Tylko teraz pytanie czy chodzi Ci o podłoża pod modele czyli dioramki, czy samo tło. Co do podłoża warto zrobić bardzo prosta dioramkę, wymiary ok 35x20 cm, tak żeby ustawić ze 2 zestawy i było wokół nich trochę miejsca które będzie widoczne. A co do samego tła. Dla mnie najlepsze jest naturalne. Jeśli masz balkon i widok z niego to korony drzew np, to idealna sytuacja. Ja buduje konstrukcje na na balkonie, kładę dioramkę, modele na niej i do boju. Musisz tylko uważać na wiatr i nierówności, żeby model nie wylądował u sąsiada niżej, bo będzie problem. I z modelem i sąsiadem

Można tez wykorzystać sztuczne tło, czyli np jakąś fotografię, widziałem kiedyś program gdzie wykorzystywali do tego równego rodzaju zdjęcia z kalendarzy. Z tym sztucznym tłem nie ma recepty, bynajmniej ja jej nie znam. Musisz metoda prób i błędów ustalić odpowiednia odległość modelu od tła. A jeśli chcesz iść po najmniejszej i najtańszej linii oporu to arkusz brystolu A1 dobre oświetlenie, narzucasz to na krzesło, kanapę, albo ustawiasz ścianę z książek, wyginasz ten brystol jako ścianę i podłoże. Tylko w tym przypadku musisz popracować nad oświetleniem żeby model był ładnie widoczny i nie prześwietlony. Chociaż to do każdej metody się tyczy.