• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Prosty moduł stacyjny

Reakcje
0 0 0
Witam.Chciałbym zbudować moduł stacyjny zrobiony z trzech segmentów.
I w związku z tym mam parę pytań
Jaką długość proponujecie tych modułów
I jakie semafory i gdzie je ustawić
Będzie budowany zgodnie z norma H0
Jakie tory do tego ?
Mogą być roco line??
Pozdrawiam !!
Proszę o szczerość
tak apropo to projekt wziąłem od innego tematu

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
schogun190 napisał(a):
I w związku z tym mam parę pytań
Jakie tory do tego ?
Mogą być roco line??
Pozdrawiam !!
Proszę o szczerość
tak apropo to projekt wziąłem od innego tematu

Skoro Ty też byłeś szczery, szczególnie w ostatnim zdaniu, to OK.

HO, to nie norma, tylko skala. Norma może być FREMO. Tory Roco line mogą być, pod warunkiem, że są o wys. 2,1. Wielu używa Tillig Elite, o tej samej wysokości.

Co do semaforów, to czy w tym temacie nie były podane do tej stacji? Poczytaj, bo coś mi się kołacze w pamięci, że były.

Zastanów się też dobrze, czy podołasz temu zadaniu. Autor tej stacji już podzielił ją na segmenty. I jak widać jest ich więcej niż 3.

Może lepiej zrobić coś wymyślonego przez samego siebie, lub zrobić coś na bazie prawdziwej stacji. Przykładów w necie jest od groma. Jak nie dasz rady nic znaleźć, służę sznureczkami ;)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Na rysunku masz naniesione 6modułów i na moje oko myślę że mają po ok. 90cm. Więc 3 no to raczej trudno z transportem będzie. :p Stacja niestety musi być odpowiednio długa.
No zależy min. od epoki. Raczej kształtowe czyli na pewno muszą być wjazdowe dwuramienne niesprężone i ewentualnie wyjazdowe czyli z toru głównego zasadniczego jednoramienne i z toru dodatkowego dwuramienne sprężone.
Kris Ci udzielił odpowiedzi, ja jedynie dodam, że w RocoLine lepiej żebyś użył rozjazdów 10stopniowych. :D

Nie ma sensu budowa budki dróżnika obok nastawni, wieża ciśnień jest więc krany chyba też będą. Od tych bocznic powinno iść żeberko, od bocznicy na stacji niekoniecznie tylko wykolejnica ;)

OP
OP
schogun190
Reakcje
0 0 0

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
334 2 0
Kępno Zachodnie
To bardzo fajna ładownia brak sygnalizatorów dobitnie o tym świadczą że nie ma tu żadnej stacji. Jak może zauważyłeś tor 2 zabezpieczony wykolejnicą, więc nie wolno tu prowadzić jazd pociągowych, to jakiś tor odstawczy. Tor 3 zabezpieczony żeberkami do obsługi rampy, placu i składu opału. Nie mniej jednak można by tu urządzić jakąś małą stacyjkę. :D
Krośnice
Bardzo interesująca stacja, i chyba po niedawnej modernizacji bo raczej nie spotyka się by na stacjach tej wielkości stosowano taką mnogość karzełków :D Przynajmniej sygnalizację masz dokładnie rozplanowaną, ale zawsze możesz zrobić tak jak było dawniej ;)

Czy podołasz?
Sam sobie odpowiec, czy masz odpowiednie doświadczenie, dość funduszy itp.
Zrób na początek moduł szlakowy który zawsze możesz włączyć do stacji żeby odpowiednio umiejscowić semafory wjazdowe i wogóle, szlak zawsze się przyda :p

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Na tej stronie, Shogunie, którą Ci podałem możesz wejść na zakładkę galeria.
Nad zdjęciami działów dostępnych jest opis, gdzie widnieje "sznureczek" do galerii stacji i przystanków. Przy czym każda strona danej stacji okraszona jest zdjęciami i układem torowym.
Miłej zabawy.

Popieram Paparazzi, zrób na dzień dobry moduł szlakowy, jako poligon doświadczalny :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.741 52 5
Misiek napisał(a):
schogun190 napisał(a):
Dobrze posłucham was i zrobię najpierw moduł szlakowy :)
A scarm wejdzie na windows 7 ??
Do budowy modułu szlakowego, SCARM chyba jest średnio potrzebny?

Wystarczy ołówek i linijka ;)

Racja, Miśku, ale to tak na zapas. Jakby kolega chciał jednak tą stację budować, czy słodkości by mu się zachciało i postanowił TORT zbudować ;)

Poza tym (sorry za małą złośliwość), zastanawia mnie, czy ktoś dałby radę Scarmem działać na komórce :D

OP
OP
schogun190
Reakcje
0 0 0
Witam mam małe pytanko przeczytałem normę polskiej makiety modułowej H0
''Zalecane tory : w zakresie wysokości od Code 100 do Code 75 . ''
Jakie to mogą być tory ??
Wiem że się powtarzam ale to mnie trochę dobiło
Pozdrawiam :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 18