Sposobów na drogi jest sporo. Poniżej pokrótce spróbuję Ci podać proste sposoby
Drogę można zrobić ze szpachli elastycznej (tak robiłem na samochodowej makiecie modułowej). Ja używam najczęściej szpachli elastycznej do drewna kupionej w jednym z marketów budowlanych i wybrałem tą z tańszych. Akurat była w kolorze szarym i to mi pasowało. Najpierw wyznaczasz drogę na makiecie, potem trzeba wyciąć sobie ogranicznik dla szpachli - ja używam kartonu grubości 1mm lub maksymalnie 2mm. Paski kartonu przyklejam taśmą papierową do makiety i mam swego rodzaju rynienkę, w którą nakładam szpachlę, wyrównuję i zostawiam do wyschnięcia. Trzeba pamiętać o oderwaniu pasków kartonu w miarę szybko, najlepiej bezpośrednio po wyrównaniu szpachli, bo jak szpachla zaschnie to są kłopoty z oderwaniem. Potem szlifowanie, uzupełnianie, szlifowanie itd. aż do uzyskania żądanej powierzchni. Potem farba (ja używam Fallera do asfaltu) nakładana wałkiem gąbkowym (daje fajną strukturę). Po wyschnięciu nanoszę linie, oznaczenia itd. Można tu ponacinać powierzchnię, zwaloryzować, wedle upodobania.
Można też używać innych mas szpachlowych. Niektórzy mieszają taką szpachlę z węglem uzyskanym z filtrów typu Brita żeby od razu uzyskać kolor.
Drogę można zrobić z papieru ściernego. W marketach można kupić gotowe w formie taśmy różnych szerokości. Na którejś z dioramek użyłem taki o ziarnistości bodajże 200. Potem malowanie najlepiej aerografem lub wałkiem (tu uwaga na farby wodne, bo z reguły ze zwykłego papieru ścierniwo potrafi się zmywać pod wpływem tarcia pędzla i stąd aerograf lub wałek). Po wyschnięciu malowanie linii i waloryzacja.
Można wykorzystać gotowce z pianki do przyklejenia - takie robi Faller, Heki, Busch i jeszcze ktoś. Są z liniami i są bez linii, są odcinki proste i zakręty, są też skrzyżowania. Każda z firm ma swój odcień asfaltu i swój promień zakrętów. Taką drogę też można po przyklejeniu zwaloryzować, ukryć łączenia i będzie wyglądać ciekawie.
Popatrz w moje tematy warsztatowe albo w tematy z pokazanymi modelami samochodów to zobaczysz jak wygląda taki asfalt.
Drogę można robić też z tektury. Grubość najwygodniejsza to 1 mm, bo najprościej się ją tnie. Tekturę możesz kupić albo w sklepach modelarskich albo poszukać w necie. W sklepach modelarskich z reguły są arkusze mniejsze niż można kupić w innych miejscach, także przy dużych długościach czasem warto kupić większy arkusz, to nie będzie widocznych łączeń.
Tekturę powinieneś zabezpieczyć przed chłonięciem wody i do tego służą żywice, np. Paraloid. Można też impregnować cyjanoakrylem ale to drogie i toksyczne. Po pocięciu i przyklejeniu malowanie, linie i waloryzacja.
Takiej drogi nie pokazywałem na forum bo już tej dioramy nie mam.
To takie chyba najprostsze sposoby na drogę. A jak będziesz miał pytania to dawaj śmiało. Jak chcesz pogadać na spokojnie to dawaj na PW.
Miłego "asfaltowania".
P.S.
Linie najprościej możesz zrobić białym pisakiem olejowym albo białym pisakiem do oznaczania płyt CD.
Możesz też wyznaczyć linie przez obklejenie asfaltu taśmą samoprzylepną papierową i pomalować aerografem albo wałkiem.
Edit:
Łączenia tektury można łatwo ukryć za pomocą szpachli. Nakładasz niewielką ilość szpachli, żeby zakryć i wyrównać łączenie, po wyschnięciu delikatne szlifowanie. Po pomalowaniu wałkiem, po dwóch warstwach nie widać łączeń.