• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

problem z udźwiekowniem Pt 31

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Witam. Debiutuję dziś na tym formum i proszę o pomoc. Otóż kupiłem Pt 31 (Brawa) w wersji analogowej (innych już nie było). Następnie zamonotowałem dekoder dźwiękowy, który wg mnie jest sprawny gdyż lokomotywa wykonuje wszystkie polecenia z multimaus (Roco), a także reaguje na zmiany przyspieszenia, opóźnienie hamowania itd. Jestem także prawie przekonany, że prawidłowo przylutowałem głośniczek, a jednak lokomotywa milczy uparcie. Być może nie potrafię odnaleźć dźwięku w menu multimaus choć nie wydaje mi się to prawdopodobne (może jednak?), a może świadczy to o uszkodzeniu głośnika. Proszę o pomoc kolegów, którzy mają większe ode mnie doświadczenie w sprawach sterowania cyfrowego. Nie ukrywam, że moje doświadczenia w tej materii są mizerne - dotychczas ucyfrowiłem dwie lokomotywy ST 44 i Okl 2 przy użyciu dekoderów Roco bez dźwięku. Nie było z tym problemu być może z uwagi na kombatybilność z multimaus. Nie wiem czy Pt 31, skoro jej adres został odnaleziony przez multimaus pod poz. 3 od razu powinna wydać dźwięki, czy też należy je dopiero, w jakiś tajemny dla mnie sposób, uruchomić. Od razu dodaję, że kupiłem dekoder dedykowany przez Brawę do Pt 31, choć bez istrukcji. Z tego co sam zdołałem ustalić jest to ESU v 3,5, a więc teoretycznie wszystko powinno być ok. Proszę o pomoc.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Dzięki za szybką reakcję na pytanie debiutanta. Niestety lokomotywa nie reaguje na żaden z przycisków funkcyjnych, także F8 czy F1. Z informacji przy zakupie wynikało, że dekoder ma wgrany dźwięk Pt 31 ale tego nie mogę zweryfikować bo milczy. Nie informowano mnie także by ktoś wgrywał dźwięki. Na podstawie tego co piszecie nabieram przekonania, że głośnik nie działa albo jest niewłaściwie przylutowany. Co ciekawe wg uzyskanych przeze mnie informacji głośnika nie należało łaczyć bezpośrednio z dekoderem ale z dwoma wolnymi przewodami wychodzacymi z gniazda. Tak też zrobiłem i... nic z tego.
No więc dalej walczę z tematem.
Robert Bednarczyk.

Ikcelos

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kupiłeś dekoder z przymocowanym do dekodera przy pomocy kabelków głośnikiem, czy był on ( głośnik ) luzem? Jeśli był przymocowany a Ty go odlutowałeś , to przymocuj go ponownie do dekodera. I upewnij się czy na 100% że masz wgrany dżwięk. Bo dekodery są sprzedawane " puste", bez dżwięku i albo trzeba go wgrać samodzielnie ( jak się ma lokprogramer ) albo robi to sprzedawca dla konkretnego modelu.
Ps. W ESU dżwięki uruchamia się przyciskiem F1,
F8 stosuje ZIMO

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
robusbedzio napisał(a):
Co ciekawe wg uzyskanych przeze mnie informacji głośnika nie należało łaczyć bezpośrednio z dekoderem ale z dwoma wolnymi przewodami wychodzacymi z gniazda. Tak też zrobiłem i... nic z tego.
W standartowym gniazdku 8-pin nie ma miejsca dla głośnika , wszystkie dekodery Loksound ESU serii 3. mają wyjście do głośnika bezpośrednio z płytki . jak niżej.
dunkelbraun=ciemnobrązowy

Załączniki

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
Ikcelos napisał(a):
Przy dekoderze niema żadnych przewodów poza tymi do głośnika
Przy dekoderze nie ma w ogóle żadnych przewodów - także tych do głośnika. Nie ma też żadnych śladów wskazujacych na usunięcie takich przewodów - celowe bądź przypadkowe w wyniku np nieostrozności. Podkreślam z dekodera nie wychodzi żaden przewód na 100 %. Dlatego między innymi kompletnie zgłupiałem.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.733 14 0
W dekoderach z 21-pinowym gniazdem nie ma lutowanych żadnych przewodów ;)

Wyjście na głośnik to piny 9 i 10.

A w Pecie nie trzeba nic lutować do dekodera, tylko głośnik na końcach przewodów przylutowanych do płytki, to te dwa czerwone u góry, obok literek SP1 i SP2 :D

Załączniki

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
tkarkady napisał(a):
robusbedzio od razu trzeba było napisać że chodzi o dekoder 21 pin :devil:
Jasne. Na przyszłość obiecuję poprawę. Jednak dzięki Waszej wiedzy jestem chyba blisko rozwiązania problemu. Wygląda na to, że głośnik należy przeznaczyć do recyklingu.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
WM-MODEL napisał(a):
W dekoderach z 21-pinowym gniazdem nie ma lutowanych żadnych przewodów ;)

Wyjście na głośnik to piny 9 i 10.

A w Pecie nie trzeba nic lutować do dekodera, tylko głośnik na końcach przewodów przylutowanych do płytki, to te dwa czerwone u góry, obok literek SP1 i SP2 :D
No to teraz już mam pewność, że wszystko zrobiłem jak należy. Najwyraźniej głośnik padł. Jednak jeszcze chwilę pomęczę... na przyszłość. Po wymianie głośnika, w chwili pierwszego uruchomienia i rozpoznania loka przez multimaus (w zasadzie to juz jest rozpoznanna i zapisana) dźwięki zaczna "grać" od razu czy też należy go uruchomić którymś z przycisków funkcjyjnych ? Przepraszam jeśli się powtarzam ale już tak, żeby postawić kropkę nad "i".

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
A jak padł głośnik i przyłoży się miernik do wyjścia głośnikowego, to mamy szansę coś odczytać? np: niezerową wartość V zmiennych?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
z tego co mi się wydaje, jeśli wszystko jest ok, to jak uruchomisz cyfrę z lokiem stojącym na torach, powinien włączyć się jakiś dźwięk i działać, aż nie zaczniesz wydawać jakichś poleceń dekoderowi (takie zjawisko zaobserwowałem w ST44 ale z dekiem Zimo).

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
paziu1000000 napisał(a):
z tego co mi się wydaje, jeśli wszystko jest ok, to jak uruchomisz cyfrę z lokiem stojącym na torach, powinien włączyć się jakiś dźwięk i działać, aż nie zaczniesz wydawać jakichś poleceń dekoderowi (takie zjawisko zaobserwowałem w ST44 ale z dekiem Zimo).
Jak będziesz miał wyłączony dźwięk, to możesz nic nie usłyszeć.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
robusbedzio napisał(a):
Najwyraźniej głośnik padł.
W zasadzie to nie widzę powodu, dla którego miałby paść. Sprawdź głośnik omomierzem.
I jeszcze pytanie, czy na pewno głośnik ma odpowiednią impedancję ? Jeśli nie jest prawidłowo dobrany, albo zrobiłeś jakieś zwarcie, mogłeś spalić końcówkę mocy dekodera.

OP
OP
robusbedzio

robusbedzio

Aktywny użytkownik
Reakcje
84 3 0
karol_mar napisał(a):
robusbedzio napisał(a):
Najwyraźniej głośnik padł.
W zasadzie to nie widzę powodu, dla którego miałby paść. Sprawdź głośnik omomierzem.
I jeszcze pytanie, czy na pewno głośnik ma odpowiednią impedancję ? Jeśli nie jest prawidłowo dobrany, albo zrobiłeś jakieś zwarcie, mogłeś spalić końcówkę mocy dekodera.
To teraz mnie zmartwiłeś bo już myślałem, że znalazłem przyczynę. Nie mam omomierza więc muszę dopiero ten brak uzupełnić. Głośnik natomiast był oferowany do tego konkretnego deka, więc nie sądzę żeby był nieprawidłowo dobrany.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 62 3
A jeszcze pytanie jaki głośnik zastosowałeś i będziemy wiedzieli wszystko.
ESU stosuje głośniki 100 ohm w odróżnieniu od pozostałych 8-mio ohmowych. Jeśli podłączyłeś głośnik 8 ohm i załączyłeś dźwięk, masz na bank wyjaraną końcówkę mocy i zgłoś się do Tomka05albo do Zytom'a, to Ci pomogą w tej kwestii.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 21
DCC 3
DCC 16
DCC 2
DCC 16