• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polityka Schlesienmodelle na polskim rynku

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
@Robert Reschka Dziękuję za stworzenie tego wątku.

Domyślam się, że miał Pan (może nawet niejedną) przykrą sytuacją z firmą Inpost. Rozumiem też, że nie miał Pan przykrych sytuacji z Pocztą Polską. Rozumiem też, że zróżnicowanie formy wysyłki wprowadza kolejny poziom zamieszania (do jednego zamówienia numer paczkomatu, innego numer telefonu a w innym adres odbiorcy). Wreszcie - nie wpłynie to prawdopodobnie na wzrost sprzedaży (ma Pan bardzo oryginalną sytuację rynkową).

Jednak wciąż: udostępnienie klientom możliwość wyboru z pewnością wpłynie na ich satysfakcję.

Reakcje
190 34 1
Dzień dobry.
Co chciałbym zmienić w polityce SM? Dwie rzeczy.

Po pierwsze choćby z kwartalna dokładnością dotrzymywanie terminów wydawania modeli. Jeśli są zapowiedzi, to chciałoby się choć z przybliżeniem wiedzieć kiedy modele się pojawią. Kwartał to chyba dobry margines. Ułatwi to planowanie wydatków, ale i odbiór modeli w przypadku pobytu zagranicznego.

Dwa sprzedawanie modeli także w wersji cyfrowej. Obecnie mamy tylko do czynienia z analogami. Nie jest żadnym tłumaczeniem, że we współpracy z tym i tym, możemy ucyfrowić model. Jak kupuję samochód to nie idę do innego dealera po radio i głośniki. Niestety brak wersji cyfrowej to w mojej opinii zrzucenia pewnych możliwych problemów na klienta (kwestie gwarancji itp.).

PS. Co do wysyłki u mnie poczta dobrze funkcjonuje.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Zabudowanie dekoderów do modeli: Sprawa jest taka. Pewnie, że mogę zamontować dekoder w fabryce do modelu. Co w przypadku dekoderów LokPilot jeszcze byłoby możliwe, bo mogę u ESU zamówić dekodery już odpowiednio mapowane, kończy się na LokSound. Dlaczego?

Wgranie całego pliku z nowym projektem dźwiękowym trwa lekko ponad 40 Minut, używając Lokprogramera. Mógłbym też u ESU zamówić dekodery dźwiękowe, ale wtedy musiałbym im dać plik z moim projektem dźwięku. Pamiętacie, co się stało z moim ostatnim plikiem dźwiękowym, który był ponoć wyłącznie dla SM nagrywany? Znalazł się na stronie ESU do pobrania i EU07 konkurenta miały nagle dźwięk od SM za darmo. Dlatego ja mojego nowego pliku z dźwiękiem NIKOMU(!!!) już do ręki nie dam. On nie opuści mojego komputera. Tak samo będzie z dźwiękami EP09, Dragona i Griffina! Sam na razie nie wiem jak ten problem ugryźć.

Jedno rozwiązanie może być, sprzedawać modele z dekoderem LokSound ze starym projektem dźwiękowym. Ten projekt EU07 i tak wszędzie jest do pobrania, więc dla mnie już żadna strata. Kto jednak będzie chciał mieć nowy projekt dźwięku, może go kupić, i ja wyśle mu zakodowany projekt na jego numer seryjny dekodera.

Co do wydania modeli w zapowiedzianym czasie: Preordery wyjmują stres z tego całego, jak się coś nie potoczy, jak powinno. Będziemy się starać trzymać planu, ale plany są plany, realia czasem je przekreślają. Jeżeli jednak będzie opóźnienie, to odłożony budżet też nie wyparuje (jeżeli się jest zdyscyplinowanym ;)).

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Szanowny Panie Nowy Użytkowniku @lukusk . Pozwoli Pan, że się samego siebie zacytuje:
Panie i Panowie,
bardzo bym was prosił tematy jak Poczta Polska, paczkomaty, dystrybucja modeli, wybór modeli produkowanych itp. tutaj omawiać i pozostawić wątki o modelach stricte pod tematem modeli.
Serdecznie wam dziękuję.
Znaczy to, że wszystkie off topy z innych wątków mają być tu pisane. Omawiać znaczy, że macie swoje zdania wymienić na ten temat. Jakie wnioski ja z tego wyciągnę, to już jest moja decyzja. Ja temat InPostu już dawniej zakończyłem z naszej strony w wątku EU07 czy EP09, już nie wiem, ale niektórzy ciągle z tym tematem znowu zaczynają. Dlatego stworzyłem ten wątek, aby wszystko, co nie dotyczy modeli, było tutaj pisane, i nie zaśmiecali wątków modeli tym.

Co NIE ZNACZY, że jak będziecie jeden temat wałkować w nieskończoność, ja zrobię to, co chcecie. Też szantaże typu "jak nie zrobisz, tak jak chce, to nie kupie" nie będą działać. To nie kupi, i tyle. Ja nie robie wysyłek, ja nie ogarniam logistyki, to robi Pan Piotr, a jak on mi mówi, że w naszej sytuacji Paczkomat na razie jest do bani i nam robotę utrudnia, to moja decyzja jest, że tego (na razie) nie będzie. Koniec kropka. Obojętnie ile będzie lamentu na ten temat.

Darek

Użytkownik
Reakcje
42 53 3
I
Szanowny Panie Nowy Użytkowniku @lukusk . Pozwoli Pan, że się samego siebie zacytuje:

Znaczy to, że wszystkie off topy z innych wątków mają być tu pisane. Omawiać znaczy, że macie swoje zdania wymienić na ten temat. Jakie wnioski ja z tego wyciągnę, to już jest moja decyzja. Ja temat InPostu już dawniej zakończyłem z naszej strony w wątku EU07 czy EP09, już nie wiem, ale niektórzy ciągle z tym tematem znowu zaczynają. Dlatego stworzyłem ten wątek, aby wszystko, co nie dotyczy modeli, było tutaj pisane, i nie zaśmiecali wątków modeli tym.

Co NIE ZNACZY, że jak będziecie jeden temat wałkować w nieskończoność, ja zrobię to, co chcecie. Też szantaże typu "jak nie zrobisz, tak jak chce, to nie kupie" nie będą działać. To nie kupi, i tyle. Ja nie robie wysyłek, ja nie ogarniam logistyki, to robi Pan Piotr, a jak on mi mówi, że w naszej sytuacji Paczkomat na razie jest do bani i nam robotę utrudnia, to moja decyzja jest, że tego (na razie) nie będzie. Koniec kropka. Obojętnie ile będzie lamentu na ten temat.
I to mi się podoba

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
Ja na pocztę nie narzekam. Mam po drugiej stronie ulicy, pani listonosz cały rok dostarcza listy rowerem... A kurier z poczty dojeżdża Vanem, wieczorami. Nie zamierzam też nikogo ciągnąć za język, ale jak ktoś pisze w 2024 roku, że Paczkomat jest do bani, to ja mam wątpliwości, że tam gdzieś jest ktoś na właściwym miejscu i ogarniający (w rzeczywistości) logistykę. To trochę niepojęte. Nie będę się powoływał na "klient nasz pan", bo wiadomo, że to w tym wątku nie zadziała, ale... w innym sklepie brałem dekoder z dźwiękiem, po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że dźwięki trzeba poprawić/wgrać na nowo/łotewer - tam możliwości odesłania były nieograniczone i do wyboru do koloru (jak malowania EP09 od SM ), w drugą stronę tak samo. Robo też umie grać w logistykę i paczkomat im nie straszny.

Takie moje dwa grosze, niezobowiązujące ale może do przemyślenia.

Ostatnio edytowane:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
1.033 39 1
A wpisy typu "nie kupię od SM bo wysyła tylko pocztą polską" to zwykła dziecinada. Tak samo jak oferty "kupię" z giełdy gdzie ktoś woli model z drugiej ręki, tylko dlatego że nie chce za pośrednika PP.

Zachowałbym takie "muchy w nosie" dla siebie.

lukusk

Użytkownik
Reakcje
56 3 0

Nie spodziewałem się tak oficjalnego tonu, zatem postaram się dostosować ;)
Szanowny Panie Znany Użytkowniku/Producencie Modeli Taboru Kolejowego @Robert Reschka , nikogo moim wpisem nie zamierzałem szantażować, straszyć, że nie kupię itd. Skoro wątek powstał i z założenia ma na celu poruszanie wszystkich innych spraw niezwiązanych z samymi modelami, to postanowiłem zwrócić uwagę na niekonsekwencję :p.
Wasze modele kupuje i kupować będę, jednak sposób dystrybucji nie zawsze jest satysfakcjonujący i na to chcę zwrócić uwagę, aby jak to Pan nazwał, kropla drąży skałę, może i tu skała zmięknie :D
Z lokalizacji Waszej firmy raczej dostępu do usług Inpostu nie powinno być problemu, no ale skoro uważacie że tylko utrudniają, to mnie trudno to oceniać, nie znając szczegółów. Wasza sprawa i decyzja, ok. Ja jedynie mogę zwrócić uwagę od strony Kupującego, że moje doświadczenia z Pocztą Polską są fatalne w moim rejonie, np. dzwoni kurier, że nikogo nie ma w domu i co ma zrobić z paczką...raz zostawił pod drzwiami i wysłał mi smsa, skarga na poczcie nic nie dała. Na razie radzę sobie przekierowując przesyłkę na inny adres ale to takie łatanie dziury.
A może jak nie Inpost to chociaż Orlen paczka, DPD którzy mają automaty paczkowe? Teraz już na poważnie, czy naprawdę będziemy skazani na PP?

Pozdrawia skromny Nowy Użytkownik ;)

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.466 29 2
Tak mnie kusi opisać swoją historię, że nie wytrzymam! Otóż zamówiłem w sklepie modelarskim jakiś tam budynek z przesyłką Polską Poczta Narodową!
A że Pani listonosz całe życie ciężko i awizo mi zostawi, bo wysyłka tylko Polską Pocztą Narodową, to myślę... przechytrzye system! Ha! Zamówię przesyłkę na placówkę Polskiej Poczty Narodowej obok domu, awizo nie będzie, system poda, że jest do odbioru... no i szybciej będę u nich, jak oni u mnie! Taki sprytny byłem! Tzn tak myślałem, że jestem!
System milczy... dni mijają... po numerze paczki widzę, że jest na głównej poczcie. Jadę! Będę sprytniejszy! Pani w okienku... ale, że jak paczki nie ma?! No nie mam i co mi Pan zrobisz?!
Mówię, że system pokazuje... wówczas usłyszałem najgłośniejsze westchnięcie w życiu! Pani wstała i zaczęła dzwonić... aż dodzwoniła się do oddziału obok mnie! I co?! I paczka tam leży... mówię... yyy... eee... ale system... Panie! Paczka w oddziale, ja wpływu na system nie mam! Okej, okej...
Jadę do oddziału... tam 2 okienka w pomieszczeniu 4x6 m z czego czynne jedno okienko, a Pani w czynnym od 20 minut robi jakąś wypłatę z konta zagranicznego... poważna sprawa! W tym małym pomieszczeniu stoi 15 osób! Pan z kolejki pyta, czy może drugie okienko.... a Pani naparzajaca pieczęcią niczym w najlepszych filmach z epoki krzyczy... ja tu listy dla Państwa opracowuje! Jak tego nie zrobię, to ich nie dostaniecie, więc nie będzie drugiego okienka nim nie skończę!
Pan przeprosił... ja parsknąłem śmiechem... gość obok też... no i tak oszukałem system... dla mnie ta instytucja, to nie to, że jest źle zarządzana, a wygląda jakby w ogóle nie była zarządzana, a klient jest problemem! Dlatego Polską Poczta Narodowa w ostateczności, bo oni mają tam ważniejsze sprawy, jak moja przesyłkę...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.097 96 4
Nie spodziewałem się tak oficjalnego tonu, zatem postaram się dostosować ;)
Szanowny Panie Znany Użytkowniku/Producencie Modeli Taboru Kolejowego @Robert Reschka , nikogo moim wpisem nie zamierzałem szantażować, straszyć, że nie kupię itd. Skoro wątek powstał i z założenia ma na celu poruszanie wszystkich innych spraw niezwiązanych z samymi modelami, to postanowiłem zwrócić uwagę na niekonsekwencję :p.
Wasze modele kupuje i kupować będę, jednak sposób dystrybucji nie zawsze jest satysfakcjonujący i na to chcę zwrócić uwagę, aby jak to Pan nazwał, kropla drąży skałę, może i tu skała zmięknie :D
Z lokalizacji Waszej firmy raczej dostępu do usług Inpostu nie powinno być problemu, no ale skoro uważacie że tylko utrudniają, to mnie trudno to oceniać, nie znając szczegółów. Wasza sprawa i decyzja, ok. Ja jedynie mogę zwrócić uwagę od strony Kupującego, że moje doświadczenia z Pocztą Polską są fatalne w moim rejonie, np. dzwoni kurier, że nikogo nie ma w domu i co ma zrobić z paczką...raz zostawił pod drzwiami i wysłał mi smsa, skarga na poczcie nic nie dała. Na razie radzę sobie przekierowując przesyłkę na inny adres ale to takie łatanie dziury.
A może jak nie Inpost to chociaż Orlen paczka, DPD którzy mają automaty paczkowe? Teraz już na poważnie, czy naprawdę będziemy skazani na PP?

Pozdrawia skromny Nowy Użytkownik ;)
To szanowny "Producencie Modeli" najbardziej mi się podoba.:LOL: