• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie o makietę

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
419 5 2
Parowozy mogą jeździć po każdym układzie torowym kwestia aranżacji zabudowy. Do małych makiet krótkie parowozy, lokomotywy, wagony...
Tu masz plany makiet. Może któraś przypadnie wymiarami i wyglądem do gustu.
https://forum.modelarstwo.info/resources/plany-połączeń-szynowych-pl.64/
Plany na stare tory rurki ale można adaptować do nowych torów jakiś układ torowy...
https://forum.modelarstwo.info/resources/piko-h0-1962-przykłady-układów-torowych.29/
Pobrać, rozpakować i może coś wybierzesz...

OP
OP
T
Reakcje
10 16 0
Pod parowozy to Wolsztyn. Pytanie jaka to ma być epoka? Czy są już jakieś zbiory parowozów w kolekcji?
Póki co mam tylko Ty2-911 Roco dźwiękowego , BR.01 0505-6 PIKO , BR.80 003 , Tkb10 Baizla Piko , i oczekujące na naprawę : Oi2-29 Piko , BR.55 Piko retro , BR.080 018 z zestawu Piko junior, i BR.52 2006 . Dzięki za radę , ale planowałem robić mini makietę trasy Galicyjskiej tam gdzie jeżdżą pociągi retro do chabówki .

OP
OP
T
Reakcje
10 16 0
Parowozy mogą jeździć po każdym układzie torowym kwestia aranżacji zabudowy. Do małych makiet krótkie parowozy, lokomotywy, wagony...
Tu masz plany makiet. Może któraś przypadnie wymiarami i wyglądem do gustu.
https://forum.modelarstwo.info/resources/plany-połączeń-szynowych-pl.64/
Plany na stare tory rurki ale można adaptować do nowych torów jakiś układ torowy...
https://forum.modelarstwo.info/resources/piko-h0-1962-przykłady-układów-torowych.29/
Pobrać, rozpakować i może coś wybierzesz...
Bo ja chciałem robić mała makietę pod Parowozy Typu : Ty2, Pm2, Pt31, Pt47 . Dzięki za linki .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.521 512 30
To jest wątek o modelach parowozów w wielkości 0, a nie o makietach w wielkości H0. Nowego kolegę bardzo proszę o dokładniejsze przejrzenie forum i wypowiadanie się we właściwych działach. A przede wszystkim o zastanowienie się przed dokonaniem wpisu co chce kolega powiedzieć i potem zawarcie swoich myśli w jednym wpisie, a nie wstawianie kolejnych wpisów jeden po drugim w odstępach kilku minut.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.421 111 11
Chodzi o schemat makiety na której by Parowóz nie miał by problemów z jazdą .
Dobra, dwie najważniejsze rzeczy:
1 dobrze ułożone tory. Nic bardziej nie zabija zabawy na makiecie jak niedbale wykonane torowisko. Trzeba szczególnie zadbać o poprawnie pracujące rozjazdy, oraz wchodzenie z prostej w łuki. Dobrze wykonane zasilanie także odgrywa ważną rolę.
2 jeśli to ma być normalnej wielkości liniowy parowóz, np. Ty2, Pt47, lub nawet TKt48; możliwie jak najszersze łuki. Parowozy są o wiele bardziej "sztywne" niż elektrowozy i spalinowozy. Kiedy inne trakcje dadzą radę ze względu na obracające się wózki, tak parowóz najlepiej wygląda i pracuje na szerokich łukach.
Przykład makiety:
IMG_20240518_191556152~2.jpg

Ta jest w mojej sypialni i zewnętrzny łuk ma średnicę 35 cali. Nie wiem od ręki ile to na milimetry, ale jak na domową makietę szeroki. Sama makieta jest na 15x6,5 stopy; jedna stopa=30cm. Ja z resztą sam projektowałem właśnie aby parowozy nie miały najmniejszych problemów.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
289 35 1
OP
OP
T
Reakcje
10 16 0
Nie wiem czy nie za ambitny projekt jak na początek. Do jazdy na początek wystarczą 2 lub 3 moduły po 80-110 cm. Wstępnie można pojeździć po podłodze https://forum.modelarstwo.info/threads/parę-zdjęć-z-podłogi.59063/ a jak przyjdzie chęć na coś więcej https://www.earch.cz/storage/images/60/606d2838-1fcf-4d18-9806-07fb32e78d46.full.jpg https://www.earch.cz/architektura/c...ve-proslo-kompletni-obnovou-podle-studia-alej w epoce VI.
Bo ogólnie ja makietę będę robić na moim starym biurku jeszcze go nie mierzyłem , ale dzięki za radę.

OP
OP
T
Reakcje
10 16 0
1 dobrze ułożone tory. Nic bardziej nie zabija zabawy na makiecie jak niedbale wykonane torowisko. Trzeba szczególnie zadbać o poprawnie pracujące rozjazdy, oraz wchodzenie z prostej w łuki. Dobrze wykonane zasilanie także odgrywa ważną rolę.
2 jeśli to ma być normalnej wielkości liniowy parowóz, np. Ty2, Pt47, lub nawet TKt48; możliwie jak najszersze łuki. Parowozy są o wiele bardziej "sztywne" niż elektrowozy i spalinowozy. Kiedy inne trakcje dadzą radę ze względu na obracające się wózki, tak parowóz najlepiej wygląda i pracuje na szerokich łukach.
Przykład makiety: Zobacz załącznik 1076014
Ta jest w mojej sypialni i zewnętrzny łuk ma średnicę 35 cali. Nie wiem od ręki ile to na milimetry, ale jak na domową makietę szeroki. Sama makieta jest na 15x6,5 stopy; jedna stopa=30cm. Ja z resztą sam projektowałem właśnie aby parowozy nie miały najmniejszych problemów.
Dzięki za plan .

OP
OP
T
Reakcje
10 16 0
Przykład makiety: Zobacz załącznik 1076014
Dzięki za projekt , ale z moje biurko ma zbyt małą powierzchnię.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
646 3 0
W H0 na biurku może być ciężko coś zdziałać. Chyba, że jest to biurko po Telimenie.
Jak się ma 13 lat to się chyba jeszcze Pana Tadeusza autorstwa Mickiewicza nie czytało, a nawet jak się ma lat 18 to się tego dzieła nie doceni bo takie teksty trzeba czytać po 40-stece czego z kilkunastoletnim opóźnieniem rok tomu dokonałem choć za młodu byłem nim "katowany". Za niedługo młodzież ma być uwolniona od tej męki.

Nie wiem jakie wymiary miało biurko Telimeny bo Mickiewicz zapomniał chyba go zmierzyć i w swoim dziele o tym wspomnieć. Dama ta (dla nieznających tego dzieła to gdy jej makijaż się trochę zmył to Tadeusz też zmyć się postanowił) wspominała często że trzyma coś tam w tym swoim biuru ale chodziło chyba o szuflady i jakieś papiery albo bibeloty. Było kilka wspomnień (fajnie się rymujących) o tym że trzyma coś w tym swoim biurku ale nie o sprzęty typu deska do surfingu chodziło więc zakładając nawet że w dawnych czasach biurka były słusznych rozmiarów to więcej niż 180 cm / 80 cm raczej nie miały. Przynajmniej takich w zamku królewskim w Warszawie nie widziałem ale może niezbyt dokładnie się rozglądałem, no ale ten zamek to jest replika bo nam sąsiedzi z za Odry go "zniknęli".

Jakie więc wymiary ma to biurko ? Bo na takim standardowym ikeowym o wymiarach 140 X 65 to w N-ce można okrąg zrobić czego nie omieszkałem kiedyś dokonać, choć trochę go za pomocą dwóch koziołków i kilku płyt MDF przedłużyłem/poszerzyłem.

makieta_221.jpg

Do H0 szerokość 90 (absolutne minimum) - 100 cm X długość nieskończona jest potrzebna.

Ostatnio edytowane: