• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prosze o pomoc w budowie makiety h0

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak w temacie,w przyszłości mam zamiar rozbudować makietę ale narazie chce zacząć od czegoś,rozmary to 254cm-148cm,chciałbym ja zrobić w amerykańskim stylu,sorki za złą jakość zdięć robione były telefonem,iemam narazie żądnego pomysłu.

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
mariusz, Witamy cię na forum.
Ciężkie zadanie nam stawiasz... Każdy robi co ma ochotę...

Na początek zdecyduj gdzie zrobisz stację z peronem (nawet wirtualnym), o długości takiej jak twój najdłuższy pociąg.... Najlepiej na prostej...

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ze zdjec ktore pokazałes wydaje mi sie ze torowisko ktore proponujesz jest dosyc ciekawe i daje spora mozliwosc manewrowanie lokami.
Chociaz ostrzegam cie nie wpedź sie w pulapkę bo za duzo chcesz nawalic zwrotnic lukow zreszta obejzyj post "prosba o pomoc w planowaniu" a zobaczysz co ja przeszedlem ze stacją.
Zacznij od zaplanowania stacji lub punktu centralnego makiety jakas fabryka itd itd, mi klimaty USA kojaza sie terenami ubogimi w zielen, jakies stepy, góry, skały, prerie
Niepopełnij mojego błedu i zaplanuj wszytko w 100%

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do stacij to stacja jest własnie sklejana(wszystkie domki kartonowe)i bedzie w miejscu gdzie stoij biały samochód na zdjęciu na 83

D

Dariusz

Gość
Mariusz jezeli chcesz w stylu USA a nie masz za duzo miejsca staraj sie mniej rozjazdow a wiecej pleneru. W stylu zachodnich stanow to wiec wiecej skal, pustynie etc, w stylu wschodnich moga byc gory,pagorki i duzo zieleni. Ladnie uksztaltowany teren sprawi ze nawet mala makieta bedzie wygladac realistycznie. Pamietaj tez ze duze lokomotywy potrzebuja wiekszych lukow.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Ja to bym te rozjazdy po bokach zamienił na rozjazdy na łuku, aby mieć więcej prostego toru na stacji.
Bo teraz jak chcesz pociąg przerzucić z jednego toru na drugi, to musisz mieć (prawe) całą stację wolną...

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
próbowałem programem dać rozjazdy na łukach i coś mi tory sie nie łączą,może zlikwidować rozjazd za wagonem SANTA FE,wtedy tor prosty będzie o 17 cm dłuższy

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ten strumyczek to wodospad,tyle że zdjęcie wysłało sie bokiem na tym wyżej widać lepiej,a tory położone są na małym wzniesieniu i raczej nie będą podmywane(wzniesienie ma 2 cm)

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
Ja też zacząłem od stołu i wymiary są duże. Po to aby SD90 jeździła bez problemów. Pierwszy łuk ma 125 cm , a drugi będzie większy, niestety Ameryka potrzebuje miejsca a najlepiej mieć halę aby w spokoju budować:)
wymiary stołu to 330cm/145cm jest to tak mało ale gdzieś trzeba mieszkać i chodzić po pokoju:)
Narazie jest sam owal bo czekam na tory i zwrotnice:)

Michał22

Użytkownik
NAMR
Reakcje
15 10 0
Ładnie tylko mnie martwi ilość łuków na Twojej makiecie ??, miałeś okazje puścić tam EMD SD9043MAC albo dwa Dashe 8-40CW czy mają swobedę ruch:)
Umnie mało co się zmienia udoło się zrobić drugi owal i dwie strare chińskie zwrotnice i jedże tak ale naszczęcie mam PA2 wiec jest troche zabawy:)
Czekam na dalsze efekty Twojej pracy :)
Jak narazie jest super :)
Powodezenia

OP
OP
M

mariusz

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do trawy,to na samym poczatku nakleiłem mate,ogólnie prawie cała mata gdzie widać dworzec zniknie z tamtąd,co do łuków to 3 dash 8-40b i kilka wagonów jeżdziło i jest ok,jedyny problem mam z lokiem 4-8-4+tender jezdzi tylko po zewnetrznym torze,a szkoda bo jest z głosem

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Nie ktorzy modelarze,z ktorymi rozmawialem osobiscie,zalecaja luki 24 calowe jako najmniejsze,ale jesli juz musisz to nie mniejsze od 22 cali.Dla porownania rocowskie R6 (24") i R5 (22").Niektore firmy zalecaja luki nie mniejsze jak 22 cale do swoich 6 osiowych dieseli,dla przykladu Athern Genesis czy Walters. ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Mnie tylko zastanawia tor położony 1 cm od krawędzi makiety. To, że nie jest to w ogóle estetyczne to raz, co z bezpieczeństwem jadącego taboru?