• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polska - kolejowo odcięta od świata - czyli dla czego PKP zrobiło z nas zadupie !?

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Sami zrobiliście z siebie zadupie wożąc tyłki samochodami i irlandzkimi autobusami. Po kiego frędzla jakaś firma ma wozić powietrze to ościennych stolic trzydzieści razy na dobę? Żeby sobie dodać splendoru? A może dla pismaków którzy raz na kilka lat dostają wierszówkę za nędzny artykulik w którym porównają sobie ilość połączeń?

Reakcje
403 3 0
Stasiu O'Biega i wszystko jasne... Dziwnym trafem na granicy polsko-słowackiej kursy autobusowe są jedynie z Zakopanego i to sezonowo. Skoro prywaciarzom się nie opłaca, to jakim cudem ma się opłacać państwowej kolei...

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
A kiedy ostatni raz jechałeś pociągiem dalekobieżnym, że o międzynarodowym nie wspomnę?
W zeszłym roku do Budapesztu. Pamientam jak Steward czy konwojent czy jak go tam zwał sprzedawał na lewo miejsca w kuszetkach dla jakichś rumunów czy inych.
Kilka razy w roku do Krakowa,Sopotu i Katowic.
Ostatnio nawet w przedziale Biznesowym czy jakoś tak nazwany był. Z Obiadem wliczonym w cenę (dość dużą) i przyniesionym do przedziału. ;-)

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Bo tak się ciekawie składa, że nie wszystko musi przynosić dochód gdyż powinny być czymś na kształt instytucji użyteczności publicznej.
Oczywiście, że masz rację. Jest w tym tylko jedno ale....ktoś musi to sfinansować, czyli dołożyć różnicę pomiędzy wpływami a kosztami (żeby wyszło na "zero"). Nie ma darmowych obiadów....
Teraz pytanie: kto dołoży? Trzeba znaleźć filantropa z bardzo dużymi pieniędzmi;)
Już Władek Gomułka mówił: "I Salamon z pustego nie naleje"(cytat z pamięci mojego ojca).

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Bo tak się ciekawie składa, że nie wszystko musi przynosić dochód gdyż powinny być czymś na kształt instytucji użyteczności publicznej.
Czyli że ja mam zapłacić za to żeby Zaqu był ukontentowany tym że gdyby kiedyś przyszło mu do głowy żeby sobie pojechać pociągiem do Budapesztu na kolację to pójdzie sobie na dworzec i wsiądzie do pociągu ot, tak nie czekając dłużej niż na 508 na Tarchomin.
Pójdźmy dalej. Jak będziemy mieli połączenia z Pekinem, Istambulem i Zurychem w godzinnym takcie to nikt nam nie wmówi że czarne jest czarne, potęgą będziemy i basta.

Reakcje
403 3 0
Bogatym krajem widać jesteśmy, bardzo bogatym... 5 stycznia w wagonach z Pragi do Warszawy tj. siedzialnym i w kuszecie liczba pasażerów wynosiła max 10 osób w każdym. Taniej by było tych ludzi przewieźć z Bohumina do Katowic taksówkami niż ganiać 3 pudła przez 2/3 Czech...

OP
OP
Zaqu

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Jak widzę Hubert umie tylko ironizować, częściowo mając zresztą rację.
Ale wytłumaczcie mi jednemu głupiutkiemu.
Austrii, Czechom i Słowakom a nawet Węgrom się opłaca a nam nie!
Nie mówię już tu o Niemcach, Francuzach czy Hiszpanach i krajach Beneluxu.
Myślę że to jest układ naczyń połączonych. Takie zamknięte koło.
Nie ma podróżnych bo trzeba 4 godziny czekać na przesiadkę, to i nie ma pociągów. Nie ma pociągów bo nie ma podróżnych, którzy zamiast czekać na dworcu w jakimś tam przygranicznym zadupiu 4 godziny na pociąg pojechali samochodem, albo busem abo czymkolwiek innym.
Przewozy autokarowe pomiędzy miastami w Polsce i do zagranicznych stolic z tego co mi wiadomo to kwitną. No oczywiście z wyjątkiem PKS (taka zbieżność akronimów) ;-)?
Więc może się da tylko jakoś nam nie wychodzi - vide nie zdążenie zgłoszenia pociągu do rozkładu międzynarodowego, problemy z wprowadzeniem nowego rozkładu lokalnie w Polsce itp.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.130 657 30
Przyczyn jest oczywiście wiele, nie tylko brak pieniędzy na dofinansowanie nierentownych przewozów i wszyscy koledzy mają częściowo rację. Jednak ta ostatnia przyczyna jest decydująca, nikomu się nie opłaca, ale jedni mają większe, a inni mniejsze możliwości dopłacania. Ale również mnie zastanawia, że Czechom i Słowakom jakoś się to trochę lepiej udaje.

Reakcje
403 3 0
Panowie, problem nieopłacalności nie dotyczy tylko kolei - jak napisałem wyżej, jedynie Zakopane ma połączenia autokarowe przez granicę polsko-słowacką. Przez kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt pozostałych przejść pozostaje iść ztcw tylko z buta...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 7
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 2
A
Koleje w Polsce 23
Koleje w Polsce 3