• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Różni ludkowie z minionej epoki, czyli z PRL :)

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Gromadka znajomków Borewicza powiększyła się o kolejne dwie figurki i liczy już sobie dziewięć sztuk, ale to jeszcze nie koniec postaci z tego serialu :) Mam jeszcze kilka postaci na oku i je robię :) Tu oczywiście skala większa od H0, ale to żeby można było więcej detali zobaczyć :)

605058136_34057798413819441_7404676520680089455_n.jpg

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Używasz darmowej wersji tripo3d czy wykupiłeś abonament? Ile w darmowej wersji można wygenerować modeli 3d?
Od dwóch miesięcy używam meshy, wykupuje na razie abonament. W ramach abonamentu dostaje się 1000 punktów - wygenerowanie postaci kosztuje 20, czyli 50 modeli można wygenerować i do każdego modelu jest 5 powtórzeń, żeby sobie wybrać najlepszą wersję. Koszt pierwszy miesiąc 15 dolarów, kolejne 20. Punkty najlepiej wykorzystać w całości, bo się nie sumują i po miesiącu się resetują do 1000 kolejnego. Jest trochę opcji by zdobyć kilkaset dodatkowych punktów. Oczywiście można w ramach abonamentu ściągać wszystkie modele z bazy tworzone przez użytkowników.
W tripo w wersji darmowej niestety jakość modeli jest słabsza i są ograniczenia do 15 ściągnięć modeli,a wygenerować można bodajże 20 (300 kredytów co miesiąc i 15 koszt generowania).

Z doświadczenia powiem, że najczęściej trzeba osobno wygenerować głowę/popiersie z portretu by była bardziej realistyczna i potem w blenderze łączyć z korpusem. Czyli czasem do jednej figurki trzeba co najmniej 40 kredytów poświęcić.

Mikun

Nowy użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziękuję za odpowiedź i radę, meshy znam i myslalem, że tripod jest lepszy, podajesz fotkę aktora i ją po prostu generuje w stl, ale jeszcze widzę nie ten czas. Szukałem czegoś co ominie blendera i zbrush ale jeszcze się nie da :)

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Dziękuję za odpowiedź i radę, meshy znam i myslalem, że tripod jest lepszy, podajesz fotkę aktora i ją po prostu generuje w stl, ale jeszcze widzę nie ten czas. Szukałem czegoś co ominie blendera i zbrush ale jeszcze się nie da :)
W sumie to jak masz dobrej jakości zdjęcia i najlepiej jeszcze z kilku widoków, to spokojnie meshy wygeneruje od strzała finalną wersję. Ja muszę kombinować bo używam screenów z filmów i seriali, a to jakościowo różnie wygląda i dlatego muszę wspomagać się blenderem i dodatkowymi portretami, ale kilka razy dostałem dość dobry model już na starcie.

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
-Ukradli mi samolot i poleciały!
Zrobiłem właśnie figurki jednej z najbarwniejszych par w serialu 07 zgłoś się, czyli strażnika lądowiska i jego "koleżanki" :)))) Na szybko maźnięci farbami Jeszcze barakowóz trzeba będzie dorobić

tHqfkdUe.jpg
Zrzut ekranu 2025-12-26 144812.png

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.808 68 5
Figurki czadowe, ALE panienka wygląda jakby była w ciąży, a na zdjęciu drugi bucik ma na prawej stopie założony .. :)
Ale to tylko ZAUWAŻENIE szczegółów, nie czepiam się. :)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Figurki czadowe, ALE panienka wygląda jakby była w ciąży, a na zdjęciu drugi bucik ma na prawej stopie założony .. :)
Ale to tylko ZAUWAŻENIE szczegółów, nie czepiam się. :)
Bo fakt trochę po balandze jej wypchało bebech :) Ja go w blenderze spłaszczyłem, ale nadal trochę odstaje :) Z bucika zrezygnowałem, bo trzeba by modyfikować ustawienie stopy, ale wrócę do tematu i spróbuję poprawić te detale :)

Bardzo fajne wszystkie "ludki", bo seriale i klimaty znajome. Czy można u kolegi kupić takie figurki?
No w zasadzie można kupić :)

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Odpisywałem koledze na priv w kwestii farb i malowania, ale może jeszcze komuś się przydadzą porady:

Ja używam i markerów i tradycyjnie pędzelków.
Markery AK Real colors typu RCM z końcówką jak typowe markery ale bardzo miękką bardzo ładnie kryją, jednak z małymi detalami jest problem, bo końcówka ma swoje rozmiary. Udało się to obejść i po prostu do drobnych detali używam cienkiego pędzelka i maczam go w końcówce markera :) Problem drugi to markery RCM mają kolory typowo do modeli wojskowych, nawet oznaczane są godłami lotnictwa danej armii :) Plusem jest że takie kolory pasują do PRL :D Na przykład RCM006 Blue RRAL5001 pasuje na granatowe drelichy budowlańców, fartuchy itp. :)))
Drugi rodzaj markerów AK to Playmarkers AKM one maja końcówkę jak pędzelek i ładnie wchodzą w niedostępne miejsca, ale nadal pomalowanie paska od spodni w skali 1:87 to karkołomne zadanie i trzeba się posiłkować cienkim pędzelkiem. Plusem jest że te markery są typowo do malowania figurek i kolory są trochę inne niż w RCM, ale nadal wielu brakuje.
No i oczywiście często też używam tradycyjnych akryli Vallejo czy AK itp., albo emalii np. do mundurów milicjantów idealny kolor to emalia Tamiya XF-25 light sea grey, ale teraz testowałem Vallejo blue grey pale 70.905 i wygląda że też się na mundury nada :) Na koszule milicjantów markery AKM 27 sky blue, a na krawaty, podkładki palemek AKM 26 medium blue.
Najważniejsze to dobre oczy albo szkła powiększające :)))

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Korzystając z okazji że jestem poza domem i nie mogę drukować, to poprawiam stare projekty i robię nowe. Poprawiłem grupę "eskorta z aresztantem" z Przygód Psa Cywila - dodałem karabin AKMS milicjantowi i aresztantowi dałem twarz Wacława Kowalskiego jak było w filmie, pracuję też nad panią pilot śmigłowca z 19. odcinka "07 zgłoś się", która opalając się na lądowisku skusiła Borewicza do powrotu śmigłowcem i penetracji... yyy... terenu :)

Zrzut ekranu 2026-01-07 205109.png
Zrzut ekranu 2026-01-07 205127.png
Zrzut ekranu 2026-01-07 204909.png

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.285 46 3
Czad!

Rób figurki jakichś bumelantów, pijaków sikających na mur, różnych podejrzanych typków kręcących się bez celu, zaglądających tu i tam, jakieś dziewczyny różnej proweniencji, baby wiejskie z torbami wracające z zakupów w mieście itp., bo takich "klimatów" brakuje na makietach. Znajdą się na nie kupcy!
Niemcy robią dużo figurek, ale wszystkie są poprawne politycznie - nawet te z ubogiej serii "sex" są w zasadzie "po Bożemu" ;)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.242 26 8
Dziś rano dokladnie o tej Pani na nowy wzór figurki myślałem i chcialem własnie zaproponować.:p Drugi wątek to reżyser + asystent z Misia, który "miał koncepcję"

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.808 68 5
No i jeśli nie będą problemem i nie będą drogie, to figurki leżące i śpiące, bądź siedzące w piżamach, jedzące kanapki zagryzając jakiem i pijące/ nalewające herbatę z termosu do wagonów sypialnych i kuszetek :)
To ogromna nisza i duże pole do popisu. :)

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
919 10 0
Czad!

Rób figurki jakichś bumelantów, pijaków sikających na mur, różnych podejrzanych typków kręcących się bez calu, zaglądających tu i tam, jakieś dziewczyny różnej proweniencji, baby wiejskie z torbami wracające z zakupów w mieście itp., bo takich "klimatów" brakuje na makietach. Znajdą się na nie kupcy!
Niemcy robią dużo figurek, ale wszystkie są poprawne politycznie - nawet te z ubogiej serii "sex" są w zasadzie "po Bożemu" ;)

Robię! Oto dwa przykłady pijaków :D jeden z ze zdjecia z NAC, a drugi z Alternatywy 4, mam też kilka innych postaci rolników i robotników PRL :))) Jak wrócę spróbuje jakiś zbiorczy katalog zrobić. Pod katem właśnie takich naturalnych scenek rodzajowych przeszukuję różne archiwa foto :)

Zrzut ekranu 2026-01-07 211043.png

ja żem jeszcze nigdy flaszki nie stłukł frajerzy (jeszcze poprawki będą)

Zrzut ekranu 2026-01-07 211223.png

Zrzut ekranu 2026-01-07 211455.png

lodziarki :) ale takie z lodami bambino

Zrzut ekranu 2026-01-07 211715.png

i taki dziadek rolnik, albo majster

Zrzut ekranu 2026-01-07 211954.png

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.483 7 0
Wspaniały pomysł i znakomite wykonanie!
Jeszcze byli niezapomniani: Madzia Karwowska, inżynier Gajny, inżynier Szczygieł (słynny skecz), Kobieta Pracująca i cała plejada mistrzów...

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.285 46 3
Hahaha boskie to jest !!
Zrób jakąś próbną serię na sprzedaż, bo konieczne jest namacalne zapoznanie się z produktem przed rozpoczęciem cyklicznych zakupów. Jak dla mnie i chyba większości nas tutaj - skala H0. Cenę skalkuluj tak, żeby ci się opłacało i żeby nas nie strzyc jak wyposzczone barany przed wypasem. Wtedy będzie win-win.