• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Roco - Parowóz Ty2

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.153 49 4
A u mnie w obu i 911 i tej Sierpca źle działa dyszel, bo blokuje kółko toczne. Zresztą cała rama parowozu wg mnie jest skopana, bo jak się przyłoży dwa parowozy to tender ma wyżej zderzaki niż belka pod dymnica i to jest całe "qlou" nie działającego prawidłowo dyszla. Co więcej haczy on o zaślepkę czy imitację polskich zgarniaczy pod belką czołową. Ja spiłowałem trochę dyszel i to pomogło, ale najlepiej byłoby wyjęcie polskiego zgarniacza.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.790 615 30
cała rama parowozu wg mnie jest skopana, bo jak się przyłoży dwa parowozy to tender ma wyżej zderzaki niż belka pod dymnica
O tym, że rama jest krzywa i obniża się z przodu wiadomo od dawna, dyskutowaliśmy o tym na forum półtora roku temu - patrz mój wpis z sierpnia 2024 roku i wcześniejsze. Ja 911 nie mam, a w 697 z Sierpca nie mam problemu z blokowaniem osi tocznej ani z zahaczaniem o zgarniacze, ale cała ta konstrukcja jest bardzo kiepska.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.437 34 0
Czy próbował ktoś montować generator dymu w Ty2-208 (Roco 70112)? Wygląda na to, że nawet porównując instrukcję z modelem Ty2-687 (Roco 70108) w poprzedniej edycji była dostępna w wersji cyfrowej funkcja F4 na generator dymu i jego instalacja była uwzględniona w instrukcji producenta, natomiast w modelu Ty2-208 tego już w ogóle nie ma. Chyba ta edycja Ty2 to zatem jakaś wersja okrojona?
Witam.
Nikt nic nie napisał w tym temacie, sądzę zatem, że wszyscy zainteresowani problem rozwiązali we własnym zakresie ... ;)

Ja dopiero dzisiaj uruchomiłem w swoim modelu generator dymu. Dzięki Koledze Konradowi @muminek który pokierował "dinozaura" krok po kroku udało się przeprogramować fabryczne ustawienia dekodera.

Gdyby kogoś to zainteresowało - podaję kolejność:
- likwidacja gwizdawki pod F4 - CV 522, Value 0,
- funkcja generatora dymu pod F4 - CV 38, Value 8.

"Dymek" działa i jestem zadowolony ... :) Pozostaje kolejny raz podziękować Konradowi.

Pozdrawiam !

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 0
Tabor 19
A
Tabor 5
Tabor 17