• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przydatne i zbędne.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
513 0 0
Przyrząd do składania i wiercenia piór resorowych...

69.jpg
66.jpg

montaż na prasie:

73.jpg

widok po złożeniu (z "załadowanymi" piórami) w oczekiwaniu na wiercenie:

84.jpg

pierwsza próba wykazała, że posiadanymi wiertłami tej blachy nie przewiercę... wiertło ledwo ją "zapunktowuje" i już jest tępe a przy dalszym naporze wybacza się...

86.jpg

nie wiem jaki mam typ wiertła - poza tym, że jest żółtego koloru (i fi=0.8mm) - może obroty za duże (ok. 3000) albo materiał za twardy... moim zdaniem to drugie - a może jednak za słabe wiertło. Jeżeli nie znajdę twardszych wierteł to to trzeba będzie znaleźć jakiś inny sposób na łączenie piór ze sobą przed zakładaniem opasek...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.230 145 86
Przyrząd do składania i wiercenia piór resorowych... pierwsza próba wykazała, że posiadanymi wiertłami tej blachy nie przewiercę... wiertło ledwo ją "zapunktowuje" i już jest tępe a przy dalszym naporze wybacza się... nie wiem jaki mam typ wiertła - poza tym, że jest żółtego koloru (i fi=0.8mm) - może obroty za duże (ok. 3000) albo materiał za twardy... moim zdaniem to drugie - a może jednak za słabe wiertło. Jeżeli nie znajdę twardszych wierteł to to trzeba będzie znaleźć jakiś inny sposób na łączenie piór ze sobą przed zakładaniem opasek...
Do takich specjalistycznych wierceń są specjalne płyny (ciecze obróbkowe lub oleje obróbcze). Zastosowanie wierteł z powłokami, takimi jak TiN lub TiAlN też może pomóc.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.828 13 2
Przyrząd do składania i wiercenia piór resorowych...

Zobacz załącznik 1136964 Zobacz załącznik 1136965

montaż na prasie:

Zobacz załącznik 1136966

widok po złożeniu (z "załadowanymi" piórami) w oczekiwaniu na wiercenie:

Zobacz załącznik 1136968

pierwsza próba wykazała, że posiadanymi wiertłami tej blachy nie przewiercę... wiertło ledwo ją "zapunktowuje" i już jest tępe a przy dalszym naporze wybacza się...

Zobacz załącznik 1136969

nie wiem jaki mam typ wiertła - poza tym, że jest żółtego koloru (i fi=0.8mm) - może obroty za duże (ok. 3000) albo materiał za twardy... moim zdaniem to drugie - a może jednak za słabe wiertło. Jeżeli nie znajdę twardszych wierteł to to trzeba będzie znaleźć jakiś inny sposób na łączenie piór ze sobą przed zakładaniem opasek...
No powiem Ci, że idziesz "pod górę" jak wściekły... Utrudniasz sobie robotę wręcz koncertowo... Jaki cel ma wiercenie piór? Jaki jest finalny materiał piór? Jakaś nierdzewka? To wiertłem 0.8 mm nie masz w zasadzie szans na przewiercenie.

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
513 0 0
Jaki cel ma wiercenie piór?

Wspominałeś by:
wypal sobie każde pióro z otworem pozycjonującym na środku, np. 0.8mm i poskładaj resor na nicie lub drucie.
Twój pomysł mi się spodobał więc w ramach testów nie mając możliwości wypalenia laserem pomyślałem o wierceniu...
A w przyszłości kolejne pióra resortowe wypalę od razu z otworami i toksami. Może nie będzie tak koncertowo ale przynajmniej będzie profesjonalnie ;). Dzięki za cenne podpowiedzi!

Jednak w obecnie zastanej sytuacji szukam możliwych dróg wyjścia z tego co mam...

Jak wrócę z urlopu to przedstawię uzyskane wyniki...

Ostatnio edytowane:

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.058 46 3
Znudziło mi się cykliczne wyjmowanie i chowanie centralki, szukanie rozgałęźnika, podłączanie kabli do zabawy makietą i ich rozłączanie, więc zorganizowałem szafeczkę (jak ją nazwać, kablową?).

Kupiłem tanią szafkę łazienkową, plecy zamontowałem odwrotnie (ładnym na zewnątrz), na dole przykleiłem podkładki filcowe (bo szafka stoi na podłodze). Wnętrze wygląda tak:

szaf.jpg

Na dole rozgałęźnik (przymocowany na stałe) i zasilacze (osobno DCC i 12V do elektryki), centralka, moduł do bezprzewodowych myszek Lenza, dwa gniazdka telefoniczne do podłączenia myszek przewodem, GenLi. Szafka jest jeszcze w fazie organizacji: dojdzie druga półka na myszki, kable się uczesze i... chyba wystarczy, nie mam więcej pomysłów.

Polecam zorganizować sobie taką mega wygodę: jednym przyciskiem zasilania pstryk i jedziemy, pstryk i kończymy, zamykamy szafkę i pa!