• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.484 32 10
:eek: To tak na poważnie? o_O Czy Robert P. zhakował konto Roberta K.?:rolleyes: Temat jest o 'zestawieniach realistycznych' :mad:

Cegła z 2004/2005 pokazuje tylko jeden pociąg startujący we Wrocławiu prowadzący kuszetkę
Co kolejny raz pokazuje, że każdy rozkład jazdy na PKP to historia pisana na nowo - RJ 2003-2004 wykazuje 3 pociągi z kuszetką z Wrocławia, żaden z nich do Gdyni.
W sumie to szczęśliwie się składa, bo chcąc zestawić skład realistycznie, trzeba uwzgędnić, że wagony 1 klasy (211100 oraz 211110) mają rewizje odpowiednio 09.12.02 oraz 15.11.02 - czyli rok 2004 pasuje lepiej.

jaki pociąg moznaby było zestawić z wagonów Robo
245520, rewizja 11.02.2004, st Wroclaw (kuszetka)
222320 l rewizja 19.06.2004 st Wroclaw (klasa 2).
Z wagonem 2. klasy nie ma oczywiście problemu - 'Każdy z Wrocławia' takie miał :p
Kuszetki planowo można było spotkać w:
2004-63200.jpg

2004-65504.jpg

2004-62200.jpg

W tym ostatnim kuszteka Wrocławska, ale wszystko inne z Lublina, więc raczej odpada...
Natomiast Łeba była tylko wakacyjna, to co się działo z taborem poza sezonem?

2004-15108.jpg

2004-15129.jpg

Robił wycieczki do Jeleniej Góry :) Ach, przydałaby się 'Bipa-jajecznica' w modelu to takiego składu :D

Dobrze, że pytanie nie było o wagony z zestawu 200320: wrocławskie półbagaż i bar.
Taka para występowała jedynie w:
2004-65106.jpg

2x A były dostępne (wspomniane 211100 oraz 211110)
Z wagonów 2. klasy ukazały się 222320 111As, 212000 zdeklasowany 112Ag oraz 222330 111Ac.
W tej sytuacji brakuje jedynie 2 dodatkowych wagonów 2. klasy - może coś z nowych form, nowe wypusty, lub konkurencja coś pomoże?
(W sumie patrząc na zestawienia, to wagonów 2. klasy brakuje generalnie: czy do składu Łeby, czy do Przemyśla/Rzeszowa też potrzeba minimum 5 sztuk.)
Jakby się bardzo uprzeć, to możnaby wstawić i tę nieszczęsną kuszetkę: albo żeby zredukować brak do jednego wagonu, albo w przyszłości, jako wzmocnienie - dwa wagony w 'Mamrach' kursowały po ogłoszeniu (f). W końcu kuszetki 110A były wykorzystywane też do jazdy dziennej, jak pokazałem wyżej - nawet rozkładowo.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.807 128 11
@OLF, jak Zawisza. Dziękuje po stokroć. I jakby kolega chcialby wyskoczyć na piwo, to ja stawiam. Tak juz bedzie chyba z pięć, jeśli liczyć kazdy pomocny wpis w temacie realistycznych składów!

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Szanowni Koledzy. Zapytuję o skład wagonów pociągu pospiesznego "Włókniarz" relacji Łódź Kaliska - Szczecin Główny, w latach 80.
Pamiętam ogólne zestawienie wagonów ale niestety nie przypominam sobie jak np. ulokowane były wagony klasy 1 (czy jeden za drugim, czy rozdzielone). Z uwagi na wielki sentyment do tego pociągu będę bardzo wdzięczny za informację.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.216 63 1
@michal.guminiak - zaprzyjaźnione ptaszki ćwierkąją że mogło to wyglądać tak:

Włókniarz, 1989:
ŁÓDŹ-SZCZECIN
Zakopane Szczecin (wł w Poznań Gł z 37202/1)
AB
WLAB
Łódź Kaliska-Szczecin
B, B, A, BR, A, B, B, BD, P

SZCZECIN-ŁÓDŹ
Szczecin-Łódź Kaliska
BD, P, B, B, A, BR, A, B, B
Szczecin-Krynica
B, A, B, B
kursuje w 2/3, 5/6, 7/1 25.06-3.09, 26.01-11.02 (st Poznań Gł przełącza do 73502/1)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.807 128 11
@OLF, a zerknął byś na takie cuda w relacji Wrocław-Poznań

Os 76932 bądź 67935.

W 2002 oraz 2003 miały doczepianą..kuszetkę jako podsył. Z tego doczytałem to pociagi byly prowadzone poznańskimi lokomotywami. I pewnie Bohuny tez poznańskie...A czy w 2004 też tak było...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
A były dwie jedynki czy raczej jedna? Bo relacja nie za długa i mógł mieć 7-8 wagonów.
Z moich jazd do z Łodzi do Poznania w latach 80 zapamiętałem, że "Włókniarz" prowadził co najmniej dwa wagony klasy pierwszej. W składzie pociągu był również wagon barowy z przedziałem pasażerskim 2 klasy. Wagon ten umiejscowiony był gdzieś w połowie składu.
"Włókniarz" dość często prowadzony był elektrowozem serii ET22, podobnie jak popołudniowy pociąg osobowy relacji Łódź Kaliska - Poznań Główny, który długie lata odjeżdżał około godziny 16.00 z dworca Łódź Kaliska.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.355 58 2
"Włókniarz" dość często prowadzony był elektrowozem serii ET22, podobnie jak popołudniowy pociąg osobowy relacji Łódź Kaliska - Poznań Główny, który długie lata odjeżdżał około godziny 16.00 z dworca Łódź Kaliska.
Poranny pociąg osobowy z Poznania do Łodzi i powrotny z Łodzi ok 16 prowadził nawet (wg. cegły 86/87) wagon restauracyjny. Około 1993/1994 znacznie skrócono czas jazdy z 5h30 do 3h40 i zmieniono status na pospieszny. Zmieniono też skład na EZT, choć to nastąpiło chyba ciut później.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.491 7 0
Tak, pamiętam, że pierwsze EZT serii ED72 zaczęły kursować od 1995/96 roku. Pociąg ten, mimo ogólnego kryzysu na kolei, zwykle był dość czysty i ożywił nieco krajobraz kolejowy. Siedzenie były niestety bardzo twarde :)

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.355 58 2
Jego stan wynikał chyba tylko z tego że był w miarę nowy. Te składy obsługiwały również weekendowe połączenia z Koszalina do Poznania i tam pamiętam, że można było jechać w 1 kl z biletami na 2gą. Siedzenia były wygodne, ale z czystością było różnie.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.355 58 2
Na pewno restauracyjny i to osobowy? A skąd w Łodzi restauracyjny? Chyba barowy ale nie w osobówce, nawet przyspieszone nie miały baru, tylko pośpieszne.
Multum osobowych (taki, które zatrzymywały się na 95% przystanków) za komuny miało wagony restauracyjne, czy barowe. Wystarczy zerknąć w cegłę... Dzienny osobowy Olsztyn - Wrocław, Olsztyn-Poznań, Gdynia - Grudziądz - Łódź...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.356 670 30
Poranny pociąg osobowy z Poznania do Łodzi i powrotny z Łodzi ok 16 prowadził nawet (wg. cegły 86/87) wagon restauracyjny.
Multum osobowych (taki, które zatrzymywały się na 95% przystanków) za komuny miało wagony restauracyjne, czy barowe.
Pociąg osobowy z wagonem restauracyjnym? Kolega @qwertas chyba myli wagony barowe (bufetowe) z restauracyjnymi. Za PRL wagony restauracyjne kursowały tylko w niektórych ekspresach i niektórych międzynarodowych pociągach pospiesznych, ale nie znam pociągu osobowego z wagonem restauracyjnym. Natomiast faktycznie, niektóre dalekobieżne pociągi osobowe, tzw. "przyspieszone", miały w składzie bar - ale bar, nie restaurację.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.373 65 4
Multum osobowych (taki, które zatrzymywały się na 95% przystanków) za komuny miało wagony restauracyjne, czy barowe. Wystarczy zerknąć w cegłę... Dzienny osobowy Olsztyn - Wrocław, Olsztyn-Poznań, Gdynia - Grudziądz - Łódź...
Chyba jakiś żart? Osobowe i "restauracyjny"? Niektóre przyspieszone to może, ale nie osobowe. I proszę sprawdzić symbol: kieliszek to bar a skrzyżowany widelec i nóż to restauracyjny.
Tylko jakoś tego "multum" nie widzę w rozkładzie. Jeden wyjątek na linii Olsztyn - Wrocław to jest, ale Olsztyn - Poznań nie ma - bo to ten sam pociąg, na linii przez Grudziądz są dwa ale przyspieszone. I wszystkie z barem, a gdzie ta reszta tych osobowych z restauracyjnymi?

Ostatnio edytowane:

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.355 58 2
Mea culpa. Sprawdziłem cegły jeszcze raz. Rzeczywiście pociągi które wymieniłem prowadzą wagony barowe. Moja pomyłka wynika, z tego, że w tamtych czasach ikoną w postaci kwadratu ze skrzyżowanymi nożem i widelcem w środku oznaczano wagon barowy. Ikona wagonu restauracyjnego - nie ma samego kwadratu. Za to ikona z "kieliszkiem" oznacza nie bar, tylko "sprzedaż zimnych napojów".
Pomyliłem to, gdyż te same ikony przy nazwie stacji znaczą już coś innego
IMG_0258.jpg
Screenshot 2026-01-27 at 21.15.23.png
Screenshot 2026-01-27 at 21.15.33.png
Screenshot 2026-01-27 at 21.15.46.png

PS - cegła to potoczna nazwa Sieciowego Rozkładu Jazdy Pociągów (w skrócie SRJP).

PS 2 - nawet na tych zdjęciach widać jak beznadziejnie i byle jak układano rozkłady jazdy. Osobowy-przyspieszony Kołobrzeg-Warszawa, potrzebował na pokonanie odcinka 160 km Bydgoszcz-Kutno 2h28 m, pospieszny Kopernik na ten sam odcinek potrzebował już 2h44 (jednyną różnicą był o 9 minut dłuższy postój w Aleksandrowie, gdzie doczepiano wagon z Ciechocinka do Warszawy).

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.373 65 4
No to w rozkładzie 89/90 kieliszek to już wagon barowy.
Ale żeby zimne napoje sprzedawali to nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Może to dotyczy pociągów z wagonami sypialnymi, bo tam konwojent sypialnego mógł sprzedawać.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.355 58 2
No właśnie ja też się zdziwiłem. Ale to pewnie również przez to, że te same ikonki w odniesieniu do stacji (a nie do pociągu) znaczyły:
skrzyżowany widelec z nożem (bez kwadratowej obwódki) - restauracja na stacji
kieliszek - bufet na stacji.

Ale jak sami wiemy, cegła a rzeczywistość, to były często dwie różne rzeczy, często się wykluczające :p

A niedawno na wagonie widziałem taką ikonę :devil: Proszę się jej dobrze przyjrzeć..
IMG_6622.JPG