Właśnie przez swoje właściwości nasączania papieru dobrze nadaje się do wszelkich łączeń "na styk". Warto poczytać o samym kleju na Kartonworku czy Konradusie i jego zastosowaniach. Bardzo często wykorzystywany jest do sklejania wszelkiego rodzaju rurek, pierścieni etc. Oczywiście jak każdy specyfik wymaga od modelarza odrobiny wprawy w jego stosowaniu ale ze względu na jego baaaardzo rozsądny stosunek ilości do ceny myślę, że można zainwestować we własną wiedzę praktyczną. Papier pod wpływem kleju robi się bardziej elastyczny i dzięki temu bardzo dobrze da się go kształtować we wszelkiego rodzaju zaokrąglenia a po wyschnięciu z kolei usztywnia i daje się szlifować. W naszym przypadku stosowałem go zarówno do sklejania poszczególnych warstw dachówek, jak i kształtowania wolich oczek. Podobnie też kształtowałem rynny na budynku dworca, pasek papieru nasączany BCG, zwyczajnie paluchami zawijałem na wiertło o średnicy odpowiadającej rynnie i po około 2 minutach miałem gotowy kawałek rynny. Nie jest oczywiście idealnie równy jak to co pokazał Paweł ale jakimś tam szybkim i akceptowalnym rozwiązaniem. Spoina nie jest tak trwała jak w przypadku CA czy też wikolu, ale wszędzie tam gdzie detal nie jest narażony na użytkowanie nadaje się wyśmienicie.