• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Początki patynowania i waloryzacji modeli

OP
OP
D
Reakcje
152 0 0
ST44 wygląda bardzo ładnie, jedynie brakuje na nim odcieni rdzawych. Wszystko wydaje się w palecie czerni/szarości, a ten rdzawy jednak jest mocno zauważalny zwykle na prawdziwej kolei.
Wiesz co, czoło dachu lokomotywy jest lekko rdzawe. Patrzyłem na zdjęcia realnego ST44-1249 oraz innych co teraz jeżdżą w Cargo, i rdzawego nalotu jest bardzo mało, nalot z tego co widzę jest raczej szary lub ciemny szary, a okopcenia od spalin czarne, więc tak się starałem swojego gagara zrobić :)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.418 41 4
Wiadomo, to ma koledze @devudesing sprawiać frajdę i się podobać.
tory 12 lis 25.jpg

Miesiąc temu jakoś trafiony w Olsztynie, zdjęcie ciemne, ale coś tam widać i może komuś się przyda jako inspiracja.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D
Reakcje
152 0 0
Witam,
Udało mi się wczoraj skończyć wkłady z węglem do wagonów, zrobiłem na szybko parę fot jak się prezentują, pozostało teraz cały skład postawić na tory i zobaczyć jak to wygląda podczas jazdy :)

Załączniki

OP
OP
D
Reakcje
152 0 0
Witajcie,
Nie samą koleją człowiek żyje, tutaj kilka ostatnich moich prac z innej dziedziny modelarstwa, w tym ostatni "wyrób" Panzer IV J - który moim zdaniem totalnie mi nie wyszedł, też od początku tworzenia modelu ciągle miałem problemy na każdym praktycznie etapie, ale cóż wnioski wyciągnięte, oby kolejne wychodziły lepsze :) Skala wszystkich modeli to 1/72

Co do modelarstwa kolejowego - zbieram się powoli do patynowania ET41 z ostatniego wypustu Piko, tylko czekam na nową iglice do aerografu bo swoją lekko wygiąłem i niestety trochę aerograf "pluje" farbą przy malowaniu..

Załączniki

OP
OP
D

devudesing

Użytkownik
Reakcje
152 0 0
Witajcie,
Miałem dwa wagoniki Piko Hobby z zestawu startowego, i w sumie nie wiedziałem co z nimi zrobić, więc potraktowałem je jako "poligon" dla nowych technik. Do węglarki zrobiłem wkład ładunku pod plandeką - plandeka zrobiona ze zwykłej chusteczki higienicznej.
Wagoniki prezentują się fajnie, zbieram głównie tabor z epoki VI i w przyszłości V, ale chyba dokupie na giełdzie w Sosnowcu jakieś dwa wagoniki jeszcze z IV epoki i zrobię sobie taki fikcyjny skład :)
Dodatkowo zrobiłem też nowe wkłady z ładunkiem węgla do węglarek- użyłem grubszego tłucznia i bardziej dopasowanej sklejki. W poprzednich wkładach gość co mi wycinał sklejki zrobił je mniejsze niż chciałem i były zbyt luźne, trochę "latały" po wagonie przy nierównościach, teraz są idealnie dopasowane.

Załączniki

OP
OP
D
Reakcje
152 0 0
Witam,
Kolejne węglarki skończone, tym razem niskoburtowe, zrobione w różnym stopniu "zużycia", pozostało jeszcze dorobić do nich wkłady, tym razem będzie to tłuczeń.

Załączniki

OP
OP
D
Reakcje
152 0 0
A może jakiś manual/opis jak zrobić tak efektowne efekty zużycia?
Stronę wcześniej jest opisane, ale mogę opisać jak zrobiłem ten najbardziej "zmęczony pracą" wagon

Zewnętrzna strona wagonu:
1. Zaklejam miejsca taśmą maskującą (tamyia najlepsza do tego), których nie chce zamalować
2. robię mieszankę z farb Tamyia, kolor biały, "buff" oraz niebieski (stosunek 3:1:1) - lub biały i niebieski (4-5:1) zależy jak bardzo wypłowiały kolor chcę usyskać
3. Rozcieńczam w/w mieszankę z rozcieńczalnikiem Tamyia (Lacquer Thinner) w stosunku 20% farby, 80% rozcieńczalnika
4. Nanoszę cienkimi warstwami aerografem, aby nie zamalować oznaczeń, tylko zmienić barwę koloru, przy takim stopniu rozcieńczenia nie ma szans zamalować oznaczeń szybko, po malowaniu zdejmuje taśmę maskującą
5. Po upływie 24h daje na całość lakier błyszczący (gx-100) lub satynowy (hataka orange), znów czekam min. 24h aby lakier się utwardził
6. Obicia - tutaj albo metodą gąbki, czyli kawałek gąbki maczam w farbie (Hull Red od AK), pierwsze o ręcznik papierowy wycieram tą gąbke aby pozbyć się nadmiaru farby, a potem nanosze obicia na model w miejscach gdzie one występują w prawdziwych wagonach (z reguły patrze na zdjęcia/kadry z filmów na yt), pionowe i poziome rysy robie za pomocą cieńkiego pędzelka
7. Następnie farba olejna, wcieram ją w burty wagonu, kolor z reguły "buff"
8. Potem w miejscach obić poprawiam cienkim pędzelkiem farbą Dark Rust od Valejjo, daje to ciekawy efekt tych obić, tworzy się efekt "głębi"
9. Po 2-3 dniach jak farba olejna wyschnie, daję cienką warstwę lakieru błyszczącego
10. Wash, tutaj kolory różne, od brązów po czarne, w tych bardziej sfatygowanych robie rdzawo-brązowy wash
11. Całość jak wyschnie, daję 2-3 cienkie warstwy lakieru matowego mr. hobyy gx-114 (rozcieńczony z mr. leveling thinner w stosunku 1:3)

Wnętrze wagonu:
1. zabezpieczam taśmą burty, maluję całe wnętrze kolorem rdzawym/ciemnoszarym
2. rozjaśniam delikatnie burty oraz dół wagonu - do koloru którym malowałem wnętrze dodaje jaśniejszą farbę, rozcieńczam 20%-80% i burty maluje pionowymi ruchami (tworzą się delikatne zacieki), dół z reguły środek
3. po min. 24h lakier satynowy
4. tzw. "oil dots" z farb olejnych, czyli rozcieńczam osobno parę kolorów farb olejnych (rdzawe, ciemno brązowe, szare, kolory kurzu i pyłu, czarne) i nanoszę na wewnętrzne burty kropki z tych farb, następnie pionowymi ruchami, płaskim pędzelkiem zwilżonym (nie mokrym bo zmyjemy wszystko) w rozcieńczalniku do farb olejnych (terpentyna bezzapachowa, odorless thinner z miga, white spirit), tworzy to dodatkowe zacieki oraz kolor też się zmienia
5. czekam 2-3 dni jak wszystko wyschnie, jak chce dać wash to psikam delikatną warstwą lakiery bezbarwnego błyszczącego, i daję wash
6. po wszystkim daję 2-3 cienkie warstwy lakieru matowego mr. hobyy gx-114

Pisane na szybko, więc za ew. błędy przepraszam :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 20
Tabor 1
Tabor 17