• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK REDUKCYJNY BUDOWA MODELI

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Podziwiam prace, szczególnie szpachlowanie - pomimo tego, że nie jest to najbardziej efektowna czynności przy tym modelu to dla mnie zawsze była najbardziej upierdliwa aby ładnie wszystko wyrównać :p. Super relacja :cool:
Dziękuje Ci bardzo . Ja wiem że każdy chciałby oglądać detale a nie jakiś rzeźbienie w mydle . Tak jak piszesz nie jest to zbyt ciekawe i efektowne . Doprowadzenie budy do zadowalającego mnie kształtu zajęło mi prawie pół roku . Zresztą sam wiesz jak to jest ,szpachlowanie , podkład ,szlifowanie , dołożenie hipsu tam i tu i tak w kólko.
Skoro zacząłem tan warsztat to chciałbym pokazać od początku jak powstawał nawet jeśli jest , cytując klasyka " nuda... Nic się nie dzieje, proszę pana .Nic ". Do każdej następnej wrzuty dołożę jakiś detal .
pozdrawiam

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.831 13 2
Zerknąłem na relację i mimo nakładu pracy model ma wiele błędów. Zaciski nie są symetryczne, baza odbieraka z Vectrona, to nie jest trafiony pomysł, z Traxxa w wersji 2 byłby dokładnie ten, zarys kabiny z boku jest błędny, nie widzę tego z tej perspektywy, ale pudło lokomotywy zwęża się ku górze. Czy wydruk to uwzględnia? Maskownice kabiny są przykręcane i powinny być uwzględnione szczeliny z klejem. Kształt tarcz zderzakowych też jest nie taki, dużo za wąski.

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Zerknąłem na relację i mimo nakładu pracy model ma wiele błędów. Zaciski nie są symetryczne, baza odbieraka z Vectrona, to nie jest trafiony pomysł, z Traxxa w wersji 2 byłby dokładnie ten, zarys kabiny z boku jest błędny, nie widzę tego z tej perspektywy, ale pudło lokomotywy zwęża się ku górze. Czy wydruk to uwzględnia? Maskownice kabiny są przykręcane i powinny być uwzględnione szczeliny z klejem. Kształt tarcz zderzakowych też jest nie taki, dużo za wąski.
Bardzo dziękuje za wszystkie uwagi . Wiem że model posiada jakieś nieścisłości . Niestety buduje go na podstawie dokumentacji zdjęciowej .
Zaciski nie są symetryczne czy możesz mi przybliżyć temat bo nie bardzo wiem o co chodzi. Odbierak , zobacz nawet nie brałem pod uwagę Traxxa ile pracy by mi zaoszczędziło . No cóż trudno . Nie niestety wydruk to zabawka . Nic tam się nie zgadzało . Zrobiłem delikatne pochylenie ku przodkowi bocznych płaszczyzn . Jeżeli chodzi o szczeliny z czarnym klejem to są oczywiście zrobione . Zasymulowałem je przez namalowanie również z osłon świateł. Tarcz nie zdążyłem zmierzyć . Określałem na podstawie zależności miedzy elementami. Dołączę zdjęcia na których się wzorowałem . Zrobiłem ich ponad 100 dokładnie tej lokomotywy na stacji Franowo. Nawet pod spód wlazłem .

P.s Piękne modele robisz w 32 chyba . Czy ja kiedyś do ciebie nie pisałem o wysokość pokrywy dachu ?
pozdrawiam.
20230827_080239.jpg
20230827_080405.jpg
20230827_080416.jpg
20230827_080453.jpg
20230827_081022.jpg
20230827_081643.jpg
20230827_081659.jpg
20230827_081954.jpg
20230827_082643.jpg
20230827_082736.jpg
20230827_082819.jpg
20230827_082839.jpg
20230827_082929.jpg
20230827_083045.jpg
20230827_083632.jpg

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.831 13 2
Zaciski nie są symetryczne czy możesz mi przybliżyć temat bo nie bardzo wiem o co chodzi.
Jasne, spójrz, z jednej strony zacisk hamulcowy Knorr wygląda tak jak widać na Twoim zdjęciu, ale z drugiej wygląda inaczej.
GridArt_20240705_125904499.jpg

Odbierak , zobacz nawet nie brałem pod uwagę Traxxa ile pracy by mi zaoszczędziło .
No powiem Ci, że ciągle się czegoś nowego dowiaduję. Rama byłaby jednak do wymiany, ale ramię górne wraz ze ślizgaczem pasowałaby bardziej od Traxxa właśnie. Siemens nie stosuje odbieraków Stemmanna, ma swoje konstrukcje.

Tarcz nie zdążyłem zmierzyć .
Jeszcze nic straconego. Chcesz wymiary?
obraz_2024-07-05_132624661.png

Jak wspominałem o kształcie boku kabiny miałem na myśli ten łuk. On jest bardzo wyraźny, a Ty poszedłeś prosto w dół. Jednak takie duperele narzucają wygląd w jakiś sposób charakterystyczny dla danej konstrukcji.
obraz_2024-07-05_131011002.png

Zrobiłem delikatne pochylenie ku przodkowi bocznych płaszczyzn .
Miałem na myśli zwężenie ku górze, które jest dość wyraźne.
obraz_2024-07-05_131302198.png

Ku przodowi też jest dość znaczne...
obraz_2024-07-05_131510749.png

Czy ja kiedyś do ciebie nie pisałem o wysokość pokrywy dachu ?
Bardzo możliwe. :)

Piękne modele robisz w 32 chyba
Tak, 1:32, dzięki. :)

Pokazane powyżej wycinki rysunków nie są dokumentacją techniczną Dragona, a moim projektem modelu w skali 1:32 jakby co. ;)

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Jasne, spójrz, z jednej strony zacisk hamulcowy Knorr wygląda tak jak widać na Twoim zdjęciu, ale z drugiej wygląda inaczej.
Zobacz załącznik 1062380

No powiem Ci, że ciągle się czegoś nowego dowiaduję. Rama byłaby jednak do wymiany, ale ramię górne wraz ze ślizgaczem pasowałaby bardziej od Traxxa właśnie. Siemens nie stosuje odbieraków Stemmanna, ma swoje konstrukcje.

Jeszcze nic straconego. Chcesz wymiary?
Zobacz załącznik 1062385

Jak wspominałem o kształcie boku kabiny miałem na myśli ten łuk. On jest bardzo wyraźny, a Ty poszedłeś prosto w dół. Jednak takie duperele narzucają wygląd w jakiś sposób charakterystyczny dla danej konstrukcji.
Zobacz załącznik 1062382

Miałem na myśli zwężenie ku górze, które jest dość wyraźne.
Zobacz załącznik 1062383

Ku przodowi też jest dość znaczne...
Zobacz załącznik 1062384

Bardzo możliwe. :)

Tak, 1:32, dzięki. :)

Pokazane powyżej wycinki rysunków nie są dokumentacją techniczną Dragona, a moim projektem modelu w skali 1:32 jakby co. ;)
Witaj Jacku

Bardzo dziękuje za wszystkie precyzyjne porady i wyjaśnienia . Jeżeli pozwolisz odniosę się do niektórych z nich.

Tak jak napisałem w pierwszym poście model ewaluował podczas prac i niektóre elementy na zdjęciach z budowy nie oddają ostatecznego kształtu w tym również budy. To co pokazałem to nawet nie połowa relacji.

Pisałeś o nachyleniu płaszczyzn w pionie. Niestety nie zauważyłem tego . Sugerowałem się tymi zdjęciami co wstawiłem poniżej. Moje spostrzeżenia skoczyły się na tym że ściana boczna ze ścianą kabiny na styku są równoległe. Zwężenie ku przodowi zrobiłem ale jak pisałem podszedłem do tego ostrożnie bo nie znałem kąta nachylenia .Chyba że Ty budowałeś pierwszą generację dragona , a w drugiej cos zmienili z płaszczyznami kabin.
20230827_082825.jpg
20230827_082906.jpg
20230827_083017.jpg

Ten charakterystyczny łuk z czarnego kleju również starałem się odwzorować ale jeszcze zdjęć z tego etapu nie wrzuciłem ale jedno pokaże.
145.jpg
161.jpg
181.jpg

Tarcze zderzaków to chyba wina perspektywy zdjęcia . Z Twojego rysunku wynika że powinien mieć 3,9x 6,3 w skali 1/87. Mój ma 4,0 x6,0. Zostawię tak 3 /10 po szerokości są nie do wychwycenia dla oglądającego.

Zaciski hamulcowe . Niestety umknęło mi to. Dziękuje za wyjaśnienie. Nie był bym sobą i zrobiłem jeden na wzór żeby zobaczyć czy mój czas poświęcony na poprawę tego ma sens. W skali 1/87 jedyną minimalną różnicą którą może ktoś by dostrzegł była by szerokość ramy zacisku. Jeszcze do tego cały było by widać tylko na środkowych osiach Zaadoptuje je i spróbuje oddać charakterystyczne białe oznaczenia.

Niema i chyba nie będzie nigdy idealnego modelu w każdej dziedzinie modelarstwa a zwłaszcza kiedy buduje się na podstawi zdjęć a nie dokumentacji technicznej. Będą istniały kompromisy i uproszczenia zwłaszcza w małych skalach. W skali 1/32 możesz praktycznie zbudować model w 100% zgodny z oryginałem co zresztą czynisz i niezmiennie podziwiam Twoje umiejętności. Wiem też jakie to trudne . Od ponad 30 lat głownie buduje redukcyjne modele samolotów w 1/72. Na szczęście tam niema problemu z dokumentacją. Kiedyś zacząłem budowę w 1/ 32 F-14 jako fan TOP-GUN. Po 6 miesiącach miałem tylko jedno skrzydło z pełną mechanizacją płata i to nie był koniec . Im więcej rysunków technicznych , zdjęć każdej śrubki , tym szedłem głębiej w las. Odpuściłem siedział bym nad nim z 5 lat. Szkoda życia. Mówią że 1/72 i 1/87 to skala królewska. Jak dla mnie 1/32 to elita ale nie dla każdego.

Dziękuje jeszcze raz za cenne uwagi pozdrawiam .

OP
OP
R

Redukcyjny

Znany użytkownik
Reakcje
1.668 1 0
Witam nie dawało mi spokoju i szukałem w swoich notatkach potwierdzenia rodzaju pantografów używanych na lokomotywie Dragon. Ogólnie pierwsza generacja Dragona różni się wizualnie w wielu miejscach od drugiej generacji .
Messenger_creation_feee6fac-b6c9-4ff5-8813-bccf37ada5fc.jpg ( Fragment z artykułu o Dragonie na znanym portalu kolejowym)
Stwierdziłem że nie będę Was zanudzał obróbką pudła i trochę okroiłem zdjęcia z tego etapu budowy .
pozdrawiam
41.jpg
42.jpg
43.jpg
44.jpg
45.jpg
50.jpg
52.jpg
56.jpg