• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prosze o pomoc w budowie makiety h0

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
W tym momencie jak się zaczyna ten odcinek jest tam ogranicznie predosci do 15 mph:)
Macie panowie racje wiekszośc firm USA zaleca łuki 22''.
Kolega się uczy a później bedzie porawiał błędy:)
Umnie też jest tak, że na łuku jest 2cm do końca maiety :), wiem jest to złe bo jak skład wypadnie będzie źle :( , też to porawie :)

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do mojej makiety to jest tzw naukowa,jak napisałem wyżej mam do dyspozycij 60m2 na makiete,która bedzie modułowa 70cm-100cm moduł,do 4 torów na szerokośc modułu.co do taboru to narazie towarowy(czekam na osobowy w piatek ma być do amtraka).Firmy to proto 2000, Atlas gold series z głosem,athern,bachman spectrum z głosem(jeden 4-8-4 norfolk & western 612) ogólnie same disle,narazie wzystkich loków mam 10 sztuk(wszystkie DCC ON BOARD) w planach mam zakupić jeszcze ok 20 loków,szukam czegoś z dymem.
Loki to;EMD GP40 2SZTUKI,EMD GP 35,4-8-4,AMTRAK F59 PHI,DASH 8-40B 2 SZTUKI,BALDWIN RF-16 SHARK,EMD FT.

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Pare ciekawych przykladow na makiete modulowa w stylu amerykanskim (NMRA).Chcialbym zauwazyc,ze torowisko jest kladzione kilka cali od krawedzi modulu.

Załączniki

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cos takiego bede chciał zrobić pózniej na 60m2.Moim marzeniem było zawsze wyjechać i żyć w UNITED STATE OF AMERICA(może kiedyś się uda),ale narazie to tylko makieta w stylu USA.Dziekuje za fotki Seba.

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Jedna rzecza,co zauwazylem na amerykanskich modulach,to sposob w jaki sa wykonywane polaczenia torow z modulu na modul.Picture 35 N.jpg przedstawia chyba to najwyrazniej,wyraznie widac kolor czarny podkladow.Zamiast mocowania torow do samego konca modulu,co moze wiazac sie z przypadkowym zerwaniem toru,amerykanie poprostu uzywaja standartowej dlugosci toru prostego ,w przypadku H0 9" czyli 230 mm do wykonania owego polaczenia.Tlumaczyli mi,ze takie wykonanie jest bardziej "bezpieczne" dla toru i latwiejsze jest spasowanie modulow.Wieksza mozliwosc regulacji.Unika sie tym sposobem przyslowiowego podskakiwania taboru z modulu na modul.Tego typu rozwiazanie mysle uzyc na swoich modulach. ;)

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
zgodze sie takie Łaczenie jest duzo bezpieczniejsze i pozwala w wiekszym stopniu skorygowac drobne przesuniecia wzgledem siebie

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
Zdjęcia ciekawe i robią wrażenie :) i jak można zauwazyc dominują szlaki dwutorowe i tojet piekne i nawet czy lu cztero :) i to jest właśmoe to co lubię, piekne :)
Ja mam 4 loki :
1. KATO SD9043MAC BEZ DCC ALE NIEBAWEM BĘDZIE :)
2.GE B30-7 CSX
3.DASH 4-40CW WERSJA "THE SPIRIT OF AMERIC" CSX
4.DASH 4-40CW STANDARTOWE MALOWANIE CSX
model 2.3.4 to ATLAS Gold Serie z Soud :)
mioidzie jest ten dzwięk:)
i troche wagonów około 30 szt. :)

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
mariusz napisał(a):
Cos takiego bede chciał zrobić pózniej na 60m2.Moim marzeniem było zawsze wyjechać i żyć w UNITED STATE OF AMERICA(może kiedyś się uda),ale narazie to tylko makieta w stylu USA.Dziekuje za fotki Seba.
Jak już będziesz w tym UNITED STATE OF AMERICA to pozdrów tam Winetou :D

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Ja wlasnie za 2-3 godzinki jade do Darka do Chicago i na gielde.5 godzin sie tak jedzie z Detroit autostrada,jezeli to tak mozna nazwac bo ograniczenie do 70mph (112 km/h).Jest jakies 300 mil,okolo 500km.

Mysle kupic EMD SD60MAC w malowaniu fabrycznym i logiem Electro-motive,lub SD90MAC w podobnym malowaniu.Zobacze co mi sie uda zakupic,bo podobaja mi sie te loki. :grin:
Chce sobie mala kolekcje amerykanow zrobic oprocz naszych PKP.
Mariusz bedziesz kiedy to daj znac,moznaby pogadac. ;)