• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Model 111Ay dziś będzie u mnie. Jest w dostarczaniu do paczkomatu. Zaraz jak tylko będzie w moich rękach to zrobię zdjęcia i będzie można oceniać zgodność modelu z oryginałem. Tylko czy ma ktoś dostęp do tego zdjęcia oryginału? :niepewny:
Od kiedy wagony 111Ay miały dwa stopnie wejściowe które zniknęły w latach 70? Przecież to zonk jak cholera!! Wy się zastanawiacie nad poprawnością oznaczenia a tu jest podstawowy kardynalny błąd konstrukcyjny. Prawdopodobnie jest to wagon111Aya które zmodernizowano w połowie lat 90.

Co ciekawe wagon 111Ag TLK przed wydaniem na wizualizacjach miał 3 stopnie. Zwróciłem im na to uwagę i to poprawili. Wychodzi na to że im się podwozia pomyliły tyle tylko że tego 111Ay nie poprawili.

Edit.
Ale na wizualizacji było poprawnie czyli 3 stopnie. Wszystko pomieszali.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 42 4
Od kiedy wagony 111Ay miały dwa stopnie wejściowe które zniknęły w latach 70? Przecież to zonk jak cholera!! Wy się zastanawiacie nad poprawnością oznaczenia a tu jest podstawowy kardynalny błąd konstrukcyjny. Prawdopodobnie jest to wagon111Aya które zmodernizowano w połowie lat 90.

Co ciekawe wagon 111Ag TLK przed wydaniem na wizualizacjach miał 3 stopnie. Zwróciłem im na to uwagę i to poprawili. Wychodzi na to że im się podwozia pomyliły tyle tylko że tego 111Ay nie poprawili.

Edit.
Ale na wizualizacji było poprawnie czyli 3 stopnie. Wszystko pomieszali.

Najprawdopodobniej są to wagony jakie były przebudowane z wagonów ogólnie 111A w połowie 1990-2000 lat. Wtedy W3 HCP nie miało zamówień i starano się o cokolwiek. I z ZDOKP otrzymano do naprawy głównej z modernizacją mieszankę pięciu wagonów różnych typów przeznaczonych na złom i powstał w wyniku tego wagon typu 111Aya. Ponieważ tylko jeden miał ogrzewanie nawiewne a reszta piecyki w ramach NG we wszystkich wagonach zainstalowano ogrzewanie nawiewne łącznie z wagonem 111A lub 111Ab który miał dwa stopnie, wywiniętą ostoję i gładki dach! Wagon ten później przedł do IC i stąd taki wagon z dwoma stopnia,mi. Co wykonywały inne ZNTK nie umiem powiedzieć bo też montowały ogrzewania nawiewne podacz NG w różnych wagonach, więc i taki z dachem ryflowanym mógł być. O tych wagonach miał być artykuł Pana Etmanowicza w Świecie Kolei.
Więc nie ZONK.

Poniżej moja fotka z jazdy próbnej z ok 1995 roku, drugui wagon z wywiniętą ostoją, dwoma stopniami i nawiewem:
Scan2021-572.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.285 136 1
Tutaj napisałem bardzo krótką historię powstania wagonów które teraz wypuścił Robo czyli 111Ag TLK i 111Ay. Oba przeszły modernizację w tym samym czasie i otrzymały oznaczenie 111Aya.
Jeżeli właściwie zrozumiałem Kolegę, to oba modele powinny mieć oznaczenie 111Aya a nie 111Ag (TLK) i 111Ay (IC):niepewny:
Co ciekawe wagon 111Ag TLK przed wydaniem na wizualizacjach miał 3 stopnie. Zwróciłem im na to uwagę i to poprawili.
Dobrze, że chociaż w przypadku modelu TLK producent dobrał właściwe stopnie. Natomiast w opisie zdjęcia wagon to 111Ag a nie 111Aya:rolleyes:

2010-08-116KrakwPaszwTLK35502doHeluPrzezBydgoszcz111AgB10nourevOp25_05_10.jpg

2010-08-11 Kraków Płaszów TLK 35502 do Helu przez Bydgoszcz 111Ag B10nou rev. Op 25 05 10

Źródło: antygaleria.eu

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 42 4
Jeżeli właściwie zrozumiałem Kolegę, to oba modele powinny mieć oznaczenie 111Aya a nie 111Ag (TLK) i 111Ay (IC):niepewny:

Dobrze, że chociaż w przypadku modelu TLK producent dobrał właściwe stopnie. Natomiast w opisie zdjęcia wagon to 111Ag a nie 111Aya:rolleyes:

Zobacz załącznik 1134386
2010-08-11 Kraków Płaszów TLK 35502 do Helu przez Bydgoszcz 111Ag B10nou rev. Op 25 05 10

Źródło: antygaleria.eu
I tu zaczynają się schody! W PKP wagony te miały oznaczenie 111Aya a później np w IC już 111Ag. To wiem od Pana Etmanowicza bo konsultował się ze mną, a ja dalej historii wagonów 111Aya nie śledziłem. Więc oznaczenie może być dobre, bo Pan Robert ma kontakt z Panem Andrzejem.

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Ja nie pamiętam pozostałych 3 -ech wagonów. Bo 3 stopnie też od razu nie weszły a dachy ryflowane produkowano od chyba 1980 roku, Więc taki mógł być.
Otóż nie.
3 stopnie weszły od 111Ah czyli od 1979/1980. A ryfle od 111Ap czyli mniej więcej od 1985. Już nie mówiąc o tym że 111Ay jest z końcówki lat 80. Zresztą to jest dokładnie ten wagon który jest na twoim foto i on ma 3 stopnie. Masz może jego numer?

111Aya zrobiono z:
111A - 2 stopnie
2x111Ac - 2 stopnie
111Ag - 2 stopnie
111Ay - 3 stopnie

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.968 42 4
Ale ZNTK przerabiało też i stopnie. Dlatego ten od Robo można uznać za właściwy. Numery mam ale musiałbym się dokopać. Ale to następny weekend i proszę na priv abym nie zapomniał.

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0
Ale ZNTK przerabiało też i stopnie. Dlatego ten od Robo można uznać za właściwy. Numery mam ale musiałbym się dokopać. Ale to następny weekend i proszę na priv abym nie zapomniał.
Osobiście nie spotkałem się z wagonem który miałby przerobione wejście z trzech stopni na dwa (bo i po co). Zresztą w drugą stronę też nie.
To jeszcze raz. Ten od Robo to ten z pierwszego planu twojego zdjęcia.

fixall

Użytkownik
Reakcje
210 1 0

Załączniki

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.285 136 1
No to mamy sprawę jasną:)
W przypadku modelu w malowaniu TLK jest ok. Właściwe schodki czy opis(y)
Natomiast w odniesieniu do modelu w malowanie PKP IC to nie tylko niewłaściwie dobrane schodki wejściowe, niepotrzebny dodatkowy duży piktogram zamiast małego przy numerach siedzeń oraz tradycyjnie w niewłaściwym miejscu umieszczony skrót PL-PKPIC względem napisu intercity(n)