• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

RENFE

OP
OP
K

Konrad

Gość
3 da sie zrobic w osi toru mysle ze jakies 3,5cm od gornej krawedzi. Bocznych w tym segmencie nie przeniose bo nie dam rady tulejek wyciagnac a troszke mi ich szkoda.

OP
OP
K

Konrad

Gość
Luz między tulejką a śrubą jest. Nawierciłem dzisiaj także trzeci otwór na profilu zgodnie z zaleceniem. Jest jakieś 7cm od wierzchołka toru, niestety nie dałem rady umieścić go wyżej. Zrobiłem także niewielkie okablowanie. Czy dwa miejsca zlutowania z torem wystarczą? Używając siatki z włókna szklanego zrobiłem podłoże pod piankę montażową. Kolejne pytanie, gdyż nie bawiłem się jeszcze pianką - czy pianka zatrzyma się na siatce z drobnymi oczkami? Poniżej wklejam dwa nowe zdjęcia z siatką i naklejonym korkiem.

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Siatka OK, pianka trochę wyjdzie ale sie ją zetnie nożem do tapet.
Jak szyna jst w jednym kawałku to dwa miejsca starczą, ale lepiej jest lutować bliżej brzegów.
Jeśli jednak robisz przerwę dylatacyjną, co jest zalecane gdy końce szyny lutuje sie do kołków lub laminatu (co jest bardzo zalecane), to lepiej w 4 miejscach:

http://www.modelarstwo.info/mambots/content/multithumb/images/072fbe44160cb1656a83fb63c4a75ce0.gif

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
Siatkę mogłeś jakoś porządniej przymocować :razz:
Wykorzystałem listewki 10x10mm przyklejone do ścianek modułu, do których przykleiłem z kolei siatkę.

http://www.modelarstwo.info/forum/index.php?action=dlattach;topic=183.0;attach=701;image

Reakcje
0 0 0
Witam!

Jak są gęściej wręgi to można spokojnie przyczepić do sklejki tą siateczkę przy pomocy zszywacza do tapicerki - zawinąć - przycisnąć - zszywka trzyma wystarczająco mocno :) - a jak miękkie drewno to i zwykły zszywacz do papieru sobie poradzi.

Powinno wystarczyć.

pozdrawiam
Paweł

OP
OP
K

Konrad

Gość
No właśnie zszywacza do tapicerki użyłem. Trzyma się nieźle. Mam kolejne pytanie - kto pyta nie błądzi.....

Tor zamierzam przytwierdzić ale tu moja wątpliwość: Czy na skraju profilu tor powinien kończyć się podkładem, tzn podkład na równo ze ścianą profilu, czy też ostatni podkład powinien być oddalony od czoła profilu o jakieś parę mm?

Wydaje mi się, że jednak podkład na równo z końcem ale nie jestem pewien.

Pozdrawiam i wkrótce pierwsze ekipy pracujące przy budowie torowiska.

OP
OP
K

Konrad

Gość
A czy dużm grzechem będzie nie lutowanie szyn i nie użycie laminatu? Mam też pytanie: Podkład do korka czym keić? Nie mówcie że też wikolem!

miki

Użytkownik
Reakcje
8 0 0
Konrad napisał(a):
A czy dużm grzechem będzie ....
Będzie. Grzechem zaniechania. Kombinujesz z metalowymi tulejkami w dziurach, żeby się nie wyrabiały itp (imho to przesada), a koniec toru chcesz umiejscowić najbardziej zawodną i najmniej precyzyjną metodą. To jak walenie do muchy z er-gie-pe-panca

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Konrad napisał(a):
A czy dużm grzechem będzie nie lutowanie szyn i nie użycie laminatu? Mam też pytanie: Podkład do korka czym keić? Nie mówcie że też wikolem!
Ja tylko doradzam po tym, jak raz i drugi wyrwała mi się szyna z podkładów.
W sumie to nie musisz lutować, potraktuj ten moduł jako ćwiczebny :)
Podkłady po uchwyceniu cyjanopanem można kleić oczywiście wikolem,
najwygodniej kupić klej do paneli, on ma wygodny aplikator mieszczący sie między podkładami.

OP
OP
K

Konrad

Gość
Troszkę się rozleniwiłem i dawno nic się nie działo. Ale mam już pomalowany i przyklejony tor (niestety na zdjęciach zasłonięty przed zabrudzeniem) no i zapiankowane podłoże już powycinane nożykiem. Dziękuję za podpowiedź aby zrezygnować ze styropianu - było warto. Teraz czeka mnie pokrycie pianki cekolem no i tłuczniowanie torowiska. Poniżej wklejam dwa zdjęcia.

Załączniki

OP
OP
K

Konrad

Gość
Troszke do przodu. Jest utwardzenie terenu z drobnymi znalezionymi w szafie skalami NOCH'a i siec trakcyjna. Teraz podsypywanie. Bede takze malowal podklady plastkiowo betonowe tak aby wygladaly bardzie betonowe a mniej plastikowe. Mysle nad jakims sposobem na zielen trawiasta ale jeszcze nie mam idei. Troszke sil mi brakuje mam nadzieje ze cos z tego bedzie. Zdjecia na dole uwagi mile widzine - dobre slowo takze moze wyjde z kryzysku.

Załączniki

OP
OP
K

Konrad

Gość
Słupy sprowadzone wyprodukowane przez TecnoTren Catenaria dogadalem sie z producentem i zrobili wyjatek dla hobbysty z Polski wysylajac bezposrednio z ich magazynu. Jest to o tyle fajnie zrobione ze poprostu bede doczepial jeden przewód 320mm na łączeniu modulu. Przewod trakcyjny nie jest przytwierdzony na stale wiec zawsze mozna go zdjac a trzyma sie wysmienicie - mam nadzieje ze tlumaczenie zrozumiale

OP
OP
K

Konrad

Gość
Mam pytanko. Czy aby zainstalowac DCC trzeba uzywac jakis specjalnych kabli do zasilania np. telekomunikacyjnych czy tez normalne "plecione" wystarcza? Pytam bo ostatnio widzialem ze Roco DCC na allegro tanieje i sie zastanawiam.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Kable pod makieta powinny:
- być elastyczne czyli linka
- mieć minimalny przekrój ok 1,5 mm^2

BTW polecam tylko DCC ;) Możliwości są niesamowite;)

OP
OP
K

Konrad

Gość
Moje prace ciągną sie i ciągną w istnie hiszpańskim stylu :) . Słyszałem conieco o ciekawej metodzie szutrowania - mianowicie najpierw szuter sypiemy a potem go czym sklejamy? Czy ktoś mógłby troszke moją wiedze rozszerzyc i opowiedziec troszeczke o tejze metodzie. Bede wdzieczny po teraz szutrowanie mnie czeka a to pierwszy w zyciu segment.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Konrad napisał(a):
mianowicie najpierw szuter sypiemy a potem go czym sklejamy?
Potem zgarniamy nadmiar zwłaszcza z szyn i śrub, spryskujemy tryskawką (ważne aby robiła mgiełkę a nie kropelki)
i zakraplamy rozcieńczonym (takie mleko) wikolem (robiłem też klejem polimerowym rozcieńczanym spirytusem ale niezbyt mi to leżało).

Tu są różne metody omawiane:
http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=191

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 6