• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 Różni ludkowie z minionej epoki, czyli z PRL :)

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
943 10 0
Hahaha boskie to jest !!
Zrób jakąś próbną serię na sprzedaż, bo konieczne jest namacalne zapoznanie się z produktem przed rozpoczęciem cyklicznych zakupów. Jak dla mnie i chyba większości nas tutaj - skala H0. Cenę skalkuluj tak, żeby ci się opłacało i żeby nas nie strzyc jak wyposzczone barany przed wypasem. Wtedy będzie win-win.
Zrobię, jak wrócę z Sylwestra (bo jeszcze poza domem jestem), to przygotuję coś w tym temacie :) A jak niemalowane, to i raczej kosztowne nie będzie. Malowane to trochę inna sprawa, ale zobaczymy.

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
943 10 0
Czad!

Rób figurki jakichś bumelantów, pijaków sikających na mur, różnych podejrzanych typków kręcących się bez celu
No i namówiłeś, robię serię panów okupujących budkę z piwem i jej okolice :)))
Taka mała zapowiedź panów z pobliskiej budowy:

Koleś z monetą zastanawiający się czy na piwo starczy :)

Zrzut ekranu 2026-01-08 203430.png

I koleś z butelką piwa docelowo oparty o mur lub latarnię i nie ogarniający gdzie jest
Zrzut ekranu 2026-01-08 211129.png

OP
OP
P

przemek_lipski

Znany użytkownik
Reakcje
943 10 0
Postanowiłem wejść w branżę budowlaną, ale wiadomo - podstawa to trzeba mieć ekipę najlepszych fachowców :))) Zrobiłem co mogłem... na razie 4 postacie z serii cienie i blaski PRL - tym razem blaski :)))
Na zdjęciach skala 1:43 i 1:87:
614562602_34333459056253374_6254957094438361388_n.jpg

Bez nazwy.jpg

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 0
Strasznie duży ten węgiel ;)
Bo tak wygląda węgiel dobry jakościowo. A rozbić go na pół to się trzeba było natrudzić. Kamień to kamień. :)
Im wyższy poziom skamielenia tym można zakładać wyższą wartość opałowa. Ale dziś go już mało, większość wykopana. Kopią pozostałości które jeszcze mają ekonomiczny sens.
Jak jest mały i się niemal sam rozpada, to gorszy sort lub wręcz odpad który się nadaje do kotłów energetycznych elektrowni i elektrociepłowni zawodowych, bo tam i tak mielą na mikro frakcje ze względów technologicznych. Poza tym mają instalacje usuwające odpady niepalne których jest dużo w takim węglu złym jakościowo.
Chyba że mowa o ekogroszkach i innych cudach prasowanych pod ciśnieniem na potrzeby odbiorców indywidualnych. To już diabli wiedzą co w tym jest ;)

Ostatnio edytowane: