• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Roco czy Piko?

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam pytanie.Zastanawiam sie nad kupnem kolejki w systemie DCC.Doszedłem do wniosku,że trzeba od czegoś zacząć.Czyli potrzebny zestaw startowy.Miałem do wyboru zacząć z jednym składem i małym kółeczkiem,albo walnąć z grubej rury i kupić zestaw bardziej rozbudowany.
Kierując się opiniami klientów zdecydowałem się na ten:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_129_526&products_id=8446
Sądziłem,że to dobry wybór - dwa loki (powiedzmy sobie od razu,ze nie są to loki full wypasione,sami wiecie)-znośny zestaw wagonów (mogłoby być więcej,ale..),no i dość spory zestaw torów.Wpadłem na pomysł ,aby do tego dorzucic coś takiego:
http://www.modelmania.com.pl/produc...d=369&osCsid=74f72976f9920ad21110778a31013d58
Co umozliwiło by mniej więcej sterowanie zwrotnicami (bocznica nieobsadzona,ale przy odpowiednim ukierunkowaniu nie trzeba by było jej na razie ruszać,a potem można dokupić kolejny sterownik).
Wybór podyktowany był tym,że po pierwsze - jestem tak zielony jak w ogóle można być w tej dziedzinie,po drugie cena obejmuje napędy i mozna sterować od razu 4 napędami,bo z tego co zauważyłem tańsze mają chyba sterowanie mniejszą ilościa akcesoriów.
Zdecydowałem sie ponieważ opinie generalnie były pozytywne,nawet na tym forum chyba,jak widzę są zwolennicy PIKO. Oczywiście nie przeszkadza mi,że tory mają 2,4 a nie 2,1 milimetra bo nie jestem fanatykiem realizmu.Czy waszym zdaniem jak na początek takie cos może być??? Wiem,że kolejki nie powalają,że nie są to jakies wypaśne modele,ale ja dopiero sie uczę i nie chciałem kupować jakiejś ST-44 z dżwiękiem dopóki sie bardziej nie otrzaskam.Zdaje sobie sprawę,że mozecie powiedzieć,że na początek wypadałoby kupic jakiś mały zestawik-kółeczko z jednym lokiem.Może źle zrobiłem-moze wskoczyłem do za głębokiej wody.... Piszecie,że wiecej niż 4 lokami nie można sterować?
Przykre ,ale prawde powiedziawszy zamierzam sie do góra 4 ograniczyć,moze nawet 3.Myślałem o posiadaniu docelowo 1 elektryka,jednego parowozu i jednego spalinowego-ot taki przekrój przez kolejnictwo_Oczywiscie duzym plusem było tgo,że zestaw ma dosc rozbudowane torowisko.Ponieważ ja nie mam mozliwości ani programów do projektowania.Ba,nie mam nawet złomu który mógłbym sobie ułożyć na podłodze celem pomocy naukowej w wyobrażeniu sobie trasy.Wiem,że pewnie was rozbawiłem tym postem,ale pamiętajcie,że jestem początkujacym,a więc prosiłbym o nie wyśmiewanie się (przynajmniej przesadne) ze mnie. :D
Torowisko zajmuje o ile pamiętam prawie 2 metry na metr,więc zasadniczo obszar mini makiety jak znalazł.Piszę też,aby zapytać,czy ktoś był w takiej samej sytuacji i czy zadowolony był z decyzji. No cóż- w końcu i tak budowa jako takiej makiety trwa kopę czasu,a ja nie zarabiam dużo,więc uznałem,że jakby wypaliło to taka wystarczy,a potem ewentualnie jakby co to można dorzucić drugą część.Przekopałem sie przez wiekszość materiałów,przeczytałem wszystkie podstawy DCC i obejrzałem wszystko co było do obejrzenia.W tym wasze makiety.Jestem pod wrażeniem.Wasze makiety wszystkie są śliczne wychuchane,wymuskane a oglądałem też makiete jakiegos użytkownika,który podszedł do sprawy tak realistycznie jak to tylko możliwe.(nawet węgiel na hałdzie musi być usypany zgodnie z zasadami i pod okreslonym katem).Ja mam zadanie niełatwe-nie znam nikogo kto by sie tym zajmował a w moim 120 tyś.mieście nie ma nawet sklepu modelarskiego(był jeden ale padł,a pod hasłem modelarstwo w moim mieście w Panoramie Firm wyskakuje nazwa MODniarstwo,czyli sklep z modą).Krótko mówiąc jestem zdany TYLKO na siebie.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zacząłem oglądac inne zestawy zwłaszcza Roco.I powiem tak-faktycznie mają w sobie to coś-a zwłaszca sterownik mi sie podoba-wygodny-z wyświetlaczem-i pokrętłem bije Piko na głowę (zwykły pilot,bez wyświetlacza i pokrętła-mniejsza wygoda).Ale te ich zestawy startowe sa jakies niewydarzone.Naprawdę Piko pod tym względem moim skromnym zdaniem stoi lepiej.Za 1000 złotych z kawałkiem (ten co podałem) to już naprawdę coś.W zasadzie wystarczyłby na całą makietę 2x1metr (z możliwością rozbudowy).Patrzyłem na startowe Roco.Drogie a do tego z jakimiś lokami co mi kompletnie nie podchodzą.W zasadzie tylko jeden mnie zainteresował-zestaw IC z lokomotywą BR 218 (jedna z moich ulubionych).Ale pojedyńcze zestawy mają torowiska na zasadzie owal z dwiema zwrotnicami i kawałkiem równoległym toru wzdłuż owalu.Większe torowiska dają tylko do podwójnych.A podwójnych zestawów jest żałośnie mało,a jak są to kosztują od 1300-1400 złotych w górę.Do tego podwójne tez jakoś loki mają podobierane dziwnie.Np. ICE i BR 204??? O ile ICE mi pasuje o tyle ta 204 już nie.
Co prawda w PIKO też trzeba by powymieniać choć jednego loka,ale mimo to zestaw wydaje mi się być atrakcyjniejszy (żeby tylko miał takiego pilota jak Roco to bym sie nie wahał).Tory Roco wydaje się miec lepsze (na podkładzie imitującym torowisko-nie trzeba podsypki w sumie),ale wystają tak jakoś nad teren.Tory Piko z podsypką wydaja mi się być jakoś naturalniej wkomponowane w teren.No nic-zobaczymy.Jak nie będę zadowolony to nie omieszkam was przestrzec.

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Modele PIKO potrafią się psuć po paru dniach, do tego to sterowanie cyfrowe to z niczym kompatybilne nie jest, jak będziesz chciał rozbudować to tylko z elementami PIKO (poza dekoderami). Dekodery PIKO są fatalne. Szczerze Ci radzę kup mniejszy zestaw ale ROCO. Nie pożałujesz.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Po 1:
Strowanie ROCO jest lepsze
Po2:
kup loka PIKO i ROCO za 250pln i porównaj jakość...

Torowisko nie jeździ.

Ale Twoje pieniądze - Twój wybór.
Będziesz się "bujał" z pilotem do sterowania i nie sprzedasz go "prosto".

Ja dla sterowania kupiłem trzy zestawy ROCO.
To z taboreta co mi nie pasowało - alledrogo.
Spokojnie wystarczyło na "wymianę" na tabor który synowi kupiłem (jakościowo pasował mnie)....

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mówicie? Po to właśnie to wszystko piszę.Żeby otrzymac poradę.Mówicie,że jest aż tak źle??
Pomyślałem o czymś takim na początek:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_129_526&products_id=23004
Może macie rację??
Tyle,że drogie totrochę.
Acha-jeżeli będę chciał założyć sterowanie do zwrotnic to mogę te założyć?
http://www.modelmania.com...110778a31013d58
Czy z uwagi,że są to PIKO to albo nie można albo do d...y?
A jeśli nie takie to jakie??
I czy lepiej jest mieć sterowanie zwrotnicami z Pilota,czy mały pulpit na makiecie z takim sterownikiem?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Acha-zauważyłem,że tory Roco maja jakieś dziwne oznaczenia typu geoline code 83,geoline code 100 itp. To jakaś różnica?? Bo chyba setki nie mają tylko tej podkładki.Które są najlepsze? Czy jeśli dostanę w zestawie te tory geoline A to jak rozumiem mam sie ich potem trzymać?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No i jeszcze coś.Zauważyłem,że wasze makiety są zrobione w ciekawy sposób.Zauważyłem takie etapy budowy:
-korek pod torowisko
-klej (tak mi się wydaje ,że gdzieś widziałem taką białą substancje pod torami)
-posypka (w takim ładnym brązowym kolorze)
Posypka była nawet między podkładami.Nadmiar był usunięty i wszystko ładnie wyglądało.A w geoline niby jest nasyp,ale w jakimś szarym kolorze i nie bardzo wiem,co w tej sytuacji zrobić,bo trochę głupio to wygląda.Jak wy sobie z tym poradziliście?
-pomazialiście klejem i posypkę na to?
-czy może po prostu nie używacie torów tego rodzaju?
Druga kwestia-czy ten "fabryczny" nasyp nie jest zbyt wysoki? W sensie,że jak postawisz stację i peron to wyjdzie potem ,że tory są za wysoko w stosunku do poziomu peronu.Pytam,bo w oryginale tego nie widziałem a pudełka nie pokazują skali.
Trzecia kwestia-czy da się bezproblemowo założyć sterowanie elektryczne zwrotnic? (bo razem z nasypem są wyżej niż klasyczne tory więc nie wiem czy da się zastosować klasyczny napęd do zwrotnic,bo podmakietowy podejrzewam,że się da)

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak jak myślałem.Makieta super ale te rozpłaszczone nasypy jakoś mi psuja cały efekt.
Geoline (oraz poprzednie: na gumie) to raczej są do kładzenia na podłodze lub na stole.
I tego się właśnie obawiałem.Co prawda nie jestem modelarzem,ale makietę mam w planie,jak tylko nauczę się funkcjonowania tego całego bajzlu.
Cholera,mam teraz problem i znowu wychodzi na PIKO (tylko te ich dekodery, z drugiej strony docelowo chciałbym loki z dźwiękiem,więc i tak te z zestawu poszłyby w cholerę,bo i dekodery do bani i loki takie sobie a chciałbym kiedyś załatwić sobie porządne-te z zestawu służyłyby do czasu uzbierania kasy na lepsze no i do nauki ), bo tam kupując jeden zestaw napędów ze sterownikiem mam prawie całość załatwioną oprócz jednej ze zwrotnic.
A tu mam problem-wywalę kasę na zestaw,w którym tory de facto należałoby wymienić na inne (też geoline tyle,że bez tego nasypu).Wtedy by pasowało.W PIKO zestaw jest taki jak trzeba.Tylko korek,klej,napędy i wszystko ok.W ROCO zestawy mają wszystkie z tym nasypem.Wychodzi na to,że musiałbym zamiast zestawu wszystko składać sam-osobno lok,osobno tory,sterownik Multimaus itp.Ale zaś sterownik jest w ROCO lepszy i dekodery.Z kolei jakbym w przyszłości wymienił loki na porządne z porządnymi dekoderami to chyba wszystko byłoby ok,bo przecież jakieś standardy obowiązują i chyba nie jest tak,że na PIKO pójdą tylko dekodery PIKO i koniec a na ROCO wszystkie.
Cholera mnie bierze,bo jak nie urok to sraczka.A decyzję muszę podjąć do góra pojutrza.
W ROCO musiałbym kupić zestaw i po jakimś czasie zabawy i podjęciu decyzji o budowie makiety wymienić szyny.W PIKO w zasadzie inwestuje się już tylko w materiał,bo po ułożeniu i podłączeniu elektryki-można dalej makietę rozbudowywać.

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Jaro napisał(a):
A decyzję muszę podjąć do góra pojutrza
Czy 7-go planują koniec świata...? ;) - A na serio nie spiesz się z decyzją - każdą decyzją dotyczącą modelarstwa.
Jaro napisał(a):
W ROCO musiałbym kupić zestaw i po jakimś czasie zabawy i podjęciu decyzji o budowie makiety wymienić szyny
No i super - bo w zestawie startowym taniej Ci wychodzi multimaus :!: A zestaw torów sprzedajesz na giełdzie forum lub na allegro - myślę, że się to bardzo opłaci. A jeżeli poszukujesz tanich (czytaj: tańszych) zestawów startowych, to zadzwoń np. do firmy drim (www.drim.pl) - może coś ciekawego mają ;)
A w ogóle to pytaj śmiało, jak masz jakiś problem. W miarę możliwości postaram(y) się pomóc - i najważniejsze: słuchaj rad dotyczących sterowania roco - ja miałem też Piko i sprzedałem czem prędzej... brrrr. A jeżeli chodzi o Piko, to warto kupować wagony tej firmy i ewentualnie (tutaj zdania są już podzielone) flexy na makietę - choć pamiętaj, że mają wymiar szyny 2,5mm.
No i co do torów - jak Cię interesuje zabawa na stole, to możesz kupić te na podkładzie, ale do robienia makiety modułowej się nie nadają raczej - zaopatrz się we flexy (takie długie tory - ok. 90cm długości - są bardziej lub mniej giętkie i pozwalają na budowę dowolnych układów torowych) i w zwrotnice - nie bazuj na torach odcinkowych oferowanych w zestawach startowych.
Pozdro.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Możesz:
a) kupić zestaw startowy Roco i tory z niego sprzedać na allegro
b) kupić na allegro tylko sterowanie Roco (manipulator, czarne pudełko i zasilacz) a resztę (lokomotywy, wagony, tory) kupić tylko to co ci się podoba.

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A na serio nie spiesz się z decyzją - każdą decyzją dotyczącą modelarstwa.
Nie spieszę się.Już od 3,4 miesięcy się z tym morduję.
A w ogóle to pytaj śmiało, jak masz jakiś problem. W miarę możliwości postaram(y) się pomóc
Dlatego tu zajrzałem-bo wiem ,ze jak zapytam:"Czy pomożecie?! To zgodnym chórem wyskandujecie:pOMOŻEMY!!" :D
Jakbym wiedział,że mnie tu np. zwyzywają bo o czymś nie wiem to bym nie zaglądał. :D
słuchaj rad dotyczących sterowania roco
Staram się :D Ale to nie łatwa sprawa.Nie jestem zwolennikiem taniochy za wszelką cenę,ale muszę myśleć perspektywicznie,czyli np. o łatwości rozbudowy.Bardzo dla mnie ważna jest przyjazność urządzeń dla użytkownika,bo pojęcie na tematn elektryki mam takie,że nawet montażu dekodera samodzielnie bym sie nie podjął,co czyni wyzwanie jeszcze trudniejszym.A muszę liczyć na siebie,bo praktycznie nikt mi w tym nie pomoże-nie znam nikogo kto by się tym zajmował.Myślałem o zestawie ROCO z BR 218 i ICE ale w tej sytuacji zestaw musi być jak najskromniejszy,bo wymiana torów jest nieodzowna,ale lepiej jest wymienić i dokupić kilka torów niż kilkadziesiąt.
Do tego prawdopodobnie będzie pierwsza opcja jako,że nie znam się na projektowaniu układów.A wiecie,że ułożenie torowiska to nie jest łatwa sprawa.Kupić kilkadziesiąt torów po to,żeby się okazało,że brakuje jakiegoś małego odcinka i nie można zamknąć odcinka to koszmar.A to oznacza,że prawdopodobnie będę się musiał zdać na gotowe zestawy szyn.Ale trudno sie mówi.A najlepsze,że gdzie bym nie zajrzał to pisze,że zestawy Roco są na zamówienie,albo nawet coś takiego:
Produkt niedostępny u producenta.
Nieznany czas realizacji.
Jeszcze się okaże,że nie będę miał gdzie tego kupić. :grin:
Na razie
najtaniej znalazłem tu

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Jaro napisał(a):
ale muszę myśleć perspektywicznie,czyli np.
roco :D
Jaro napisał(a):
że nawet montażu dekodera samodzielnie bym sie nie podjął,
ja też nie - chyba że lok ma gniazdo, a ja mam deka z wtyczką pod to gniazdo :D
Jaro napisał(a):
gdzie bym nie zajrzał to pisze,że zestawy Roco są na zamówienie
toć przeciem pisał - DZWONIĆ!!! Strona może być - delikatnie powiedziawszy - lekko nie aktualna :razz:
Raz piszesz:
Jaro napisał(a):
nie znam się na projektowaniu układów
a raz:
Jaro napisał(a):
Dlatego tu zajrzałem-bo wiem ,ze jak zapytam:"Czy pomożecie?! To zgodnym chórem wyskandujecie:pOMOŻEMY!!"
No to Cię nie rozumiem... :twisted:
Jaro napisał(a):
Kupić kilkadziesiąt torów po to,żeby się okazało,że brakuje jakiegoś małego odcinka i nie można zamknąć odcinka to koszmar
no i po to są flexy - żeby je podocinać na żądaną długość ;)
Jaro napisał(a):
będę się musiał zdać na gotowe zestawy szyn
Nie rób tego - szkoda kasy i efekt nie ten.
Zdravim.

arch_przemo

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Jaro napisał(a):
Zatem Roco i niech mi ziemia lekką będzie jak się okaże,że źle zrobiłem
Jam ci tak zrobił i nie było dnia od momentu pozbycia się piko, żebym był żałował kiedy - waćpan wolnyś, a i rozum masz swój, więc rób jak serce dyktuje. A że pomocy na forum wiela, to i korzystaj z porady do woli - i na zdrowie.... :D

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem tylko jak rozegrać warianty z torami.Jakie wg. was są najlepsze: 2,1 czy 2,5 milimetra? I nie chodzi mi akurat o realizm,ale o np. dostępność i największy wybór.Z geoline prawdopodobnie zrezygnuję bo trochę to skomplikowane-z tego co widze to montaż elektrycznego sterowania zwrotnicami jest jakiś dziwny (elektromagnesy??).
Zależy mi też na jak najłatwiejszym montażu sterowania zwrotnicami.Myślałem o zwrotnicach z nałożonymi na nie napędami elektrycznymi sterowanymi z osobnego pulpitu z którego można sterować 4 zwrotnicami.Wiem,bo gdzies widziałem,że i Piko i Roco mają takie coś.Tylko czy napędy zwrotnic są uniwersalne,czyli do 2,1 i 2,5 mm są takie same?
Zaczynam sie gubić,bo a to Roco hobby line i tam są gotowe razem z napedami tyle,że 2,5 milimetra a to znowu Roco line wyglądające jakby w ogóle nie miały napędów.Czy sa gotowe zwrotnice Roco line 2,1 razem z napędami?

OP
OP
J

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy sa gotowe zwrotnice Roco line 2,1 razem z napędami?

NIE
Gotowych nie ma,a czy można wiec dostać w jakims sklepie internetowym napęd-kupić zwrotnicę i samemu złożyć (mam nadzieję ,że nie jest to coś przesadnie skomplikowanego).Czyli samemu sobie takiego gotowca złożyć.
Do tego jak sprawdzałem na jakiejs stronie internetowej to są też jakies ręczne mechanizmy do zmiany przełożeń zwrotnicy,co wprawdzie mnie nie interesuje,ale zastanawiam się czy to aby nie jest tak,że można kupić zwrotnicę ale nadal nawet ręcznie nie mozna zmienic przełożenia,czyli do zwrotnicy trzeba również dokupić osobno albo ręczny albo automatyczny mechanizm.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
K
Buduję makietę 6
Buduję makietę 140
A
Buduję makietę 35
Buduję makietę 15
Buduję makietę 2