• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Początki patynowania i waloryzacji modeli

OP
OP
D
Reakcje
121 0 0
ST44 wygląda bardzo ładnie, jedynie brakuje na nim odcieni rdzawych. Wszystko wydaje się w palecie czerni/szarości, a ten rdzawy jednak jest mocno zauważalny zwykle na prawdziwej kolei.
Wiesz co, czoło dachu lokomotywy jest lekko rdzawe. Patrzyłem na zdjęcia realnego ST44-1249 oraz innych co teraz jeżdżą w Cargo, i rdzawego nalotu jest bardzo mało, nalot z tego co widzę jest raczej szary lub ciemny szary, a okopcenia od spalin czarne, więc tak się starałem swojego gagara zrobić :)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.266 41 4
Wiadomo, to ma koledze @devudesing sprawiać frajdę i się podobać.
tory 12 lis 25.jpg

Miesiąc temu jakoś trafiony w Olsztynie, zdjęcie ciemne, ale coś tam widać i może komuś się przyda jako inspiracja.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
D
Reakcje
121 0 0
Witam,
Udało mi się wczoraj skończyć wkłady z węglem do wagonów, zrobiłem na szybko parę fot jak się prezentują, pozostało teraz cały skład postawić na tory i zobaczyć jak to wygląda podczas jazdy :)

Załączniki

OP
OP
D
Reakcje
121 0 0
Witajcie,
Nie samą koleją człowiek żyje, tutaj kilka ostatnich moich prac z innej dziedziny modelarstwa, w tym ostatni "wyrób" Panzer IV J - który moim zdaniem totalnie mi nie wyszedł, też od początku tworzenia modelu ciągle miałem problemy na każdym praktycznie etapie, ale cóż wnioski wyciągnięte, oby kolejne wychodziły lepsze :) Skala wszystkich modeli to 1/72

Co do modelarstwa kolejowego - zbieram się powoli do patynowania ET41 z ostatniego wypustu Piko, tylko czekam na nową iglice do aerografu bo swoją lekko wygiąłem i niestety trochę aerograf "pluje" farbą przy malowaniu..

Załączniki

OP
OP
D
Reakcje
121 0 0
Witajcie,
Miałem dwa wagoniki Piko Hobby z zestawu startowego, i w sumie nie wiedziałem co z nimi zrobić, więc potraktowałem je jako "poligon" dla nowych technik. Do węglarki zrobiłem wkład ładunku pod plandeką - plandeka zrobiona ze zwykłej chusteczki higienicznej.
Wagoniki prezentują się fajnie, zbieram głównie tabor z epoki VI i w przyszłości V, ale chyba dokupie na giełdzie w Sosnowcu jakieś dwa wagoniki jeszcze z IV epoki i zrobię sobie taki fikcyjny skład :)
Dodatkowo zrobiłem też nowe wkłady z ładunkiem węgla do węglarek- użyłem grubszego tłucznia i bardziej dopasowanej sklejki. W poprzednich wkładach gość co mi wycinał sklejki zrobił je mniejsze niż chciałem i były zbyt luźne, trochę "latały" po wagonie przy nierównościach, teraz są idealnie dopasowane.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 20
Tabor 1
Tabor 17