• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pomoc dla początkującego. Trochę sprzętu. do czego to służy?!

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Stare kolejki są według mnie idealne do odwzorowania starszych epok. Cóż po tablecie, oprogramowaniu cudownych i drogich bajerach z dźwiękiem i dymem gdy tym czasem na starym torze piko będzie stała elegancka historyczna wajcha do zmiany kierunku rozjazdu i do tego działająca. Dla mnie bez porównania na korzyść tej drugiej opcji. Druga sprawa - na stare tory czy modele trzeba poświęcić o wiele więcej czasu by cieszyły wzrok, a to już jest według mnie duży plus bo właśnie ta trudna ale dająca fun praca powinna być podstawą tego hobby.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
Proponuję żebyś zdjął "nadwozie" lokomotywki i przyglądnął całemu napędowi,czy przekładnia zębata nie ma jakichś luzów,czy koła zębate
nie są uszkodzone,jak sam nic dziwnego nie zauwazysz zrób filmik na zblizeniu może inni będą bardziej"spostrzegawczy".Zresztą
delikatne przeczyszczenie "bebechów" ,a nawet ich umycie spirytusem,a potem zapuszcenie np oliwką zegarmistrzowską
wszystkich ruchomych elementów nie powinno zaszkodzić.O ile oczywiście bedziesz smarował pojedynczymi kroplami a nie "utopisz"
całego mechanizmu jak sardynek w puszce.;)Jako dozownik bardzo dobra jest mała strzykawka z cienką
,ale bez przesady,igłą.

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Te lokomotywy często cierpią z powodu wyłamania różnych elementów mocujących, które - wykonane z tworzywa kiepskiej jakości - z czasem kruszeją i odpadają. Sprawdź mocowanie osi do ramy. Obstawiam, że brakuje tam co najmniej jednego "wąsa" trzymającego oś. To powoduje, że podczas jazdy w jedną stronę oś odsuwa się od zębatki napędowej i lokomotywa szarpie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.009 645 30
Przyczyną kiepskiej jazdy mogą też być zużyte szczotki silnika. Czasami pomaga wyjęcie i lekkie przeszlifowanie powierzchni współpracującej z komutatorem. Jeśli to nie wystarczy (oczywiście przy założeniu, że przekładnia i inne elementy mechaniczne są w porządku), to trzeba będzie zdobyć nowe szczotki, a to może być trudniejsze.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Zrób tak: usuń koła i pokrywę lokomotywy. Podepnij prąd do odbieraków i delikatnie palcem dociskaj podczas pracy silnik w kierunku ośki. Silnik powinien być (nie wiem jak w tym typie lokomotywy) złapany też z boku chwytnikami, które podczas zakładania pokrywy zatrzaskują się w okolicy okien parowozu. U mnie zbyt mały docisk właśnie tego elementu do silnika powodował luz i drgania. Wystarczyło metodą pana Słodowego poprawić tą małą wadę by uratować parowóz :)

OP
OP
Deenn

Deenn

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dobra. Dziękuję za rady wszystkim.
Mam jeszcze w zapasie lokomotywę BR 218 do testowania.
Więc jak skończę szykować pomieszczenie pod makietę to skorzystam z waszych rad.
Tymczasem wszystko co chciałem jest mi CHYBA wiadome.
Jakby coś stanęło mi na przeszkodzie - odświeżę ten post.
Na razie dziękuję wszystkim bardzo i pozdrawiam :)

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
126 0 0
Stare kolejki są według mnie idealne do odwzorowania starszych epok. Cóż po tablecie, oprogramowaniu cudownych i drogich bajerach z dźwiękiem i dymem gdy tym czasem na starym torze piko będzie stała elegancka historyczna wajcha do zmiany kierunku rozjazdu i do tego działająca. Dla mnie bez porównania na korzyść tej drugiej opcji. Druga sprawa - na stare tory czy modele trzeba poświęcić o wiele więcej czasu by cieszyły wzrok, a to już jest według mnie duży plus bo właśnie ta trudna ale dająca fun praca powinna być podstawą tego hobby.
Stare to dobre tylko wino i skrzypce.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Kłócicie się trochę bezsensu. Z jednej strony rozumiem kolegę Arti55, który nie miał by ochoty męczyć się z czymś trudniejszym niż proste choć drogie rozwiązania z drugiej rozumiem kolegę stare tory, który widzi sens w budowie czegoś ze starszych, bardziej wymagających ale dużo tańszych elementów.

Ktoś kto przychodzi na to forum ma już przeważnie świadomość tego co to jest DCC, co to są tory modelowe etc. W każdym jednym wątku rozpoczętym przez kogoś nowego pojawia się komentarz próbujący nawrócić go do czegoś nowszego, większego lub bardziej cool na dziś. I w tym momencie rozumiem użytkowników jak stare tory czy innych. To wnerwiające jest po prostu. Mam co mam, nie mogę mieć na tą chwilę nic innego. Pomóżcie mi ogarnąć to co kupiłem ale nie pouczajcie mnie, że jak wydam więcej to będę miał lepiej bo to każdy wie. W analogu równie dobrze się można bawić, a nawet może i lepiej bo pracy włożonej w budowę takiej makiety jest zdecydowanie więcej. Ta praca to sama przyjemność. To jak kupić drzewo w MBR albo zrobić podobne samemu. Jeden i drugi sposób dobry by mieć fajne drzewo.

Kolega Deen wyraźnie zaznaczył, że nie ma zamiaru rezygnować z zabawy tym co kupił i to już powinno temat pokazywania mu lepszych(droższych) możliwości zakończyć.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.032 85 11
....Ktoś kto przychodzi na to forum ma już przeważnie świadomość tego co to jest DCC, co to są tory modelowe etc. W każdym jednym wątku rozpoczętym przez kogoś nowego pojawia się komentarz próbujący nawrócić go do czegoś nowszego, większego lub bardziej cool na dziś. I w tym momencie rozumiem użytkowników jak stare tory czy innych. To wnerwiające jest po prostu. Mam co mam, nie mogę mieć na tą chwilę nic innego. Pomóżcie mi ogarnąć to co kupiłem ale nie pouczajcie mnie, że jak wydam więcej to będę miał lepiej bo to każdy wie. W analogu równie dobrze się można bawić, a nawet może i lepiej bo pracy włożonej w budowę takiej makiety jest zdecydowanie więcej. Ta praca to sama przyjemność. To jak kupić drzewo w MBR albo zrobić podobne samemu. Jeden i drugi sposób dobry by mieć fajne drzewo.

Kolega Deen wyraźnie zaznaczył, że nie ma zamiaru rezygnować z zabawy tym co kupił i to już powinno temat pokazywania mu lepszych(droższych) możliwości zakończyć.
I o to mi cały czas chodzi tylko nie umiałem tego tak jasno wyłożyć.:)Dodatkowo uważam że jeżeli ktoś
zaczyna przygodę tak jak w naszym przypadku z modelarstwem kolejowym to zdobywając doświadczenie
ma sporą szansę coś uszkodzić czy zniszczyć i chyba łatwiej jest "przełknąć" stratę analogowej "muzealnej"
lokomotywy za 10 zł niż bardziej nowoczesnej i ladnej za powiedzmy 500 czy 1000 zł.;)

Ostatnio edytowane:

moshica

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Problem się bierze raczej stąd, że każdy z nas zaczynał tę przygodę w różnym wieku. Ci którzy zaczęli w erze 'cyfrowej" powrotu do analogówki nie zrozumieją. Napiszę na swoim przykładzie. Mając 6-9 lat się bawiłem tym co mam a jest tego sporo, kupował w składnicy harcerskiej przez wiele lat Piko wujek i dziadek w latach 60-tych i 70-tych. Jak zacząłem dorastać temat kolejki przestał mnie interesować. Lata minęły, kolejka przeleżała ponad 30 lat w szafie i nagle "zaświeciło" się głowie, reanimować, ponaprawiać co sięzepsuło, uruchomić i pokazać i bawić się z synem za kilka lat. Dlaczego tak, bo wraca sentyment do tego co było i minęło, i w tym też może być dobra zabawa. Co z tego że dawniej potrafiłem podłączyć zwrotnice, semafory, sterowanie...dziś wracam z tematem do przedszkola, nic z tego nie pamiętam. ale wiem że chcę ten "skansen" reanimować bo warto. Nawet jak kogoś stać na nowe cyfrowe hiper super, to nie zmieni to faktu chęci powrotu do "starej szkoły".
Dlatego sam widzę po sobie że od czegoś znów trzeba zacząć ;-)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.009 645 30
To chyba RocoLine na gumowej imitacji podsypki. Numeru katalogowego nie znam. Już nieprodukowany, może być dostępny tylko z drugiej ręki.