Wróciłem z Poznania z kolejnej już edycji targów Hobby. Jak wyżej opisali sytuację już koledzy na terenie pawilonu piątego zorganizowano wszystko to co ma coś wspólnego z hobby. Każdy mógł obejrzeć to co akurat leży w jego strefie zainteresowań. Modelarstwo RC z torami wyścigowymi na których "śmigali" swoimi samochodami modelarze. Miłośnicy deskorolek mieli swoje miejsce , były też maty na których miłośnicy sztuk walki mogli się wykazać. Kilka stoisk z budowlami z klocków lego - duża makieta na której poruszały się tylko lego-koleje to dzieło stowarzyszenia " Zbudujmy to ".
W tym projekcie miał swój udział nasz forumowy kolega Dawid (
@Pyrus86 ).
Ja osobiście potraktowałem swój wyjazd głównie na spotkanie i miłe rozmowy z kolegami z tego forum ale nie tylko. Miło było mi osobiście poznać Mariusza
@Telewizor11 , porozmawiać z kolegami z PKMK , SMK -Krzyśkiem
@Grzes , Piotrkiem ,oraz przedstawicielami łódzkiej sceny modelarskiej kolegów Andrzeja Cieślickiego i Piotrka
@newermind Jarkiem
@Jarosław , Przemkiem
@Sello , Michałem
@michal-c74 -jeżeli kogoś nie wymieniłem wybaczcie proszę.
Po dzisiejszym pobycie doszedłem do takiego wniosku :
Z tym Naszym Modelarstwem Kolejowym nie jest wcale tak kiepsko !
Po tym co zobaczyłem na filmie z imprezy w Rybniku ( wypowiedziach dzieci odwiedzających tą imprezę ) i w dniu dzisiejszym podczas Hobby mogę być spokojnym. Jedną z makiet modułowych była makieta zbudowana przez dzieci w wieku od 8 do 11 lat
. Cały ten projekt był pod egidą KLUBU MODELARZY DLA DZIECI I MŁODZIEŻY . Dzieci same zbudowały ( oczywiście pod okiem jakiegoś lub kilku starszych instruktorów ) tą makietę i prowadziły ruch pociągów na niej
Przyznam się ,że jak to zobaczyłem to poczułem się trochę zmieszany i pomyślałem sobie "ty stary koniu zabierasz się za budowę swojej makiety i nic z tego nie ma a tutaj popatrz co potrafią zrobić dzieci"
.
Mistrzostwa w Modelarstwie Kolejowym
Tutaj też nie było wcale tak kiepsko. Do konkursu zgłoszono kilka modeli w H0. Modele znane już między innymi z forum oraz inne ale warte odnotowania.
Pt47 kolegi Michała
ET42 kol. Jarka
SU45 kol. Piotrka
Ok1 kol. Michała
ET22 ( nie znam autora )
SU42 ( nie znam autora )
Pantograf AKP-4E
Oraz cztery modułu będące częścią jakiś makiet
Moduł miejski ( myślę,że to z Sopockiego kubu )
Gołubie Kaszubskie
Sławki
Moduł szlakowy