Szanowni Koledzy,
sprawiłem sobie nową centralkę z21 Start i nie potrafię poradzić sobie w następujących kwestiach, poprosiłbym o Wasze porady:
1. po postawieniu lokomotywy na tor w pozycji neutralnej manipulatora słychać dość głośne brzęczenie z wnętrza pojazdu. Przy starej, czarnej centralce tego dźwięku nie było, czy można jakoś usunąć lub zminimalizować ten hałas?
2. moja z21 Start nie chce poprawnie programować listew oświetlenia wagonów DCC Railbox RB2130. Można odczytać CV, nie można nic zapisać z poziomu MultiMaus - otrzymuję losowo "ERR 2" lub zapisuje jakieś śmieci, których później sama nie potrafi odczytać ani zapisać niczego w to miejsce. Wtedy jedynym ratunkiem jest zaprogramowanie tego CV ze starej, czarnej centralki. Jeśli jednak programuję RB2130 z poziomu PC Maintenance Tool - zapis poprzez z21 się udaje. Stara, czarna centralka z tym samym torem i MM, programuje te listwy bezbłędnie. Lokomotywa z ESU LokSound v5 programuje sie poprawnie. O co tu chodzi? Czy ja coś źle robię?
Dodatkowe info:
- centralka z21 Start, FW: 1.43, HW: 3
- MultiMouse: FW 1.05
- włączony RailCom
- testowano wszystkie dostępne w centralce tryby programowania, żaden nie działa poprawnie z RB2130 i MM
- tor programujący bez kondensatora
- napięcie na torze programującym 17,7 - 17,9 V
Z góry dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam.