• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny ROBO - modele wagonów pasażerskich typu 101A/102A

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
oooooo.....tez to mialem napisac ! :D
Kto blizej sklepu bedzie mial....kto pierwszy zakupi.....moze wystawi stosowne recenzje :D i + te dobre foty.....to mysle ze model pojdzie jak swieze buleczki !!! :p

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
4 wagony 101A w malowaniu niebiesko - kremowym opuściły dzisiaj zakład produkcyjny :D . Nie wiem z jakiej st. macierzystej pochodzą, ale są dwie wersje:
Szczecin Wzg. Hetmańskie
albo
Lębork, Gdynia
ewentualnie jedno i 2gie (ale mało prawdopodobne)
Jak nie nawali firma kurierska to wagony dotrą do Wrocławia w poniedziałek 4 kwietnia.

Niestety nie wyrobili się z malowaniem reszty epok. Pewnie przyjdą do 10 dni.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Nie jest to jeszcze ostateczny prototyp:

okna będą bardziej przezroczyste,
koła będą zmienione,
poprawione zostanie oświetlenie jak i zderzaki - charakterystyczne dla tej epoki

Jak mnie zapewniano wagon jest już w 90-95% na ukończeniu.
Więcej zdjęć i filmiki z pokazów zamieszczę jak wagony dotrą do Wrocławia.

Załączniki

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Prezentuje sie świetnie.

Musisz tylko przypilnować malowania tego górnego paska, bo to rzecz trudna, i na prototypie widać rozjechania.

Bardzo podoba mi sie oznakowanie. Wyraźne i czytelne, a tabliczka producenta pomiędzy stopniami to już rodzynek.

Mam jedno pytanie. Czy światła końca będą osobno wyłączane? No i górne muszą być czerwone.

Też przy zmianie oświetlenia o której piszesz, postaraj się wymienić diody na bardziej ciepłe (zżółkłe).

Jeszcze raz gratuluje i do zobaczenia w Rogalinku.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dach :devil: Dalej źle. Krzywizna od strony czoła już zdecydowanie lepiej, ale brak wyraźnego przełamania na linii końca drzwi i coś za obły na końcu. Z boku dach to bardziej Ganza przypomina niż ryfla.

Trudno, i tak jak na razie najlepszy jaki widziałem, nawet Roco by lepszego nie zrobiło :D
Zobaczymy co Heris zmęczy bo jak na razie to kiepsko wygląda ten ich Y.

A i ten kolorek miechów coś taki wiosenny :D

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
Krzywizna dachu od strony czoła jest poprawna, natomiast jego przełamanie na końcach to :roll: :oops:

Co do zaokrągleń elementy kończącego dach to ma on 0,35mm wysokości i trudno jest uzyskać idealne kąty.

Oświetlenie w 2giej wersji prototypu jest koloru żółto - podobnego. To co jest widoczne na zdjęciu to prawdopodobnie złe ustawienie aparatu i dlatego efekt wyszedł ala obecne ICCC.

Kolor wiosenny wziął się z tego, że wagon dopiero co opuścił fabrykę pojeździ trochę to się pobrudzi i wyblaknie od słońca. :D. Jak już wcześniej wspomniałem zdjęcia mogą być nieco przekłamane jeśli chodzi o kolory. Fabryka dostała kolory takie jakie były w rzeczywistości

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.871 53 2
Na niemieckim forum pojawily sie pytania odnosnie dostepnosci ryflakow w sklepach poza naszymi granicami. Sledze te fora i polskie konstrukcje sa tam dosc czesto komentowane.
Tutaj link do dyskusji o Ryflakach i nowych Y-kach Roco:
http://www.drehscheibe-foren.de/foren/r ... 10,5324239

Sam osobiscie znam sklep w Berlinie (michas-bahnhof.de) ktory ma w swojej ofercie duzo taboru PKP, w trakcie jednej z wizyt widzialem cale pudelko samochodow Tololoko, tak wiec wydaje mi sie ze kilku chetnych na typowo polskie konstrukcje za Odra pewnie tez by sie znalazlo.

Gdyby co moge pomoc w chocby w wyslaniu posta na tamtym forum.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
qwertas napisał(a):
Na niemieckim forum pojawily sie pytania odnosnie dostepnosci ryflakow w sklepach poza naszymi granicami. Sledze te fora i polskie konstrukcje sa tam dosc czesto komentowane.
Tutaj link do dyskusji o Ryflakach i nowych Y-kach Roco:
http://www.drehscheibe-foren.de/foren/r ... 10,5324239

Sam osobiscie znam sklep w Berlinie (michas-bahnhof.de) ktory ma w swojej ofercie duzo taboru PKP, w trakcie jednej z wizyt widzialem cale pudelko samochodow Tololoko, tak wiec wydaje mi sie ze kilku chetnych na typowo polskie konstrukcje za Odra pewnie tez by sie znalazlo.

Gdyby co moge pomoc w chocby w wyslaniu posta na tamtym forum.
Dzięki bardzo za pomoc. Na razie to jest urwanie głowy z dopracowywaniem szczegółów, ale jak coś to się odezwiemy(może się spotakmy w Radomiu albo Rogalinku?). W pierwszej kolejności musimy zaopatrzyć sklepy w Polsce, a pożniej będzie ekspansja na inne kraje. Nawet w Irlandii wyrazili zainteresowanie naszą konstrukcją. :D

Wagony już przyszły, prezentująsię naprawde nieźle (kilka drobnych poprawek i dodatków i będą zaj...iste :D . Jak będe miał (a raczej nie będe miał czasu :D ) to wrzuce fotki w wyżsxzej rozdzielczośći. .
Wszystkich chętnych zobaczenia wagonów w rzeczywistości zapraszam do Radomia (sobota 9 kwietnia) i do Rogalinka(niedziela 10 kwietnia). Będziemy tam od rana do popopołudnia.

Jak już wcześniej wpomniałem wagony są tylko w malowaniu niebiesko - kremowym ponieważ fabryka nie wyrobiła się z resztą, st. macierzysta: Szczecin Wzgórze Hetmańskie i jeden nr. boczny. Docelowo będą 2.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.956 32 2
Robi wrazenie. jedna mała uwaga, ryfle są lekko przewymiarowane. Tylko górny ryfel jest taki gruby, dwa niższe powinny byc delikatniwjsze. Takie przynajmniej robią wrażenie na zdjęciach, chociaż może to byc złudzenie optyczne, bo na niektórych zdjeciach ryfle wydaja sie byc ciensze.

OP
OP
robo

robo

Znany użytkownik
Reakcje
647 11 6
piotr66 napisał(a):
Robi wrazenie. jedna mała uwaga, ryfle są lekko przewymiarowane. Tylko górny ryfel jest taki gruby, dwa niższe powinny byc delikatniwjsze. Takie przynajmniej robią wrażenie na zdjęciach, chociaż może to byc złudzenie optyczne, bo na niektórych zdjeciach ryfle wydaja sie byc ciensze.
Muszą zmartwić :D , ryfle są dobrej szerokości (sprawdziłem) tylko troche za ostro zakończone koło drzwi bocznych - będzie to bezapelacyjnie poprawione i wyrównane.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
robo napisał(a):
piotr66 napisał(a):
Muszą zmartwić :D , ryfle są dobrej szerokości (sprawdziłem) tylko troche za ostro zakończone koło drzwi bocznych - będzie to bezapelacyjnie poprawione i wyrównane.

Też mi się tak wydawało że wszystkie jednakowe, a dokładniej to dwa za grube ale zaraz by było że się czepiam.
Gdzie Robo to sprawdzasz?? Na przykład wcześniej pokazałeś taki rysunek pt. wymiary na którym masz dach dobrze narysowany i zaznaczona jest linia przełamania dachu a i ryfle też różnej grubości ale jednak innej długości.Nie rozumiem nic z tego.Na czym się wzoruje ten co formę robi?

Załączniki