• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie, kolejowe nabrzeża portowe - dawniej i dziś

Reakcje
1.780 13 0
Nie wiem czy tego typu wątek już istnieje (nie mogłem się doszukać) ,ale powodowany głębszą , przyszłościową myślą i planami:podstepny:, proponował bym , aby opisywać zdarzenia i miejsca dotyczące tak mało omawianego , oraz pokazywanego tematu i wstawiać fotki polskich , portowych nabrzeży kolejowych , tak rzecznych jak i morskich. :)Na początek kilka różnych fotek z nabrzeżami portowymi ze Szczecina, Kołobrzegu, Gdyni, Gdańska i Gliwic - dawniej i dziś:)
10.jpg

51b0dd9595efe_o.jpg

69_9.jpg

4589_t_nabrz01 Gliwice.jpg

163064.jpg

215959 Port w Kołobrzegu 1930.jpg

284341.jpg

412366 Port w Kołobrzegu 1930.jpg

440330 Szczecin nabrzeże starówka.jpg

1333185739-port-gliwice-kaj-0001.jpg

Alfa terminal Szczecien.jpg

d25.jpg

Ostatnio edytowane:

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Trzecie od góry to nieistniejący już port w Toruniu http://www.wmtmk.pl/forum/viewtopic.php?t=875

A a propos Dworca Morskiego w Gdyni to mam dobrą wiadomość, że ten zapuszczony obecnie obiekt jest poddawany kapitalnemu remontowi i będzie, wraz z przyległym magazynem tranzytowym mieścił http://muzeumemigracji.pl/

Zrobiłem na ich zlecenie dwie makiety obrazujące, jak to będzie wyglądało:

DSCN1033.JPG

DSCN1065.JPG
DSCN1289.JPG

Niestety, nic nie wskazuje, aby efektowne żurawie i tabor kolejowy mialy powrócić na nabrzeże, ale tory pozostają, więc póki życia, póty nadziei ;)

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
tylko jedną .... to popraw drugą. ;) Może wtedy wyjdzie lepiej, gdyż w tej chwili to co zrobiłeś to przysłowiowy groch z kapustą, bez podpisów i na dodatek z błędami. Chyba nie chodzi o ilość, czyli "napierniczyć jak głupi klusek" tylko by to miało jakiś sens.
Zupełnie inaczej sobie wyobrażam ukazanie tego w formie "Dawniej i dziś"

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Mam w planach zbudowanie nabrzeża portowego, na którym będzie też kolej. Ale teraz nie o tym.

..Może rzeczywiście zbyt ogólnikowo zacząłem wątek , ale myślę ,że Koledzy pomogą w uporządkowaniu tematu....
Chodzi mi o pokazanie jak największej ilości miejsc, gdzie na nabrzeżach portowych, tak rzecznych jak i morskich,są widoczne tory kolejowe... Są też archiwa , na których uwieczniona jest nie istniejąca już infrastruktura kolejowa w portach, którą warto sobie przypomnieć i pokazać, ale nie mająca dzisiaj swojego odpowiednika. Zależy mi także na pokazaniu miejsc , które przez lata uległy "metamorfozie" w swojej formie urbanistycznej, łącznie z przeobrażeniem infrastruktury kolejowej. Jeżeli na fotkach widnieją przykłady takich nabrzeży, warto pokazać to w formie "dawniej i dziś". O to mi generalnie chodziło..:)

Ostatnio edytowane:

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Pomysł słuszny .... tylko rób to z rozmysłem. Zobacz - wstawiłeś dwa takie same zdjęcia, wszystkie są bez podpisów, przemieszane ...... Pomalutku ... lepiej jedno, dwa ale porządnie.
I nie zapomnij o Porcie Praskim. :)

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Ależ oczywiście ,że nie zapomnę:). Teraz już nie dam rady edytować fotek z pierwszego wpisu , ale myślę ,że dalej będzie lepiej..
W necie nie mogę znaleźć archiwalnych fotek z Portu Praskiego:(....
O Porcie Żerańskim też jest nie wiele , a jeśli już jest to zupełnie bez związku z koleją...

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
To ja tez cos wstawie .

Wroclaw-Popowice ,rok 1929

Urocztste otwarcie Portu Miejskiego we Wroclawiu .

Tak wygląda teraz

Ten dźwig stoi naszczescie do dnia dzisiejszego .

I ten tez.[DOUBLEPOST=1383567038,1383566567][/DOUBLEPOST]Znalazlem jeszcze takie :

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.387 58 3
A ja coś wrzucę tradycyjnie z półwyspu
Port w helu w rogu już widać tory lata 30 XX w.
Hel. Port.jpeg

Port wojenny U - boty na nabrzeżu wąski tor
Wask. Hel 7 U boty.jpg

I czasy obecne
Wask. Hel 6.jpg

Autora zdjęcia ostatniego nie znam mam nadzieję że się nie pogniewa[DOUBLEPOST=1383572701,1383572034][/DOUBLEPOST]A tu jeszcze widok z góry
Port wojenny 1.jpg
Port wojenny 2.jpg
i krzyżujące się tory wąskie i normalne

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
To jeszcze trochę starego Portu Miejskiego we Wroclawiu .;)

Dzwig bramowy do rozładunku wegla transportowanego z Gornego Slaska dla Wroclawia koleja i barkami .

Zaladunek i rozładunek z barek na wagony

Port Miejski we Wroclawiu rok 1901

Rok 1935

Widok-panorama Portu Miejskiego .

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.387 58 3
To jeszczę dorzucam Kużnicę tam też kiedyś jeżdziła wąskotorówka acz kolwiek to był tor położony na czas budowy nabrzeża
431436.jpg
[DOUBLEPOST=1383600273,1383599214][/DOUBLEPOST]I Puck jak tory biegły aż do portu
PIC_1-G-4966.jpg