Jako, że miałem chwilę, to cyknąłem kilka zdjęć nowym "polskim" węglarkom Eaos produkcji Fleischmann'a - zestaw 841014 ECCO Rail.
Polskie jest logo i napis po prawej stronie na burcie, gdzie są wskazane dane podmiotu najmującego wagony - firmy ECCO Rail Sp. z o.o. z Katowic (nie udało mi się tylko potwierdzić, czy spółki korzystające z identycznego loga: eccorail.gmbh z Austrii i Niemiec to spółki córki czy bardziej spółki matki dla polskiej, ale mam wrażenie, że jednak to nasza jest najważniejsza).
Fleischmann'a oryginalnego zestawiłem z "używanymi" oryginalnymi konwersjami również Fleischmann'a od pado. Chyba rozpoznacie, które są które
Generalnie uważam, że poza kilkoma brakami (koła hamulca, niepomalowane na żółto poręcze i może coś jeszcze) - naprawdę warte zakupu przez miłośników polskiego taboru (zarejestrowanego w Szwajcarii przez słowackiego właściciela) w VI epoce, szczególnie że mogą przełamać monotonię składów niebieskich węglarek PKP Cargo
i również w składach z węglarkami PKP Cargo są/były widywane.
Co ciekawe, w 2017 roku Hobbytrain wydał vectrona (
H2973), do którego dodawał kalkomanie ECCO Rail (oraz LokoTrain), ale niestety dla nas był to vectron pojawiający się wyłącznie w Niemczech i Austrii, najmowany przez eccorail GmbH z Wiednia (brak naszego systemu zasilania). Jest zatem szansa, że trochę tych węglarek sprzeda się również na tzw. Zachodzie.