Pomysł zaczął kiełkować już 2 lata temu po 2 wizycie na terenie Radiostacji w Gliwicach. Na początku w skali 1:72 ponieważ budowałem modele w tej skali.Jednak po przeliczeniu na te wymiary pomysł upadł.Po roku budowania modeli w 1:72 zainteresowała mnie skala 1:87 i zakup zestawu z Piko to pogłębił więc znowu wziąłem plany Radiostacji i po przeliczeniu 111 m na h0 wyszło że model będzie miał 127,5 cm hmmm i znowu pytanie gdzie ja pomieszczę i jak to zrobić żeby przed zawieszeniem wiechy na szczycie nie było katastrofy budowlanej i znowu odpuściłem sobie.Jednak już wtedy zaczęła mnie w projekcie wspierać moja druga połówka mówiąc że potrafisz zrobić parowóz i inne rzeczy z kartonu i balsy więc to też zrobisz .Więc dziś zaczynam projekt Radiostacja Gliwice na 1 ogień idzie budynek radiostacji później będzie wieża a o to gdzie pomieszczę wieże zajmie tym moja specjalistka od aranżacji przestrzeni.Budynek będzie wykonany z kartonu modelarskiego 2,5 i 2 mm balsa i inne materiały modelarskie , wieże będę chciał zrobić wykorzystując zapałki,profile kantówki z balsy oraz elementy metalowe do wzmocnienia konstrukcji.Pomysł szalony ale wart zrobienia i pokazania go. Zdjęcia które wrzuciłem zrobione są z zakupionej książki Provokado Gliwice 31.08.1939,autor Andrzej Jarczewski i z nich będę korzystał po przeliczeniu na h0 oraz z innych informacji zaczerpniętych w internecie.