• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
Ale mam taką zagwozdkę dla pasjonatów - zestawmy skład np 12 wagonów typu Y ma makiecie i czy EU07-123 to pociągnie?...;):)...
Jeżeli model SM42 pociągnął z prędkością manewrową 51 wagonów (większość czteroosiowych) to jestem pewien, że miniatura EU07 z "palcem w nosie" pociągnie z prędkością rozkładową 12 wagonów, nawet z zamontowanymi odbierakami prądu (na potrzeby oświetlenia wnętrza), a także nie posiadając zestawów kołowych z gumkami ;) .

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.948 104 132
Potwierdzam. Dokładnie tak jest. Niektóre moje wagony mają odbieraki prądu mojej konstrukcji. Lokomotywy dają sobie z nimi radę.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.051 439 7
51 wagonów razy średnio 10 centymetrów na wagon towarowy daje circa pięć metrów metrycznych.
SM42 z tym składem jedzie. Z prędkością manewrową.
Chociaż pamiętam z realu jak SM42 wciągała skład 3200 ton węgla na bocznicę ECII w Gdańsku...
Ale muszę wyniuchać te odbieraki - może moc zwiększą moich lokomotyw...

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Na poczatek nie na temat, bo zestawienie rzeczywiste, będące inspiracją do oznaczeń modeli Piko:
Włókniarz Łódź Kaliska - Szczecin Gł. na odcinku od Stargardu prowadzony SU46 MD Szczecin, zestawienie:
Lok+B+BJ+B+A+B+B+AB+Bc (dwa ostatnie w sezonie, z Zakopanego)

Ja osobiście zestawiam z tych modeli co innego:
Szczecin Gł. - Jelenia Góra przez Kostrzyn, Z. Górę, Lwówek
Lok+Bc+B+B+B+BJ+A+B+B+D
Do tego będe potrzebował SP45 MD Jelenia Góra (przemalowanka z Piko?) oraz bagażowego (mam nadzieję na przyszłościowe wypusty), jako uzupełnienie wagonów 2kl myślę o oliwkowych 120A (może Piko wyczaruje jako 6 edycję nieśmiertelnych 96648/96649)
We wcześniejszych rozkładach był zestawiony
Lok+Bc+B+B+B+BJ+AB+A+B+B+D
Więc pozwolę sobie wymienić jedną 'dwójkę' na 'łamańca'

Co do innych opcji, to generalnie sprawdza się ta reguła:

oraz kuszetki/sypialne/pocztowe/bagażowe dołączane na końcu/końcach - co po części wynikało z wykorzystania składów dalekobieżnych (nocnych) do obsługi za dnia połączeń lokalnych. Na ten przykład wspomniany skład od Szczecin - JG już bez kuszetki robił dzienną rundkę do/z Poznania.
Fantastyczne informacje przekazałeś. Bardzo dziękuję (y)(y)(y). Czy te 3 zestawienia są na podstawie dodatku do służbowego rozkładu jazdy? Za jakie lata?
Nie wiem tylko dlaczego na początku piszesz, że nie na temat. Faktycznie to zestawienie Włókniarza było inspiracją dla tej edycji Y-ków ? Bo jeśli tak, to chyba najlepszy pociąg do odwzorowania z tych wagonów :love:. Czy możesz coś więcej napisać o nim? Czy to był pospieszny, express?
Co do drugiego zestawienia, to też mnie zainteresował. Jako rodowity wrocławiak myślałem może o jakimś pociągu właśnie do stolicy Dolnego Śląska. Ale Jelenia Góra też kusząca ;).
A to zestawienie z wcześniejszych rozkładów to z jakich lat?
Na koniec. BJ to jest ten dzielony 2kl/bar czyli 113A, tak ?

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Jeżeli model SM42 pociągnął z prędkością manewrową 51 wagonów (większość czteroosiowych) to jestem pewien, że miniatura EU07 z "palcem w nosie" pociągnie z prędkością rozkładową 12 wagonów, nawet z zamontowanymi odbierakami prądu (na potrzeby oświetlenia wnętrza), a także nie posiadając zestawów kołowych z gumkami ;) .
Mam EU07 i 9 wagonów. To prawda, pociągnie i 12 nawet z odbierakami.
Jest jednak jedno ale. U mnie dwa wagony mają odbieraki i zauważalnie spada przyspieszenie, a dokładnie czas potrzebny do osiągnięcia danej prędkości, przy tych właśnie odbierających. Specjalnie je zdejmowałem (Tillig) , a w jednym odginalem (ACME) by sprawdzić, ponieważ już przy samym wagonie na torach zauważyłem wzrost oporów toczenia. Tak więc pociągnąć to pociągnie ale pytanie jak w długiej mierze przy dłuższej eksploatacji z takimi składami pogorszy się żywotność układów mechanicznych lokomotywy.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.472 32 10
Czy te 3 zestawienia są na podstawie dodatku do służbowego rozkładu jazdy?
Tak
1978-79, zgodny z oznaczeniami na modelach.
Nie wiem tylko dlaczego na początku piszesz, że nie na temat.
Bo chciałeś hipotetyczne, te są realistyczne :)
Faktycznie to zestawienie Włókniarza było inspiracją dla tej edycji Y-ków ?
Z tego co mi wiadomo. Jest to jedyny pociąg składający się z wagonów, dla których Piko dotychczas odwzorowało modele, który mógł wykorzystać wszystkie z nich.
Czy to był pospieszny, express?
Pośpieszny 18401, więcej w rozkładzie. Jako ciekawostka, w drodze powrotnej (jako 81402) na koniec doczepiany był wagon bezpośredni SŻD Świnoujście-Brest (stodoła) - tu Heris mógłby pomóc.
Co do drugiego zestawienia, to też mnie zainteresował. A to zestawienie z wcześniejszych rozkładów to z jakich lat?
1976 i 1977
Na koniec. BJ to jest ten dzielony 2kl/bar czyli 113A, tak ?
Tak, 113A wówczas nosiły serię BJwxza (odwzorowaną na modelu)[/QUOTE]

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.870 475 99
Super, że będzie ... Szkoda jednak, że wszystko naraz wychodzi. W sensie.... Ile to kasy trzeba by wyskubać? Bo strzelam, że to pasujący do siebie skład. Warto więc było by mieć całość. A jak to zwykle bywa, jeśli się nie kupi teraz to potem nie będzie....

Dlatego ja z żalem widoku odjeżdżających jedynek i dwójek (104/111) przytulę chyba tylko ten z miejscami do leżenia...

Ostatnio edytowane:

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Super, że będzie ... Szkoda jednak, że wszystko naraz wychodzi. W sensie.... Ile to kasy trzeba by wyskubać? Bo strzelam, że to pasujący do siebie skład. Warto więc było by mieć całość. A jak to zwykle bywa, jeśli się nie kupi teraz to potem nie będzie....

Dlatego ja z żalem widoku odjeżdżających jedynek i dwójek (104/111) przytulę chyba tylko ten z miejscami do leżenia...
Piko też wydało cztery wagony malowaniu IC pasujące do siebie i też na raz trzeba było je kupić. I dwójki rozeszły się prawie od ręki.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 38 5
Bo to dwójki budują skład - jedynek czasami w ogóle nie ma.
Ale większość osób kupiło zarówno dwójki, jak i resztę. Tyle tylko, że dwójek kupili po 2,3, 4 sztuki, a inne wagony po jednej sztuce. A co do dwójek budujących skład swego czasu sporo jeździłem IC Wyspiański, gdzie jeździły dwójki jako bezprzedziałowe, reszta to zdeklasowane jedynki

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
678 35 1
Tyle tylko, że dwójek kupili po 2,3, 4 sztuki, a inne wagony po jednej sztuce.
Właśnie o tym mówię - dwójki powinny być wydawane np. po 3 z różnymi numerami, tak by złożyć skład. Oczywiście z daleka nie widać numerków że są takie same na kilku wagonach, ale dla samozadowolenia tak byłoby lepiej. Może Robo o tym pomyśli i coś wyda w V czy VI epoce, o czym była dyskusja na wątku równoległym o wagonach Piko.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.472 32 10
A co do dwójek budujących skład swego czasu sporo jeździłem IC Wyspiański, gdzie jeździły dwójki jako bezprzedziałowe, reszta to zdeklasowane jedynki
Zgadza się, 111Arow/168A jako rowerowe i dla wózków inwalidzkich a reszta 140A z racji ich nadmiaru. Tyle że akurat to zestawienie jest wyjątkiem wśród innych na trasie Przemyśl-Szczecin. I nie za bardzo wiem jak się ma do zapowiedzianych modeli Robo.
Można znaleść inne ciekawe przypadki (AD 1990 Ełk-Gdynia lub Jelenia Góra - Łódź Kaliska , może pomysł dla Robo na wykorzystanie formy 104Af?), które jednak nie są reprezentatywne dla typowego zestawienia (jak choćby na sąsiedniej stronie w ostatnim linku Łódź-Wrocław 5xB+A)

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Można znaleść inne ciekawe przypadki (AD 1990 Ełk-Gdynia lub Jelenia Góra - Łódź Kaliska , może pomysł dla Robo na wykorzystanie formy 104Af?), które jednak nie są reprezentatywne dla typowego zestawienia (jak choćby na sąsiedniej stronie w ostatnim linku Łódź-Wrocław 5xB+A)
Nie wiem z którego roku ten dodatek, ale szczerze mówiąc, nie przypominam sobie w Gdyni żadnego pociągu zestawionego tak, jak ten ełcki, czyli w całości składającego się z wagonów z rodziny 104A.
W ogóle wagony typu 104A i ich pochodne rzadko pojawiały się w Gdyni. Pamiętam je głównie z pociągów sezonowych. Np. w latach 80. w sezonie Neptunem z Warszawy przyjeżdżał szczęśliwicki wagon bezpośredni relacji Warszawa - Kołobrzeg przełączany w Gdyni do pociągu jadącego na Pomorze Zachodnie. Także wrocławskie wagony z rodziny 104A pojawiały się w Gdyni za sprawą sezonowego pociągu Wrocław - Hel/Ustka. W pamięci mam też jakiś łódzki wagon 1/2 klasy kursujący sezonowo, natomiast całego składu złożonego wyłącznie ze stoczwórek nie pamiętam. Może pamięć już nie ta, a może dodatek sobie, a życie sobie.
Regularnie, przez cały rok do Gdyni docierały jedynie lęborskie, strasznie zdewastowane i zapuszczone wagony typu 104Ac (lub nawet jeszcze starszej odmiany) w pociągu osobowym Lębork - Kościerzyna - Lębork, który na odcinku Lębork - Gdynia - Lębork prowadzony był lęborskim parowozem serii Ty2.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.971 176 19
Piko też ma wagony z takim przydziałem. Czy w tym przypadku Robo i Piko będzie do siebie pasować?
Wszystko zależy od tego kiedy pierwowzory modeli wagonów produkcji firmy PIKO przeszły następne naprawy okresowe. Zestawmy dane modeli z zestawu o numerze katalogowym 58389 z danymi najnowszych modeli firmy ROBO MODELE:

51 51 20-80 629-1 Bwxzd Stacja SZCZECIN [REV| P |31.3.78] wagon 2. klasy typu 111Ag (PIKO 58389.A)
51 51 19-80 186-5 Awxzd Stacja SZCZECIN [REV| P |30.11.78] wagon 1. klasy typu 112Ag (PIKO 58389.B)
51 51 20-80 050-0 Bwxz Stacja SZCZECIN [REV| Pr |17.02.80] wagon 2. klasy typu 111Ab (ROBO MODELE 222010)
51 51 20-80 109-4 Bwxz Stacja SZCZECIN [REV| Pr |05.10.81] wagon 2. klasy typu 111Ab (ROBO MODELE 222020)
51 51 39-80 081-4 ABwxzd Stacja SZCZECIN [REV| Pr |09.05.81] wagon 1./2. klasy typu 104Af (ROBO MODELE 233030)
51 51 59-80 365-6 Bcwxz Stacja SZCZECIN [REV| Pr |10.06.80] wagon kuszetka typu 110Ac (ROBO MODELE 244020)

Przyjmując, że na makietach z reguły odwozorowane jest lato lub ewentualnie wiosna zestawiając skład pociągu i przygotowując modele do patynowania należy uwzględnić kiedy przeszły naprawę i z którego roku mogą odwzorowywać pociąg. Jak widać z modeli wagonów firmy PIKO zapewne będzie można zestawić model pociągu z 1979 roku. Dlaczego? Wagon 1. klasy przeszedł naprawę zakończoną na koniec listopada 1978 roku, więc aby odwzorować skład z grudnia 1978 roku musielibyśmy mieć makietę przestawiającą przełom jesieni i zimy, czyli polskie przedzimie. Z racji, że raczej odwzorowujemy lato to następnym możliwym rokiem, w którego lato mogły kursować te wagony jest właśnie lato 1979 roku. Kierując się tą samą zasadą z modeli wagonów firmy ROBO możemy zestawić pociąg z 1982 roku.

Czy można połączyć modele wagonów od PIKO i ROBO w jeden skład? Jeśli ktoś zwraca uwagę na daty napraw to moim zdaniem nie, bowiem pierwowzory wagonów firmy PIKO musiałyby "wytrzymać" bez naprawy 4 lata, a wagon 2. klasy nawet więcej (zakładając, że odwzorowujemy pociąg w okresie lata - lipiec/sierpień), co jest raczej mało prawdopodobne, o ile w ogóle. Jeśli ktoś pomija takie szczegóły to nie ma przeciwskazań, aby zestawić je w jeden skład - są epokowo spójne.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.932 583 107
Nie wiem jak wówczas, ale obecnie taka rozpiętość napraw się zdarza. No może nie 4 lata, ale wagony z 78 i 80 chyba by mogły być. Pomijając kwestię pory roku.
Już bez żadnych podtekstów chciałbym tylko zwrócić uwagę na kwestię wizualną takiego połączenia. Wagony zostały odwzorowane z pewnymi różnicami i naprawdę gryzą się ze sobą w jednym składzie (przynajmniej dla mnie). A szkoda :confused:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.870 475 99
Czy można połączyć modele wagonów od PIKO i ROBO w jeden skład? Jeśli ktoś zwraca uwagę na daty napraw to moim zdaniem nie, bowiem pierwowzory wagonów firmy PIKO musiałyby "wytrzymać" bez naprawy 4 lata, a wagon 2. klasy nawet więcej (zakładając, że odwzorowujemy pociąg w okresie lata - lipiec/sierpień), co jest raczej mało prawdopodobne, o ile w ogóle. Jeśli ktoś pomija takie szczegóły to nie ma przeciwskazań, aby zestawić je w jeden skład - są epokowo spójne.
Rewizje rewizjami.... większym błędem było by zestawienie wagonów z jednej epoki IVc w taki sposób, że część tych samych typów wagonów miała by oznaczenie serii np. Bwxz (do roku 1985), a część B (po roku 1985).... Wagony były by z epoki IVc, ale w rzeczywistości raczej w jednym składzie z różnymi oznaczeniami serii by nie zaistniały. W tym sensie pomysł podziału epok wg kolegi @DRACULA jest OK. Seria bardziej rzuca się w oczy niż data rewizji.

PS. Na ten moment wagony Robo o których mowa są już w ofercie Świata Modeli Rybnik w cenie 289zł za sztukę. Cały składzik wyjdzie co nieco.

Ostatnio edytowane: