• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytania dotyczące Roco z21

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Kiedyś sprawdzałem, jak się włączy RailCom, to działało odczytywanie CV, chociaż tryb został nazwany POM.
Również nie zamierzam sprawdzać zachowania każdej wersji Roco :D Ale jak Kolega @DieselPower chciałby sobie poeksperymentować, to czemu nie - tylko warto zanotować sobie, jak było ustawione na początku ;)

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.556 500 107
Ok, czyli w kwestii nazewnictwa to ten tryb POM to jest w zasadzie tryb Railcom, tak? Dobrze rozumiem ?

Teraz inna rzecz. Dodać lokomotywę w aplikacji to pestka. Ale jak później dodawać jej funkcje takie jak oświetlenie czy poszczególne dźwięki ?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Ok, czyli w kwestii nazewnictwa to ten tryb POM to jest w zasadzie tryb Railcom, tak?
Z tego, jak działa, wynika ze Railcom jest włączony. Trzymajmy się tego.

Dodać lokomotywę w aplikacji to pestka. Ale jak później dodawać jej funkcje takie jak oświetlenie czy poszczególne dźwięki ?
Otwierasz aplikację i wybierasz Vehicles:

IMG_0819.jpeg

Następnie wybierasz lokomotywę:

IMG_0820.jpeg

Następnie wchodzisz w jej funkcje:

IMG_0821.jpeg

Teraz wybierasz jedną z funkcji (jeśli chcesz edytować funkcję), albo puste miejsce (jeżeli chcesz dodać funkcję). Są 3 zakładki: CI, CII, CIII.

IMG_0822.jpeg

Wpisujesz nr funkcji, którą chcesz zdefiniować:

IMG_0823.jpeg

W moim przykładzie 20. Pozostałe parametry, w tym ikona, są opcjonalne. Po czym wracasz strzałką w lewo na górze:

IMG_0824.jpeg

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.556 500 107
Teraz dopiero przyszedł czas na zabawę z tym. Działa tak jak opisałeś. Nie sądziłem, że wpisuje się numer funkcji jaką ma w myszce od multimaus.
Ale zakładając że nie mam tej myszy to jak się sprawdza te funkcje, ile ich jest i pod którym numerem ?
Druga sprawa. Typ przycisku, do wyboru Swith, Push-Button oraz Time. Co oznaczają i czy ma to znaczenie który ustawię przy wyborze funkcji ?

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.748 172 0
Funkcje mają takie numery jakie zostały zaprogramowane w dekoderze. Np. ja zawsze proszę Elvisa, żeby mi ustawił w dekoderach pod F0 sygnał Pc1, pod F1 sygnał Tb1, pod F2 sygnał Pc2 itd., żebym podobne funkcje miał pod takim samym klawiszem F w różnych pojazdach. Switch to włącznik typu on/off, czyli jeden klik włącza daną funkcję a drugi wyłącza (np. właśnie oświetlenie pojazdu). Push to włącznik typu dzwonkowego. Włączony jak trzymasz palec na nim, a jak puścisz to wyłącza. Dobry pod róznego rodzaju dźwięki: syrena/gwizdawka, zapowiedź stacyjna, rozmowa przez radio. Time to włącznik czasowy, działa podobnie jak push, ale funkcja po dotknięciu przycisku jest załączona przez określony czas i potem sama się wyłącza.

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Szanowni Koledzy,
sprawiłem sobie nową centralkę z21 Start i nie potrafię poradzić sobie w następujących kwestiach, poprosiłbym o Wasze porady:
1. po postawieniu lokomotywy na tor w pozycji neutralnej manipulatora słychać dość głośne brzęczenie z wnętrza pojazdu. Przy starej, czarnej centralce tego dźwięku nie było, czy można jakoś usunąć lub zminimalizować ten hałas?
2. moja z21 Start nie chce poprawnie programować listew oświetlenia wagonów DCC Railbox RB2130. Można odczytać CV, nie można nic zapisać z poziomu MultiMaus - otrzymuję losowo "ERR 2" lub zapisuje jakieś śmieci, których później sama nie potrafi odczytać ani zapisać niczego w to miejsce. Wtedy jedynym ratunkiem jest zaprogramowanie tego CV ze starej, czarnej centralki. Jeśli jednak programuję RB2130 z poziomu PC Maintenance Tool - zapis poprzez z21 się udaje. Stara, czarna centralka z tym samym torem i MM, programuje te listwy bezbłędnie. Lokomotywa z ESU LokSound v5 programuje sie poprawnie. O co tu chodzi? Czy ja coś źle robię?

Dodatkowe info:
- centralka z21 Start, FW: 1.43, HW: 3
- MultiMouse: FW 1.05
- włączony RailCom
- testowano wszystkie dostępne w centralce tryby programowania, żaden nie działa poprawnie z RB2130 i MM
- tor programujący bez kondensatora
- napięcie na torze programującym 17,7 - 17,9 V

Z góry dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.556 500 107
Ad. 1. Niestety, prawdopodobnie jest to związane z innym napięciem w z21. mam to samo. W jednych lokomotywach jest głośniej w innych ciszej. Nie bzyczy tylko w tych gdzie mam dekodery 8-pin.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Z z21start (po upgrade) używam POM lub Manual. Ta centralka nie ma wyjścia na osobny tor do programowania. Takie wyjście ma czarna Z21.

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
A listwa obsługuje programowanie w trybie CV? może trzeba użyć POM
Informacja z instrukcji listwy:
- Obsługiwane formaty: DCC, analog (nie współpracuje w formacie Motorola®, Märklin ® MFX ®.)
- Współpracuje z protokołem Railcom ®
- Programowanie może odbywać się w trybie Programming track (Tor programujący) lub PoM (Główny tor).

W programie Maintenance Tool ustawiona jest opcja programowania "DCC Direct CV Mode" i nowa wartość CV z poziomu programu się zapisuje.
Następnie, nie dotykając wagonu ani toru biorę MM (opcja programowania "CV") i gdy próbuję wpisać nową wartość CV - otrzymuję ERR2.
Jest to dla mnie kłopotliwe, bo docelowo chciałbym mieć możliwość programowania właśnie z MM.

Wieczorem zmienię tryby programowania w MM i z21 na PoM i napiszę jaki efekt. Jeśli dobrze doczytałem instrukcję, w trybie PoM nie będę mógł zmienić wartości CV1, tak?

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Zmieniłem tryb programowania w MM na PoM i listwy RB2130 programują się poprawnie z z21 (nie można jednak programować CV1). W trybie CV po zmianie zasilacza i toru podłączeniowego uzyskałem możliwość programowania ale jest ona kompletnie losowa (kilka udanych zapisów, kilka ERR 2 bez dotykania wagonu ani toru).
Po zmianie centralki na starą 10764, przy pozostawieniu wszystkich akcesoriów oraz MM, programowanie w obu trybach CV i PoM jest bezbłędne.

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
127 1 0
Tak, jak sam napisałeś, w trybie PoM nie zmienisz CV1 (instrukcja myszy, strona 20, dolna część).
Jesteś w stanie pomierzyć napięcia na wyjściach? Może z21 daje zbyt niskie napięcie? Może zasilacz jest walnięty? Poczyść wszystkie połączenia.
Nie potrafię sobie przypomnieć gdzie i przy jakiej okazji, ale kiedyś przeczytałem, że zbyt niskie napięcie podczas programowania powoduje jego błędy, natomiast do normalnej jazdy to wystarcza.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Zmieniłem tryb programowania w MM na PoM i listwy RB2130 programują się poprawnie z z21 (nie można jednak programować CV1). W trybie CV po zmianie zasilacza i toru podłączeniowego uzyskałem możliwość programowania ale jest ona kompletnie losowa (kilka udanych zapisów, kilka ERR 2 bez dotykania wagonu ani toru).
Po zmianie centralki na starą 10764, przy pozostawieniu wszystkich akcesoriów oraz MM, programowanie w obu trybach CV i PoM jest bezbłędne.
Problem jest związany z konfiguracją progu poboru prądu przy odczycie CV na ProgTrack w Z21. Ponieważ listwa nie ma silnika i nie wstanie mocno obciążyć szynę DCC, ma układ obciążenia(Jak mówimy o listwach produkcji 2023-2024) ale dosyć slaby.
Tutaj można obniżyć ten poziom w Z21 Maintanence tool. Albo używać programowanie w PoM. W aplikacji nie ma ograniczeń na CV1.

Generalne, ERR2 - to tylko wskazówka, że nie udało się otrzymać potwierdzenie, jednak CV zostało zmienione, jak listwa była podłączona do torów.

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Dziękuję pięknie za wyjaśnienie.

Tutaj można obniżyć ten poziom w Z21 Maintanence tool.
Czy chodzi o ten parametr: "ACK threshold" w zakładce "Advanced Programming Settings"?

Jeszcze jedno generalne pytanie dotyczące z21:
Czy zmiany opcji programowania w aplikacji Maintenance Tool dają efekt tylko na programowanie z poziomu aplikacji czy także na programowanie z MultiMaus?

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
Dziękuję pięknie za wyjaśnienie.

Czy chodzi o ten parametr: "ACK threshold" w zakładce "Advanced Programming Settings"?

Jeszcze jedno generalne pytanie dotyczące z21:
Czy zmiany opcji programowania w aplikacji Maintenance Tool dają efekt tylko na programowanie z poziomu aplikacji czy także na programowanie z MultiMaus?
Tak ACK threshold. Zmiana aplikuje się na wszystko.

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Dziękuję @railbox,
po zmianie "ACK threshold" z 50 na 60 programowanie listew RB2130 działa poprawnie. Próbowałem też zmniejszać tę wartość do 40 i 45 ale wtedy występowały błędy odczytu (losowe wartości).

Pozostaje kwestia tego uciążliwego bzyczenia lokomotywy w neutralnej pozycji manipulatora. Czy komuś udało się temu zaradzić?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.283 88 0
Pozostaje kwestia tego uciążliwego bzyczenia lokomotywy w neutralnej pozycji manipulatora. Czy komuś udało się temu zaradzić?
U mnie większość silników bzyczy w DCC przy niskich prędkościach, co wynika ze sterowania PWM i może da się nieco zredukować przez zmianę parametrów w dekoderze - ale większym priorytetem jest płynna jazda od najmniejszych prędkości, niż ten dźwięk - więc coś za coś.

Natomiast bzyczenie przy zatrzymanym pojeździe może pochodzić z 2 źródeł:
- Od samego dekodera. Ale to mnie mocno zaskakuje, bo żaden z moich dekoderów ESU, ZIMO, PIKO tak nie robi.
- Może dekoder podaje silnikowi jakiś przebieg prostokątny, o za małym wypełnieniu, by ruszyć.

Dla rozstrzygnięcia, które z powyżsych zachodzi, możesz sprawdzić podłączając dekoder bez lokomotywy, czy wtedy też bzyczy.

railbox

Aktywny użytkownik
Donator forum
Producent
Reakcje
272 0 2
1. po postawieniu lokomotywy na tor w pozycji neutralnej manipulatora słychać dość głośne brzęczenie z wnętrza pojazdu. Przy starej, czarnej centralce tego dźwięku nie było, czy można jakoś usunąć lub zminimalizować ten hałas?
A jaki dekoder jest zainstalowany w lokomotywę?
Brzęczenie może pochodzić od włączonego Railcom, gdy dekoder cały czas ładuje kondensatory po odcięciu napięcia od centralki związanym z oknem translacji Railcom (450us co 15-30 ms)

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
- Może dekoder podaje silnikowi jakiś przebieg prostokątny, o za małym wypełnieniu, by ruszyć.
Wydaje mi się, że tak nie jest, dźwięk silnika podczas ruszania jest nieco inny i w pozycji neutralnej zupełnie zanika.

A jaki dekoder jest zainstalowany w lokomotywę?
ESU LokSound v5, bez konensatora UPS.

Brzęczenie może pochodzić od włączonego Railcom
Sprawdzę wieczorem i dam znać.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 3
DCC 9
DCC 14
DCC 25