• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Polskie lokomotywy przemysłowe i manewrowe

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 5 1
Na Youtube pojawił się amatorski filmik z 1959 roku nakręcony w Małomicach. Pojawiają się na nim akcenty kolejowe jak wyjazd Żagania i wjazd do Małomic. Najciekawszy moim zdaniem jest jednak krótki fragment w 7:43 minucie, na którym widać manewrującą przez środek miasta manewrową lokomotywę Köf II. Skład manewruje po nieistniejącej dziś bocznicy do Huty Maria.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
678 9 1
Moim zdaniem to nie jest na PWM10. Zderzaki wraz z ramą na normalnej wysokości, a PWM10 ma niską ramę, widać nawet typowe wagonowe łożyska toczne oraz ciekawe podwójne koziołki resorowe i typowe widły maźnicze.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.352 67 3
Faktycznie masz rację. Oglądałem zdjęcia na kalkulatorze. I tu mnie zmylily dość male koła do długości resora. Koziołki zawieszenia dość nietypowe gdzieś podobne widziałem. Coś mi chodzi po głowie bardziej zachodniego; Francja, Wlk Brytania.

Reakcje
103 0 0
Zakładowa "S-244" po opróżnieniu kadzi z żużla wielkopiecowego zjeżdża po kolejny załadunek mijając stacje Zwałową,w tle nastawnia Zw2.Dodatkową uwagę zwracają dwa wagony ochronne 401Z z "balkonikami" oraz innymi szczegółami.
DSC_0784 (2).JPG

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.489 168 86
To i tak dobrze, ze nie uzyl innej nazwy Katowic - Stalinogrod. Jeszcze mniej osob pewnie wie o jej istnieniu (od 7 marca 1953 r. do 21 października 1956 r.