• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ROCO CZY PIKO???

K

krokodyl

Gość
Pamiętaj tylko że w zestawie roco z linka "pilot" Multimaus ma kabel.

Często jest tak przedstawiany że wygląda na bezprzewodowy- ale nie jest;) Bezprzewodowy jest Multimaus Pro- o wiele wygodniejszy. Ale cena zestawów z Pro jest wyższa- inna sprawa że w nich i tabor jest mniej kolorowy- powiedzmy że jak kupisz Pro- masz jeden ładny skład- jak kupisz zwykłe MM- masz mieszankę wagonów które i tak za kilka lat sprzedasz.

Limę to sobie odpuść po wsze czasy.
Startery Piko też

Zbuduj bazę 2-3 składów z Roco- powoli przyjdzie czas na innych producentów. (Nie zawsze lepszych - ale dość specyficznych- których urok odkrywa się powoli- jak Brawa, Trix czy Liliput)

Jak radzą koledzy kupuj od razu cyfrę.

Koszt dekodera nie jest dziś wysoki- przy cenach loków - nawet bardzo mały...a nie ma jak oglądać ruszający skład z trzema innymi na bocznicach - na czuwaniu z płonącymi oczętami - w analogu to niemożliwe.

OP
OP
R

rafik__82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję wszystkim za porady są dla mnie na prawdę bardzo cenne.
Tylko że w tym momencie zrobiło się z moich 200 później 400, 800 pln co najmniej:(
Czytając wypowiedzi doszedłem do wniosku że jest to racjonalne ale miałbym prośbę jak byłby ktoś tak życzliwy i podesłał mi choć wymiary standardowego torowiska.
Tak żebym mógł od czegoś zacząć.
Do KRIS ma to być na pewno makieta-miejsce to w zasadzie bez ograniczeń(w razie czego przeniosę do budynku obok). W tym momencie kolej będzie dodatkiem ale wydaje mi się że później będę chciał więcej-więc-cyfrówkę
Macie jakieś patenty własne na poruszające się autka na makiecie? Mam pewien pomysł ale dość ograniczony niestety:(
A na zestaw FARELLA mnie nie stać-poza tym mi się nie podoba.
Być może się łudzę ale wybaczcie jestem mechanikiem więc z samochodem postaram się Wam pomóc ale liczę też na Waszą pomoc w kwestii modelarstwa-zdaje sobie sprawę że czasem moje pytania są beznadziejne-wręcz głupie ale....myślę że to zrozumiecie
Dzięki krokodyl za poradę chyba masz rację.
W ogóle dziękuję wszystkim forumowiczom za wypowiedzi-zdaje sobie sprawę że temat był poruszany nie pierwszy raz ale tak jak pisałem większość linków wygasła.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
353 2 0
E tam przesadzacie ;)
Naprawdę do dobrej zabawy na początek wystarczy porządny stater analogowy Roco za 400zł. (ten z 3 linka fajny) Już masz lokomotywę i parę wagonów towarowych. Potem w przyszłości możesz dokupić jeszcze parę towarowych... Już ciekawy składzik, jakieś manewry, wymienianie wagonów.... Jak przyjdę większe chęci to sterter DCC i dekoder do posiadanego loka i już będą dwa składy i zabawa :ROFL:

K

krokodyl

Gość
Nie słuchaj!
Kup cyfrę- analog i tak zaraz będziesz sprzedawał...

Z jednym lokiem nikt długo nie wytrzyma- tak jak Casanova z jedną corteggianą...a jak będą dwie damy to chyba wolisz żeby co innego każda robiła ?;);)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
353 2 0
Kup cyfrę- analog i tak zaraz będziesz sprzedawał...
Tylko po co sprzedawać? ;)
Jak przyjdę większe chęci to sterter DCC i dekoder do posiadanego loka i już będą dwa składy i zabawa :ROFL:
Jak to jednym lokiem nie ma zabawy? Zobacz sobie na makiety modułowe? Ile frajdy daje sterowanie właściwie tylko jednym składem. Jak przyjdzie chęć na więcej to jak wyżej ;) Lepiej kupić zestaw startowy za 400zł do tego powoli ze 2 wagony towarowe i jakieś tory i mamy zabawę.... Nie wiadomo jak bardzo hobby Cię wciągnie, analog na początek dobry, ale potem DCC. 3 składy i można się bawić :D

K

krokodyl

Gość
No może i tak...mnie chodziło o to żeby już pierwszy skład był "modelarski"...jasne że można założyć dekoder do loka ze startera analogowego- problem że jak ktoś wsiąknie to nie będzie chciał już takiego loka i takich wagonów w stylu "cyrk jedzie".

Bert

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja kupiłem starter Piko, bo po taniości miało być. Potem musiałem dokupować dekoder i Multimausa na alledrogo. Bardziej się opłaca od razu w DCC iść. Moje zakupy wyglądały tak:
-zestaw startowy 619
-Multimaus 320
-dekoder 90
W sumie powyżej tysiąca. Za tę kwotę masz już całkiem fajny zestawik startowy DCC Roco.

Np ten:
http://www.swiatmodeli.com/zestaw-cyfrowy-sbb-cargo-br203v100-41343-p-2648.html

K

krokodyl

Gość
ja bym już dołożył te 300 zł i kupił:

roc41349m.jpg

Taki set po prostu świetnie na torze wygląda...lok konkret...wagony też...( one nie powinny mieć buforów- nie to żeby im czegoś brakowało:))

no i cena tego taboru poza zestawem jest już wysoka...w odróżnieniu od taboru z "kolorowego" setu.

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
ja bym już dołożył te 300 zł i kupił:
Taki set po prostu świetnie na torze wygląda...lok konkret...wagony też...( one nie powinny mieć buforów- nie to żeby im czegoś brakowało:))
no i cena tego taboru poza zestawem jest już wysoka...w odróżnieniu od taboru z "kolorowego" setu.
Może nie powinny, ale mają ;)

K

krokodyl

Gość
A to nie są talbociki co to zamiast buforów maja zaślepkę?

Roco ilustruje często tabor bez części dodatkowych- ale akurat niektóre warianty tego wagonu w ogóle buforów nie mają.

Myślałem że to tego typu są wagoniki:

80685_b.jpg

46250.jpeg

K

krokodyl

Gość
a są tam zaślepki żeby zrobić wariant bez bufora?

dziwna sprawa- bo o ile inne części są na ilustracjach pomijane - to bufory zawsze są...

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie przyglądałem się dokładnie, jest tam również belka która może by pasowała jako zaślepka, bo ma bolce, ale nie przymierzałem.
Muszę odkopać instrukcję, bo zostawiłem żeby była "pod ręką" i po porządkach domowych nie rzuca się w oczy ;)

K

krokodyl

Gość
K

krokodyl

Gość
A wracając do tematu buforów a raczej jego braku w talbotach z zestawu wyżej...tu trzy zdjęcia z dobrze znanej strony:

rożne warianty roco tego wagonu...czy to zaślepka czy jednak odlany plastik bez nawet otworu na bufor?

- i co to za żółte sprzęgi? imitacja innego rodzaju sprzęgu który nie potrzebuje asekuracji buforem?

46919_1d.jpg
45999_3d.jpg
41318_2d.jpg

PS- każdy pretekst dobry aby wzbogacić forum o fotki...kocham fotki taboru(y)

Jarek

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
W polskich sklepach oba zestawy były w jednej cenie, mnie bardziej podoba się ten z talbotami.

Talboty w całkiem przyzwoitej cenie, tylko dla mnie ebay to czarna magia ;)
Podpadłeś Krokodylu - takie pokusy podsuwać mi przed świętami, sumienia nie masz :ROFL: