elementów ich wyposażenia zewnętrznego, np. rozmieszczenia i kształtu uchwytów i stopni na ścianach czołowych, koła hamulca postojowego itd.
Modele tych wagonów firmy Roco, odpowiadają wagonom z pierwszych dwóch lat dostaw dla PKP
Zestaw ma się ukazać w IV kwartale 2025 r.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.072 67 3
Wygląda na to że wykorzystają schemat oznaczeń wagonów z setu 76083, czyli malowanie fabryczne. To całkiem dobrze bo modele są pomimo swoich niedoskonałości o których pisałem na stronie 4 są całkiem przyzwoicie wykonane. Dla mnie dobre uzupełnienie parku węglarek z epoki IV. Przydało by się gdyby tym razem dali pokrętła hamulca postojowego pięcioramienne (są takie asortymencie Roco), bo takie były montowane w fabryce.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.603 4 0

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Ostatnio edytowane:

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.603 4 0
Nie ma tu żadnych dwu nazw handlowych. 412W to jest typ polskiej węglarki, która jest de facto następcą węglarki 408W. Jej budowa została oparta w dużym stopniu właśnie o rozwiązania konstrukcyjne tej ostatniej. Są one zresztą bardzo podobne, a główna różnica (jeśli chodzi o wygląd) leży w innych wózkach oraz pewnych szczegółach elementów pudła.
Natomiast węglarka C462W jest wagonem produkcji czechosłowackiej i nie ma nic wspólnego z polską węg;arką 412W. Węglarki C462W zaczęto w pewnym momencie sprowadzać do Polski ze względu na niewystarczającą ilość rodzimych wagonów.

Więc jeszcze raz powiem, moim zdaniem na stronie www.bsk to jest również błąd. To znaczy pokazano błędnie zdjęcie nie tego wagonu, który zresztą generalnie jest podobnej konstrukcji i być może ktoś przez nieuwagę wrzucił nie to zdjęcie.
Ale może ktoś bardzie szczegółowo zorientowany w temacie jeszcze coś wyjaśni, ewentualnie mnie poprawi jeśli w jakiejś kwestii się mylę.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
499 5 2
Nie ma tu żadnych dwu nazw handlowych. 412W to jest typ polskiej węglarki, która jest de facto następcą węglarki 408W. Jej budowa została oparta w dużym stopniu właśnie o rozwiązania konstrukcyjne tej ostatniej. Są one zresztą bardzo podobne, a główna różnica (jeśli chodzi o wygląd) leży w innych wózkach oraz pewnych szczegółach elementów pudła.
Natomiast węglarka C462W jest wagonem produkcji czechosłowackiej i nie ma nic wspólnego z polską węg;arką 412W. Węglarki C462W zaczęto w pewnym momencie sprowadzać do Polski ze względu na niewystarczającą ilość rodzimych wagonów.

Więc jeszcze raz powiem, moim zdaniem na stronie www.bsk to jest również błąd. To znaczy pokazano błędnie zdjęcie nie tego wagonu, który zresztą generalnie jest podobnej konstrukcji i być może ktoś przez nieuwagę wrzucił nie to zdjęcie.
Ale może ktoś bardzie szczegółowo zorientowany w temacie jeszcze coś wyjaśni, ewentualnie mnie poprawi jeśli w jakiejś kwestii się mylę.
Zgadzam się z Tobą ale ktoś tak podpisał kilkanaście zdjęć w necie. Czesi nie mieli tak samo nazwanego typu węglarki co Polacy? I stąd te zamieszanie.
Spotkałem się też z takim opisem "Czeski Eaos, co ciekawe, spotyka się z polskim oznaczeniem typu C462W. Wagony te czesi produkowali wyłącznie na eksport."

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.603 4 0
Zgadzam się z Tobą ale ktoś tak podpisał kilkanaście zdjęć w necie.
I najwyraźniej kilkanaście razy się pomylił. Czesi z pewnością nie mieli tak samo nazwanego typu węglarki co Polacy. Jak już tu kiedyś było pisane, typ C462W został nadany tym czeskim węglarkom na nasze wewnętrzne potrzeby i został użyty w "Atlasie wagonów towarowych". I jak sądzę, nie ma nic wspólnego z typem nadanym przez czeskiego producenta.

Według mnie nie ma sensu dalej drążyć tematu. Nasze 412W i czeskie C462W poza ogólnym podobieństwem konstrukcji różnią się bardzo wieloma szczegółami widocznymi na pierwszy rzut oka, i jeszcze raz powtórzę - nie mają ze sobą nic wspólnego.
Od Ciebie już zależy, jakie sam sobie wyrobisz zdanie na ten temat.

Może jeszcze przykładowo dwa moje zdjęcia węglarek 412W:
P1070055_edit.jpg

P1080527_edit.jpg

I jeden taki mocno zużyty:
P1090919_edit.jpg

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.072 67 3
Co masz na myśli? Że numery te same będą?
Nie numery mają być inne. Natomiast mi chodziło o schemat malowania fabryczny jaki był opracowany przez K. Koja do tamtego zestawu. Nowy zestaw 2 wagonów ma identyczne rozmieszczenie napisów. Po naprawach już w naszym kraju te wagony mają inny schemat rozmieszczenia oznaczeń.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 16
Tabor 22
Tabor 12
Tabor 16
Tabor 17