• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
851 37 5
Zakupiłem na niedawnej wyprzedaży w Robo model wagonu bagażowego 209C z Gdyni. W wyprzedaży był tylko model z oświetleniem wnętrza, więc taki otrzymałem. Otwierając jednak pudełko od razu zauważyłem, że nie ma tzw. magicznej różdżki. No ale po postawieniu wagonu na tor światło wewnątrz się od razu zaświeciło. Z ciekawości otworzyłem model:

Zobacz załącznik 1141460

Zobacz załącznik 1141461

Zobacz załącznik 1141462

Zauważyłem bark kontaktronów (dlatego nie ma różdżki). Zauważyłem brak oświetlenia końca pociągu. Czy tak jest w modelach z oświetleniem Robo?

Ja i tak chcę mieć dekoder i oświetlenie końca, więc sobie dołożę. Ale pytam, czy taki jest standard z oświetleniem w Robo?
Nowsze modele mają już oświetlenie końca składu oraz oświetlenie końca składu, a sterowanie za pomocą magicznej różdżki.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.376 32 10
Czyli obwieszczanie modelu jako https://robo.eu.com/pl/modele/123-272010-pkp-609a-stacja-wroclaw-do-ryflakow-.html oraz opis "Wagon ze stacji Wrocław z epoki IV i został zaprojektowany z myślą o podłączeniu go do wydanych wcześniej RYFLAKÓW ze stacji Kłodzko/Wałbrzych (na podstawie zdjęcia parowozu w składzie z 609A, 111Aa, bonanaza). Model ten wspaniale urozmaici skład ryflaków." to kolejny wybryk marketingowy :(

Bazując na opisie zdjęcia : "Nysa, sierpień 1986" oraz rozkładzie jazdy na ten okres, wychodzi że sfotografowany został przód składu 26205 Lublin - Kudowa Zdrój. Zestawiany z wagonów z Lublina...
2B 1986 184-185.jpg
Zatem ryflaki z Kłodzka czy Wałbrzycha, ani półbagaż z Wrocławia nie przydadzą się jako zalążek rzeczywistego składu tego pociągu.
Z resztą, łącząc je, nie stworzy się miniatury żadnego innego rzeczywistego składu-wbrew twierdzeniom producenta.

pisze jeszcze o "Y" w składzie
Jeśli chodzi o '111Aa' to takowego typu nie ma, raczej chodziło o 102Aa (ryflak 1 klasy, jak na dyskutowanym zdjęciu).

Proponowałbym Robo wydać faktycznie pasujące wagony do wrocławskiego 609A, który włączany mógł być do dwóch obiegów:
Wrocław-Kielce-Wrocław
2B 1986 BD Wrocław 1.jpg

Oraz Wrocław-Olsztyn-Wrocław, z grupą wagonów używanych na lokalnym obiegu do Braniewa
2B 1986 BD Wrocław 2.jpg
2C B Wrocław-Olsztyn.jpg