• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A/609A/209C

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Model niesamowicie piękny, choć jak widać Robo nie ustrzegł się uszkodzeń przy montażu. Krzywo zamontowane wywietrzniki czy przewód, nadlewka z kleju czy zdeformowane osłony gumowe to rzeczy które IMHO w modelu o tak wysokiej cenie nie powinny mieć miejsca. A cena jest zaiste kosmiczna. 200 PLN to korzystna cena, 250 to już dużo, ale niemal 300? To już niemal cena manufaktury ręcznej. I nie przekonuje mnie tłumaczenie o słabym euro na rynkach światowych. Może panowie za dużą marżę sobie narzucili? Formy wagonów 104/110/111/112/113A to kopalnia złota, kilkanaście a nawet dziesiątki jeżeli nie blisko setka edycji tych modeli z ogromną sprzedażą więc argument o zwrocie kosztów form jest chybiony. One zostaną wykorzystane wielo wielo krotnie. Naprawdę myślę że można byłoby ten model sprzedawać za 250 ku satysfakcji klientów jak i firmy Robo- niższa cena równa się większa sprzedaż. Zamiast 3 wagonów za prawie 900, człowiek ma cztery za 1000. Myślę że warto temat przemyśleć, bo cena boli. A za 300 spodziewałem się wagonu bez nadlewek, wgnieceń czy krzywo zamontowanych elementów.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Modele z manufaktur kosztują ~500 zł, więc raczej więcej niż model Robo.
Poza tym w modelach z manufaktur za 500 zł, również zdarzają się babole.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Co oznacza chyba generalnie brak szacunku dla klienta, której wyrazem powinna być kontrola jakości.
A im model droższy i krótkoseryjny tym kontrola powinna być dokładniejsza.
Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji, że produkowany w krótkiej serii kilkudziesięciu sztuk wagon nie jest porządnie oglądany przed wysłaniem go do klienta.
Jakość montażu wagonów seryjnych przy takich cenach jak ostatnie wypusty robo też powinna być bez zastrzeżeń. A to że fabryki w chinach wypuszczają różne babole, i ze się o to obawiam, to już pisałem wcześniej.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Jak dla mnie to "jedynka" może zbierać kasę nawet na Lamborghini dla Roberta, taki biznes plan ułożył, taką cenę dał na rynek i to jego prawo, bo swój czas i pieniądze zainwestował. Czy można było jeszcze optymalizować zysk poprzez większy obrót z mniejsza marżą? To wie tylko on i takimi informacjami nie będzie się z nami dzielił.
My z naszej strony od niego, ale też innych producentów po prostu wymagamy tylko jakości sprzedawanych produktów. I głosujemy portfelem, kupując lub nie dany produkt.
Oczywiście byłoby miło gdyby chociaż część zainwestował w następne konstrukcje ;)

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Koledzy ja trochę z innej beczki...
Czy ma któryś z Was zdjęcie oryginału zdeklasowanej "jedynki" w malowaniu TLK, w taki sposób jak to zostało odwzorowane w modelu przez Robo?
Szukam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć, choć de-klas z kartką w szybie trochę w necie jest, to jednak z namalowaną (naklejoną) 2 zamiast 1 to w malowaniu TLK nie znalazłem...
Podzielicie się?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Wózki wyglądają rewelacyjnie. Poproszę o parę kompletów w kolorze czarnym do moich Y Tilliga i Roco! ;) A na poważnie, czy mocowanie pasowałoby? Modeli Robo jeszcze na żywo nie widziałem.
Panie Andrzeju, właśnie sprawdziłem i niestety.
W modelu Roco średnica trzpienia wynosi 2,67 mm, natomiast w Robo 3,50 mm. Poza tym w modelu Robo jest on znacznie niżej.
O Tillig'u niestety nie ma nawet co myśleć - nie będzie pasować kompletnie.
Z Roco może udałoby się coś wykombinować, ale bez ingerencji w trzpień wózka się nie obejdzie.

Tak dla szybkiego porównania.
W kolejności: Robo | Roco | Tillig
DSCF5135.jpg DSCF5136.jpg
Robo.jpg Roco.jpg Tillig.jpg

A z niewiadomych mi przyczyn, pod spodem wózka naniesione jest logo fabryki zamiast producenta.
DSCF5141.jpg

SU46-017

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Modelmania, cena zakupu 1 szt. 276 zł. Oczywiście uwzględnia ona rabat dla stałego klienta obliczany według wartości wcześniej dokonanych zakupów. Proste i uczciwe.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Ja jakąś godzinę temu widziałem w Katowicach skład z gdyńskich wagonów w pociągu relacji Warszawa Wschodnia Bielsko-Biała, więc z przydziałami faktycznie można by przymrużyć oko...
...co na pewno jest przykładem takiego a nie innego obiegu wagonów gdyńskich. Tak jak w przytaczanych tu Karkonoszach - to nie efekt burdelu jak ktoś napisał, ale zamierzonego i planowego obiegu składów na pociągu Rozewie/Karkonosze. Mieszanie przydziałów i tłumaczenie tego jako efekt bałaganu na kolei, jest imho sporym nadużyciem. No chyba, że ktoś nie przykłada do tego wagi :)

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
To może Robo lub ktoś konkretnie poda listę wagonów do których będzie można podczepić jaką konkretną maszynę dostępną na rynku... Wtedy np. ja będę wiedział w jakim kierunku iść i co ewentualnie zakupić.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Lokomotywy to najmniejszy problem - od jakiegoś czasu obiegi to fikcja, jakakolwiek maszyna może pojawić się przy jakimkolwiek pociągu (dotyczy oczywiście elektrowozów). Wagony to co innego. Szkoda, że wszyscy patrzą tylko na przydziały lokomotyw :p

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
to dobrze,,,, Niech będzie lista składu jaki można zebrać + przykładowa maszyna z zaznaczeniem ewentualnie jaka lub, że byle jaka.... Nie wiem. No w jakimś kierunku chcę iść, ale nie dość, że się nie znam na tyle aby sam wyciągać jakieś wnioski a do tego to z tego co tu czytam to już całkiem nic nie wiem.

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
268 1 1
Jak chcesz się dobrze bawić, to co za różnica? Byle by kolorystycznie pasowały ;) Chyba że jesteś purystą historyczno-modelarskim, to kompletuj wg ściśle określonego przydziału, tj prawdziwego zestawienia. Jeśli nie masz dostępu do dokumentacji przewoźnika, idź na stację i notuj zestawienia składów, stacje macierzyste itd. - sam dojdziesz do wszystkiego.

Reakcje
56 3 0
A, ja mam przydziały i stacje macierzyste gdzieś :D . Wagon IC to wagon IC. Nawet w moich składach TLK jeżdżą wagony zielono-kremowe z napisem na burcie "PKP" bez trumienki ;) . Według mnie to już przesada...
Przecież na wystawach itp. Nikt nie biega z lupą i sprawdza czy ten wagon może jechać, a ten nie.

hjugytf

Aktywny użytkownik
Reakcje
469 47 4
Dla jednych nie ważne a dla innych ważne. Dla mnie ważne.
[DOUBLEPOST=1440233786][/DOUBLEPOST]Ale dlatego jest forum, aby korzystać z informacji, doradzać i uczyć się, Moja prośba dotyczy osób które myślą podobnie jak ja. Tak czy tak będę miał skład IC, ale jak jest możliwość aby był On w miarę realny to dlaczego nie?

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Modelmania, cena zakupu 1 szt. 276 zł. Oczywiście uwzględnia ona rabat dla stałego klienta obliczany według wartości wcześniej dokonanych zakupów. Proste i uczciwe.
A LokoModel napisał

RO2112221 wagon osobowy 2kl. PKP TLK typ 112A ep.VI (H0)
OD CENY MODELU NIESTETY NIE UDZIELAMY INDYWIDUALNEGO RABATU KLIENTA