• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pomoc dla początkującego. Trochę sprzętu. do czego to służy?!

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.008 643 30
Miałem kiedyś taki rozjazd i na pewno był w H0. Druga sprawa nie przypominam sobie torów TT w profilu "U" z kołnierzem.
Na 120% to Piko H0, mam jeszcze gdzieś szczątki takich, tyle, że nie sprzed 20, a sprzed co najmniej 30 lat. Już w w latach 1980-tych Piko produkowało tory z szynami blaszane bez stopki. A w TT też takie ze stopką były, ale również 30-40 lat temu - młodsi nie mogą tego pamiętać.:p

OP
OP
Deenn

Deenn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jest to skala h0. jestem pewny.

@Marqus a tam gdzie zaznaczyles napiecie 16V To podlaczyc kabel od zasilacza? Zasilacz przypomne mam TATRYekspres i zostalo z tylu tylko jedno wolne miejsce, a tutaj widze, ze dwa kable wchodza.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
549 8 0
OP
OP
Deenn

Deenn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
@Marqus od zasilacza odchodzi jeden kabel do gniazdka. obok są wejscia na 3 kable. są ponumerowane. 1-2-3.
Pomiedzy 1-2 jest napisane "=12V", natomiast miedzy 2-3 jest "~16V". Gniazdo 1-2 są zajete przez zasilanie szyn.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.008 643 30
Wychodzi z tego, że gniazdko 2 jest wspólną "masą" obwodów prądu stałego 12 V i zmiennego 16 V. W starych zasilaczach było to rozdzielone, ale przy wykonywaniu okablowania makiety zwykle się je łączyło, jak na rysunku zamieszczonym wcześniej przez kolegę Marqusa.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
549 8 0
Czyli musisz podłączyć przewody 2 i 3.
Przewód 2 jest wspólny do zasilania torów i akcesoriów.
Kolega Andrzej już zdążył odpowiedzieć :)

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
126 0 0
Dziekuje panowie. postaram sie rano wszystko ogarnac i napisze czy dziala ;) tymczasem wszystkim zycze dobrej nocy ;)
Szkoda, ze kolega nie potpytal co mozna kupic na sam poczatek przygody z kolejka elektryczna. Powiem tak zostaw to sobie bo to kawal historii i nie mecz sie czlowieniu tylko kup sobie najprostrzy z zestawow startowych piko DCC albo Roco. Zobaczysz jak wtedy ci sie to spodoba i jak cie to wciagnie. Powodzenia.

OP
OP
Deenn

Deenn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kupiłem ponad 70 szyn, parowóz, zaporę, wszystko co na zdjęciach w temacie, kozła, zasilacz i 7 wagonów za 110zł.

@Edit.
Dzięki panowie.
Semafor działa ;)

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Szkoda, ze kolega nie potpytal co mozna kupic na sam poczatek przygody z kolejka elektryczna. Powiem tak zostaw to sobie bo to kawal historii i nie mecz sie czlowieniu tylko kup sobie najprostrzy z zestawow startowych piko DCC albo Roco. Zobaczysz jak wtedy ci sie to spodoba i jak cie to wciagnie. Powodzenia.
Bardzo dobrze zrobił kupując to "muzeum" bo przynajmniej ma szanse małym kosztem nauczyć się czegoś.Jak się na takich "obiektach muzealnych" trochę się"pomęczy"
np z elektryką to potem na "meganowoczesnych"sprzętach da sobie radę śpiewająco a nie tak jak niektórzy z kolegów którzy zaczynali poznawać "prawdziwą moc
kolejek elektrycznych" od razu od DCC a nawet prostego schematu elektrycznego nie są w stanie zrozumieć.To mniej wiecej tak jak by ktoś chciał otwierać szkołę nauki jazdy
samochodem i kupił do niej same Rolls-Royce'y zamiast mniejszych,prostszych i sporo tańszych aut.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Bardzo dobrze zrobił kupując to "muzeum" bo przynajmniej ma szanse małym kosztem nauczyć się czegoś.Jak się na takich "obiektach muzealnych" trochę się"pomęczy"
np z elektryką to potem na "meganowoczesnych"sprzętach da sobie radę śpiewająco a nie tak jak niektórzy z kolegów którzy zaczynali poznawać "prawdziwą moc
kolejek elektrycznych" od razu od DCC a nawet prostego schematu elektrycznego nie są w stanie zrozumieć.To mniej wiecej tak jak by ktoś chciał otwierać szkołę nauki jazdy
samochodem i kupił do niej same Rolls-Royce'y zamiast mniejszych,prostszych i sporo tańszych aut.
Mylisz się! Raczej koledzy proponują kupić mu Golfy czy Octavie zamiast na się męczyć na Trabancie. Rolls-Royce"ami były by modele ręcznie robione a tu każdy proponuję zacząć od czegoś taniego jak choćby zestaw startowy Piko. A to że ludzie od razu startują od DCC to tylko zaleta, bo doskonalą widzę która im się przyda. Prawda jest taka, że analog to przeżytek i nie warto w niego inwestować w XXI wieku.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Zapomniałeś tylko że gdyby nie XVII i XVIII wieczne przeżytki nie było by DCC w XXI wieku.Chodzi mi tylko o to
że widzę jak wielu kolegów "gubi się" w najprostszych sprawach dotyczących elektryki na makiecie bo nie
mają podstawowej,najprostszej wiedzy na ten temat.A analog mimo że przeżytek pozwala bez wysiłku
poznać te podstawy wiedzy na których dopiero znacznie łatwiej budować coś "nowoczesnego".
Nie wiem jaki "nowoczesny"dom można zbudować bez takiego przeżytku jak fundament.
Co komu przyjdzie z wiedzy na temat najbardziej wypasionego "nowoczesnego"dekodera jeśli nie
będzie umiał sobie poradzić z takim przeżytkiem jak np.brak dobrego przewodzenia od zasilacza do szyn,
od szyn do kół modelowej lokomotywy,od kół do jej napędu.Jak to opanuje w analogu to później nie będzie
musiał zawracać sobie tym głowy przy DCC bo poradzi sobie można powiedzieć odruchowo.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
126 0 0
Zapomniałeś tylko że gdyby nie XVII i XVIII wieczne przeżytki nie było by DCC w XXI wieku.Chodzi mi tylko o to
że widzę jak wielu kolegów "gubi się" w najprostszych sprawach dotyczących elektryki na makiecie bo nie
mają podstawowej,najprostszej wiedzy na ten temat.A analog mimo że przeżytek pozwala bez wysiłku
poznać te podstawy wiedzy na których dopiero znacznie łatwiej budować coś "nowoczesnego".
Nie wiem jaki "nowoczesny"dom można zbudować bez takiego przeżytku jak fundament.
Co komu przyjdzie z wiedzy na temat najbardziej wypasionego "nowoczesnego"dekodera jeśli nie
będzie umiał sobie poradzić z takim przeżytkiem jak np.brak dobrego przewodzenia od zasilacza do szyn,
od szyn do kół modelowej lokomotywy,od kół do jej napędu.Jak to opanuje w analogu to później nie będzie
musiał zawracać sobie tym głowy przy DCC bo poradzi sobie można powiedzieć odruchowo.
Pewnie fajnie miec takie muzeum w domu. Czy ja wyrazilem sie , ze zle zrobil, ze dobrze by zrobil wyzucajac to! Nie nic takiego nie powiedzialem. Pewnie kazdy kupuje to na co go stac i nie mozna sobie z tego drwic. Ja ttylko zaproponowalem aby kupil nowy, nowoczesny zestaw stertowy. Nie jakis tam rozbudowany. Przeciez nie musi byc elektronikiem czy programista by bawic sie kolejkami i uwazam, ze szybciej sie nauczy na prostym lecz nowym sprzecie i na nowoczesnej technologii. Ja tez zaczalem sie zaglebiac w uklady elektryczne i wciagnelo mnie to lecz ide do sklepu elektronicznego i kupuje to co jest na rynku i nowe uklady. Na tym sie ucze. Na trbancie ktory zle jezdzi ze starosci niemnauczy sie dobrze jeździć, ale oczywiscie kazdy ma prawo wypowiadania sie i miec swoje zdanie. Szanuje to i nic zlego tu koledze nikt nie chce doradzic.

OP
OP
Deenn

Deenn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja jednak bardzo dziękuję użytkownikowi @stare tory ponieważ zgadzam się z nim.
Mam na razie stary zestaw. Użytkownik ten już bardzo mi przy nim pomógł.
Zaczynam rozumieć lepiej elektrykę i zacząłem robić swój semafor :)
Nauczę się wszystkiego - kupię zestaw DCC.
Ale tego "muzeum" nie sprzedam! :)
Pójdzie na bocznice albo "w kąt".
Fajnie kiedyś będzie powrócić do takich zabawek.

@Marqus
Semafor mam, zwrotnice mam, kostkę mam, EZ na razie w odstawkę.
Teraz potrzebna mi pomoc w zrobieniu sterowania semaforem kształtowym. Na razie może być ręczne.
Ten drut który w nim jest nie przechodzi przez dziurkę pod podstawą.
Chyba będę musiał go wymienić.
Myślę, że z tym dam sobie radę.

Problem mam jeszcze z lokomotywą, ponieważ w jedną stronę działa ona gładko, a w drugą ją zacina.
Bliżej południa postaram się dodać filmik i najwyżej jakieś zdj.