• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Przeglądając w internecie zdjęcia (m.in. na Forum) wagonów 110Ac w niebieskim malowaniu z epoki Va, na żadnym z nich nie dostrzegłem aby prawdziwe wagony miały drzwi wejściowe w kolorze nadwozia - niebieskie (na wszystkich fotografiach, rzeczone drzwi są białe/kremowe).
Czy w przypadku modelu od ROBO mamy do czynienia z jakimś nietypowym malowaniem czy to jest błąd w odwzorowaniu wagonu:niepewny:
Ja już się nawet nie odzywam :)

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Widziałem setki zdjęć z lat 90 i wcześniejszych i nigdy takiego wagonu nie widziałem. Oczywiście nie oznacza to, że takiego wagonu nie było. Owszem drzwi w kolorze "nadwozia" miały wagony sypialne, ale kto wie może i kuszetki. Ja się nigdy z tym nie spotkałem. No, ale taka kuszetka z takimi drzwiami, trzeba stopniami, ryflami i ogrzewaniem nawiewnym to byłoby coś :)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.944 419 7
A ja odnoszę wrażenie, że to dobry zabieg marketingowy. Ile to przypadków gdy felernie wytłoczona obiegowa moneta zyskuje stukrotnie albo i więcej na wartości...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.862 526 107
Minął tydzień, brak informacji od producenta lub osób z jego otoczenia w sprawie prawidłowego/nieprawidłowego malowania drzwi w najnowszej kuszetce.
Czy coś ktoś się dowiedział więcej ?:niepewny:

Reakcje
28 1 0
A czy ktoś brał już wznowienie zestawu dwuwagonowego Odry albo je widział? Czy odcień kremowego jest tym razem bardziej zbliżony do poprzednich dwóch zestawów czy nadal jest znacznie bledszy i się odznacza przy nich?
Bo tak naprawdę każdy z trzech zestawów ma inne odcienie czy to malowania czy dachów i nie tworzy tak naprawdę spójnej całości. Wagon 209C niech sobie będzie inny ale pozostałe wagony 1 i 2 klasy powinny być jednolite.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.862 526 107
Zastanawiam się nad kupnem modelu ROBO 272010 typu 609A. Według informacji zamieszczonej na stronie producenta cyt "Wagon ze stacji Wrocław z epoki IV i został zaprojektowany z myślą o podłączeniu go do wydanych wcześniej RYFLAKÓW ze stacji Kłodzko/Wałbrzych (na podstawie zdjęcia parowozu w składzie z 609A, 111Aa, bonanaza). Model ten wspaniale urozmaici skład ryflaków."

Czy można prosić o jakieś bliższe informacje na temat tego zdjęcia, a najlepiej samo zdjęcie?;)

SU45-122

Nowy użytkownik
Reakcje
9 1 1
Zastanawiam się nad kupnem modelu ROBO 272010 typu 609A. Według informacji zamieszczonej na stronie producenta cyt "Wagon ze stacji Wrocław z epoki IV i został zaprojektowany z myślą o podłączeniu go do wydanych wcześniej RYFLAKÓW ze stacji Kłodzko/Wałbrzych (na podstawie zdjęcia parowozu w składzie z 609A, 111Aa, bonanaza). Model ten wspaniale urozmaici skład ryflaków."

Czy można prosić o jakieś bliższe informacje na temat tego zdjęcia, a najlepiej samo zdjęcie?;)
Może niech się inni koledzy jeszcze wypowiedzą, ale moim zdaniem ten wagon ma tylko sens do ryflaków. Jeżeli Robo wypuści jeszcze do tego wagonu powiedzmy 2 wagony 111a jakiś wagon 112a ze stacji Wrocław. Wtedy te ryflaki można potraktować, jako grupę wagonów dopisanych we Wrocławiu, do jakiegoś pociągu pospiesznego jadącego w Polskę. I wtedy zrobi się fajny zestaw. Bo sam ten wagon, to chyba raczej bardziej właśnie pasuje w zestawieniu z Y-kami , czy bonanzami niż ryflakami.

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.379 32 10
Można go zapiąć też do Bonanz Piko.z Wrocławia. Było aż 8 szt.
Oczywiście, o ile sprzęgi pozwolą. Tylko co to da? Oznaczeniami nie pasują (bo według dat rewizji to 8 lat różnicy). Nawet jeśli na to przymknąć oko, to jaki skład miał bagaż i same bonanzy?
Czy można prosić o jakieś bliższe informacje na temat tego zdjęcia, a najlepiej samo zdjęcie?
Chyba nikt z Forumowiczów tego zdjęcia nie widział, uderzaj do Producenta.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.312 602 30
To w końcu wagon 609A, o którym tu rozmawiamy, według kolegi @SU45-122 nadaje się do ryflaków, czy nie? Bo kolega chyba sam sobie przeczy:
moim zdaniem ten wagon ma tylko sens do ryflaków
Bo sam ten wagon, to chyba raczej bardziej właśnie pasuje w zestawieniu z Y-kami , czy bonanzami niż ryflakami.
Ja zgodziłbym się w tym drugim twierdzeniem. Poza tym
ryflaki można potraktować, jako grupę wagonów dopisanych we Wrocławiu, do jakiegoś pociągu pospiesznego jadącego w Polskę
Domyślam się, że miało być dopinanych, ale tak czy tak, ryflaki w pociągach pospiesznych to już raczej nie w drugiej połowie lat 80. XX wieku (data rewizji z roku 1986). Szczerze mówiąc, to argumenty na stronie producenta nie bardzo mnie przekonują: Wagon ze stacji Wrocław z epoki IV i został zaprojektowany z myślą o podłączeniu go do wydanych wcześniej RYFLAKÓW ze stacji Kłodzko/Wałbrzych (na podstawie zdjęcia parowozu w składzie z 609A, 111Aa, bonanaza). Model ten wspaniale urozmaici skład ryflaków . Też chętnie obejrzałby to zdjęcie, ale zwróćcie uwagę na to, że w opisie tego zdjęcia w ogóle nie wymieniono ryflaków, tylko bonanzy (pomijam literówki w tej nazwie ;)), czyli wagony 120A - a to nie to samo. Skład z wagonami 609A, 111Aa i 120A mógł być częścią pociągu dalekobieżnego z głębi kraju (lub w przeciwnym kierunku) do stacji końcowej w Sudetach, ale raczej nie spodziewałbym się w takim składzie ryflaków. W takich pociągach zwykle część wagonów zostawała w większym węźle, np. we Wrocławiu, albo dalej, w Kłodzku lub Jeleniej Górze, a skrócony skład jechał dalej do końcowej stacji, np. do Kudowy, czy Szklarskiej Poręby.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.134 200 0
Zakupiłem na niedawnej wyprzedaży w Robo model wagonu bagażowego 209C z Gdyni. W wyprzedaży był tylko model z oświetleniem wnętrza, więc taki otrzymałem. Otwierając jednak pudełko od razu zauważyłem, że nie ma tzw. magicznej różdżki. No ale po postawieniu wagonu na tor światło wewnątrz się od razu zaświeciło. Z ciekawości otworzyłem model:

20250909_215823.jpg

20250909_215829.jpg

20250909_215835.jpg

Zauważyłem brak kontaktronów (dlatego nie ma różdżki). Zauważyłem też brak oświetlenia końca pociągu. Czy tak jest w modelach z oświetleniem Robo?

Ja i tak chcę mieć dekoder i oświetlenie końca, więc sobie dołożę. Ale pytam, czy taki jest standard z oświetleniem w Robo?

Ostatnio edytowane: