• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Przejazd eszelonu 10bkpanc

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.587 5 0
Napisz jeszcze skąd masz 122mm haubice 2S1(o ile dobrze poznaje na 3 zdjęciu).
Pozwolę sobie wyprzedzić z odpowiedzią kolegę bor, habica 2S1 Goździk oraz stojący za nią wóz dowodzenia MT-LBU pochodzą ode mnie. Niestety, na razie nie mogę takich zaoferować.

Osoby zainteresowane waloryzowaniem platform podczołgowych (pokazywanym na tegorocznych Warsztatach w Poznaniu) i bezinwazyjnym sposobem montażu pojazdów gąsienicowych (bez użycia kleju) na nich zapraszam do działu Warsztat w lutowym numerze Świata kolei. Oczywiście jeśli redakcja nie zmieni terminu ukazania się artykułu.

OP
OP
darekgol

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
..................

Osoby zainteresowane waloryzowaniem platform podczołgowych (pokazywanym na tegorocznych Warsztatach w Poznaniu) i bezinwazyjnym sposobem montażu pojazdów gąsienicowych (bez użycia kleju) na nich zapraszam do działu Warsztat w lutowym numerze Świata kolei. Oczywiście jeśli redakcja nie zmieni terminu ukazania się artykułu.
Widziałem na żywo w czasie warsztatów. POLECAM!!!!

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
A ja dodam jako znawca historii że tak łatwo jak ktoś poprzednio to opisywał to eszelony można robić do połowy lat 60-tych. Wtedy można było uświadczyć Starry 660 Lubliny i wszystko pomiędzy. Dodatkowo niszczyciele czołgów SU-85 i SU-100 oraz wiele pokrewnych.

bor

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Mam już Twoje zdjęcia w moim archiwum :) i są jego ozdobą.
Ze Starami 266 jest problem, nie wiem czy ktoś je aktualnie robi.
Poza tym nikt nie robi cystern i warsztatów na bazie Stara 266 (chociaż na Twoje drugiej fotce warsztat wygląda na Stara 266).
Domówiłem 2x Stara 266, honkera i honkera karetkę, czekam jeszcze na odpowiedź od "nowego" producenta.
Z reguły czołgi i koła jeżdżą osobno (inne gąsienice czasami mieszają z kołami). U mnie pewno i tak na końcu będą dwa eszelony, jeden byłby za długi.
Napisz jeszcze skąd masz 122mm haubice 2S1(o ile dobrze poznaje na 3 zdjęciu).
Witaj warsztat Star 266 jest od Tololoko, zresztą miał w zapowiedziach i cysternę na 266.W eszelonach epoki jeśli chodzi o pojazdy praktycznie są płynne, obecnie spotyka się Stara 660 trochę tego jeszcze zostało często na ZN, zwykłe BRDM-2 ze starym silnikiem, BRDM-2 M96 silnik IVECO obok natomiast nowsze sanitarne IVECO 40 lub HMMWV, Honkery.
Jeśli chodzi o Goździka Tomek wyprzedził moją odpowiedz.

eszelon4.jpg

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.818 179 15
Panowie tak ..w wolnej chwili pomiędzy zajęciami słuzbowymi .. a więc tak wszystkie STARY 660 popularne "pszczółki" jak i JELCZE, TATRY 814 i 815 oraz inne rosyjskie pojazdy nie specjalistyczne są zdjęte z eksploatacji i ZW nie ZN (tego typy sformułowania nie używa się już od kilku lat ) przez Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych ze względów oszczędnościowych jak i niekompatybilności w/w sprzętu w rozpoczętym procesie unifikacji pojazdów dla Sił Zbrojnych RP, dopuszcza się inne pojazdy ale tylko wtedy jeśli są to pojazdy specjalistyczne, które nie można zastąpić. Prawdopodobnie w najbliższych latach zostaną także wycofane pojazdy typu HAMMER o ile AMZ Kutno dostarczy odpowiedni nośnik pod zunifikowaną platformę. Proces wycofywania wszystkich wersji BRDM jest w toku, do końca roku prawdopodobnie nie zostanie ani jedna sztuka w pododdziałach bojowych.

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
BRDM-ki zastąpi....nic, po prostu w dobie współczesnej rozpoznanie wozami to anachronizm godny szarży kawalerii. Względnie lekko opancerzone wozy kołowe w typie Skorpionów i zwiadowcy na ATV-ach.

bor

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie tak ..w wolnej chwili pomiędzy zajęciami słuzbowymi .. a więc tak wszystkie STARY 660 popularne "pszczółki" jak i JELCZE, TATRY 814 i 815 oraz inne rosyjskie pojazdy nie specjalistyczne są zdjęte z eksploatacji i ZW nie ZN (tego typy sformułowania nie używa się już od kilku lat ) przez Inspektorat Wsparcia Sił Zbrojnych ze względów oszczędnościowych jak i niekompatybilności w/w sprzętu w rozpoczętym procesie unifikacji pojazdów dla Sił Zbrojnych RP, dopuszcza się inne pojazdy ale tylko wtedy jeśli są to pojazdy specjalistyczne, które nie można zastąpić. Prawdopodobnie w najbliższych latach zostaną także wycofane pojazdy typu HAMMER o ile AMZ Kutno dostarczy odpowiedni nośnik pod zunifikowaną platformę. Proces wycofywania wszystkich wersji BRDM jest w toku, do końca roku prawdopodobnie nie zostanie ani jedna sztuka w pododdziałach bojowych.
Wycofanie BRDM-2 bzdura przez duże B zapraszam do Pułków Rozpoznawczych gdzie tego jest obecnie chyba najwięcej, może Inspektorat napisał co je zastąpi w kompaniach rozpoznawczych ? Rośki - brak rozpoznawczej wersji były plany, czy z buta realizacja zadań w 2014.Star 660 - buda przynajmniej raz w tygodniu jedzie na strzelnicę razem z 226 czy IVECO np. w 18 PR Białystok to jedynie przykład.Proponuję trochę z pola zebrac info bo cytowane pomysły z oficjalnych stron to jedno a rzeczywisty stan to zupełnie inna bajka.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.818 179 15
Bor ... nie będę się z Tobą przekomarzał ......... nic nie zastąpi póki co, bo Sztab Genialny ma różne pomysły .. poza tym nie te progi co do mojej wypowiedzi, nie chcę tu opisywać skąd wiem co i jak, bo to nie istotne , wystarczy, że niektórzy wiedzą z forum wiedza jaki mam st.....ń .... poza tym jest dużo pieniaczy pismaków w ogóle nie obytych w sprawach strategicznych oraz organizacyjnych i piszą na zasadzie "co by było" a realia są całkiem inne, natomiast moja wypowiedź nie była strichte wypowiedzią prasową ale rzeczową, ale fakt ściana wschodnia jest kiepsko doposażona .. tam bywają jeszcze wynalazki, miejmy nadzieję, że w przeciągu dwóch lat nastąpi znaczna poprawa od wdrożenia programu na dostawy środków transportowych.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Bor ... nie będę się z Tobą przekomarzał ......... nic nie zastąpi póki co, bo Sztab Genialny ma różne pomysły .. poza tym nie te progi co do mojej wypowiedzi, nie chcę tu opisywać skąd wiem co i jak, bo to nie istotne , wystarczy, że niektórzy wiedzą z forum wiedza jaki mam st.....ń .... poza tym jest dużo pieniaczy pismaków w ogóle nie obytych w sprawach strategicznych oraz organizacyjnych i piszą na zasadzie "co by było" a realia są całkiem inne, natomiast moja wypowiedź nie była strichte wypowiedzią prasową ale rzeczową, ale fakt ściana wschodnia jest kiepsko doposażona .. tam bywają jeszcze wynalazki, miejmy nadzieję, że w przeciągu dwóch lat nastąpi znaczna poprawa od wdrożenia programu na dostawy środków transportowych.
Jednym słowem sztab generalny zakłada w dalszym ciągu uderzenie z zachodu a wschodnich rubieży ma strzec nasz wielki brat ze wschodu? :p

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
962 79 5
Super film(y) umundurowanie oficerskie dużo się nie różni, od ich kolegów 15 lat wcześniej:D, za to ta zadziorność w działaniu jak z 12 DPancSS, ech ta młoda krew.

bor

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chyba nie będziemy się na stopnie i progi licytowac, tylko na logiczne i wiarygodne podejście do tematu,a akurat wycofywanie sprzętu to żadna tajemnica. AMW pcha to dalej jak ktoś jest zainteresowany. Jak siedzisz w temacie to wiesz ile było pomysłów zmian i znowu zmian. Jeśli chodzi o ścianę wschodnia też żadna tajemnica jakie są jednostki i jakie jest wyposażenie.Na lata 2013-14 dobrze będzie jak załatwimy przynajmniej temat następcy 266 osobiście jestem za Jelczem 442.

Pzdr