• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

problem z udźwiekowniem Pt 31

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Elvis napisał(a):
A jeszcze pytanie jaki głośnik zastosowałeś i będziemy wiedzieli wszystko.
ESU stosuje głośniki 100 ohm w odróżnieniu od pozostałych 8-mio ohmowych. Jeśli podłączyłeś głośnik 8 ohm i załączyłeś dźwięk, masz na bank wyjaraną końcówkę mocy i zgłoś się do Tomka05albo do Zytom'a, to Ci pomogą w tej kwestii.
No to jestem jeszcze bardziej zmartwiony bo coś mi sie wydaje, że załączyłem ten 8-ohmowy. wczoraj nie "rozbierałem" loka bo nie miałem czasu, więc nie mam pewności w tej kwestii. Zrobię to dziś i obiecuję, że "pochwalę" się swoimi dokonaniami, choćby ku przestrodze innym. Z drugiej jednak strony nawet gdybym popełnił tak kardynalny błąd to chyba w momencie włączenia dźwięków głośnik choćby na chwilę by zaskrzeczał, a u mnie cały czas była kompletna cisza. Szkoda czasu na spekulacje - dziś to sprawdzę, a przy okazji niezależnie sprawdzę na minimalnym napięciu sam głośnik(wczoraj poradzono mi, że od tego trzeba zacząć przy użyciu 1,5 v baterii - paluszka). Dzięki za pomoc, choć humoru mi nie poprawiłeś.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Możesz jeszcze sprawdzić CV przypisane do klawiszy funkcyjnych od F1 w górę ,
jeżeli w dekoderze jest dźwięk będą tam wartości różne od zera , jeżeli wszędzie są zera to dźwięku niema albo dekoder został zresetowany ale dźwięk może mieć wgrany tylko nie możesz go uruchomić . Sprawdź przede wszystkim CV dla F1.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
tkarkady napisał(a):
Możesz jeszcze sprawdzić CV przypisane do klawiszy funkcyjnych od F1 w górę ,
jeżeli w dekoderze jest dźwięk będą tam wartości różne od zera, jeżeli wszędzie są zera to dźwięku nie ma albo dekoder został zresetowany ale dźwięk może mieć wgrany tylko nie możesz go uruchomić . Sprawdź przede wszystkim CV dla F1.
Tak...
robusbedzio napisał(a):
... gdyż lokomotywa wykonuje wszystkie polecenia z multimaus (Roco) ... Być może nie potrafię odnaleźć dźwięku w menu multimaus choć ... skoro jej adres został odnaleziony przez multimaus ...
... że niby jak ma to Kolega zrobić ? zapytać ?

W MM połączonym z "czarną" ROCO to jakby nie możliwe.

Najpierw sprawdzić hardware - tak jak proponowałem (przy braku miernika).
Potem zapiąć się bezpośrednio do ESU z głośnikiem.
I tak drobnymi kroczkami "namierzy się trabla"...

PS. MM niczego też nie "odnajduje" ;)
Ma to co się jej wpisało do bazy (w trybie Library - baza lokomotyw) i już.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Dzięki za dalsze porady. Niestety jest tak jak pisze Martinezo - na moim podstawowym sprzęcie nie mam jak sprawdzić CV dla F1, gdyż myszka wyświetla wartości fikcyjne, co jak wynika z instrucji niestety jest prawidłowe. Myślę o rozbudowie bazy sterowania cyfrowego ale na razie muszę odrobić koszta związane z zakupem Pt 31 i prawie już całego składu lubelskich wagonów do niej. Ostatnio trochę mnie finansowo "poniosło" w modelarstwie kolejowym.

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
U mnie (kolegi model) padł głośnik po 30 minutach grania :D
Najpierw zębatki się wyzębiły :D a teraz głośnik :D :D BRAVO super model za tą kasę :D

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Przykra sprawa. Wychodzi więc na to, że mam wyjątkowe szczęście (oby nie zapeszyć) bo moja Pt 31 naprawdę sprawuje się doskonale. Nie oglądałem zębatek ale sądząc po płynności jazdy i braku niepokojących odgłosów chyba są ok. Nie dorabiam do tego żadnej ideologii tylko pisze jak jest. Nie ulegam też żadnym lobby kolejowo - modelarskim bo niewiele osób z tego światka znam. Co do głośnika to mój się w ogóle nie odezwał ale jak wcześniej pisałem moja Pt 31 była w analogu i operację ucyfrowienia i udźwiękowienia przeprowadzałem sam (bez instrukcji do deka). Nie wykluczam więc, że brak dźwięku wynika z jakiegoś mojego błędu, aczkolwiek stawiam raczej na to, że kupiłem niesprawny głośnik. Czekam na przesyłkę dwóch nowych i wtedy będę mądrzejszy. A tak na marginesie czy ta Pt 31 co padła to oliwka czy czarna, bo z dotychczasowych postów wynika, że z tymi oliwkami jakieś cuda się działy ? Pozdro. Robert B. PS PT 31 faktycznie ma cenę z kosmosu ale to chyba koszt krótkiej serii albo zbyt wielkiej miłości do kasy w Brawie.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Jeszcze jedno. Moja Pt 31, odkąd jestem dziś na forum, zasuwa obciążona składem 7 wagonów w ruchu pospiesznym już ze 40 minut i nie zdradza żadnych objawów przemęczenia, tylko jeden z wagonów niemiłosiernie popiskuje ale dawno nie był przesmarowany więc mu odpuszczam. Jednak dźwięków jak nie było tak nie ma. No więc, która padła - DOKP Lublin (czarna) czy DOKP Szczecin (oliwkowa) ?

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Mam do Kolegów kolejną prośbę w odniesieniu do ucyfrowienia Pt 31. Dźwięków nadal nie mam ale nie podejmowałem dalszych prac gdyz nadal nie otrzymałem przesyłki z nowymi głośniczkami - więc cierpliwie czekam. Wczoraj natomiast zauważyłem, że moja mutimaus pod przyciskiem funcyjnym F 6 ujawniła w loku jednoczesne działanie przednich i tylnych reflektorów z jednoczesnym spowolnieniem jazdy. Nie mam pojęcia cóż to jest? Z postów Tomka 05 w dziale reanimacja Pt 31 wiem, że pod F 6 Jego lok jeździ w trybie manewrowym ale jest to jak rozumiem wynik przeróbek elektronicznych. Ja nic nie przerabiałem i wcześniej tej funkcji nie dostrzegłem. Czyżbym coś nabroił ? Jak pisałem wcześniej nie jestem zbyt kompetentny w DCC. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Robert B.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jazda manewrowa nie jest wynikiem żadnych przeróbek, taki właśnie jest fabryczny efekt włączenia tej funkcji. Tomek 05 przerobił to w ten sposób, że światła świecą zgodnie z polskimi normami.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Tak jak obiecałem informuje o moich dźwiękowych dokonaniach z Pt 31. Otrzymałem dwa nowe głośniki - są sprawne no i po dwóch godzinach walki lok się wreszcie odezwał. Głośnik przylutowałem do dwóch przewodów wychodzących z płytki. Lokomotywa gra i reaguje na większość przycisków funkcyjnych. Jednak kupiony pierwotnie głośnik był uszkodzony lub ja go uszkodziłem w czasie lutowania (nie mogę tego wykluczyć). Początkowo przy jazdach z "rozebranym" tendrem dźwięk wyłączał się. Poprawiłem lutowanie głosnika i wydaje sie, że jest ok. Teraz pracuję na dokładnym rozpoznaniem poszczególnych przycisków funkcyjnych. Serdeczne dzięki wszystkim Kolegom za dobre rady. Bez nich byłbym w ciemnym lesie. Robert B.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Pnownie proszę o dobre rady, gdyż chyba przedwcześnie odtrąbiłem sukces z udźwiękowniem Pt 31. Otóż w czasie dzisiejszych porannych testów, w pewnym momencie dźwięk zamilkł, by ponownie się odezwać. Potem sytuacja sie powtarzała. To samo zjawisko występowało wczoraj przy jazdach z rozkręconym tendrem, jednak po poprawieniu lutowania głośników ustąpiło. Te chwile przerwy są różnej długości i nie dostrzegam w tym żadnej powtarzalności. Nie wiem o co chodzi - czyżby kolejny uszkodzony dekoder ? Robert B.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Oby tak było. Przed 10 minutami rozmawiałem telefonicznie z jednym z Kolegów i on też zwrócił mi na to uwagę. Teraz myślę (i jednocześnie mam nadzieję), że to może być to, zwłaszcza, że problem występował z większą częstotliwością gdy lok jeździł bez obudowy tendra, a więc był lżejszy. Nie przyszło mi to wcześniej do głowy gdyz poza tym jazda wydawała mi sie płynna, a oświetlenie też prawidłowo działało. Dzięki za tę uwagę - na zwięzłe i cenne uwagi Kolegi zawsze można liczyć. Tory faktycznie od jakiegoś czasu nie było przeczyszczone. Na razie nie ma co spekulować - wieczorem to zweryfikuję i jak diagnoza będzie błędna znów będę Kolegów nękał swoimi problemami z DCC. W tej dziedzinie dostrzegam coraz większą mizerię swojej wiedzy. Pozdrawiam - Robert B.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
No i znowu prośba o radę. Gdzieś na tym forum chyba w wątku Pt 31 by Dream, ktoś pisał o sposobie ragulowania natężenia dźwięków przez multimaus Roco w Pt 31. Szukam tego już z godzinę i ani przez wyszukiwanie zaawansowane, ani "na piechotę" nie mogę znaleźć. Wydaje mi się, że chyba chodziło o CV 63 ale nie mam pewności, zwłaszcza, że w dalszych CV też jak sobie przypominam była możliwość odrębnego regulowania poszczególnych odgłosów. Proszę o przypomnienie tej info bo już mnie...trafia. Gdzieś to wydrukowałem i tak skutecznie schowałem, że nie moge znaleźć. RB.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
CV63 to głośność dźwięku (max 64)
CV121,CV122,CV123 odpowiadają za głośność wybranych efektów dźwiękowych (gwizdawka, dzwon,...)

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
karol_mar napisał(a):
CV63 to głośność dźwięku (max 64)
CV121,CV122,CV123 odpowiadają za głośność wybranych efektów dźwiękowych (gwizdawka, dzwon,...)
Czytam ponownie ten post i mam kolejną wątpliwość, która mi się teraz nasunęła. Otóż dźwięku dzwonu jak wczoraj i dzis rano lok był w ruchu, wydaje mi się, że w ogóle nie słyszałem. Trochę też niepokoi mnie brak odgłosów hamowania ale może znowu wychodzi moja niewiedza ?RB.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Jak chcesz, to mogę podesłać wykaz fabrycznych ustawień wszystkich CV z oryginalnego dekodera Pt31. Brak dzwonu w tym przypadku jest prawidłowy, odgłosy hamowania powinny być.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 3
DCC 16
DCC 2
DCC 16