• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Planuje] Projekt - Makieta HO - wspaniałe hobby od nowa

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,

Próbowałem robić szutrowanie torów. Robiłem to Vikolem rozcieńczonym.
Po wyschnięciu zostały białe ślady. Jaki klej używać, aby nie był przeźroczysty.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Tylko wikolem, wg. mnie. Przeprowadź próbę. Psiknij klejem na kartce papieru. Gdy klej wyschnie, musi się zrobić przeźroczysty jak szkło, inaczej go wywal. Wysyp tłuczeń i uformuj na torze. Spryskaj tłuczeń i daj mu wyschnąć. Zapewne zobaczysz, że troszkę ''siadł''. Uzupełnij, jeszcze raz spryskaj. Wikol najlepszy jest rozcieńczony wodą 1:1, ja osobiście aplikuję pędzlem z ostrym czubkiem. Mokry tłuczeń musi zasysać klej z pędzla po jednym włosku. Unikniesz w ten sposób zabrudzenia podkładów. Po ok.3o minutach aplikuj klej drugi raz. Po 24 h. klej zwiąże na amen, ale tłuczeń będzie lekko satynowy.....To nic, bo tor trzeba jeszcze patynować np. pudrami, suchym pędzlem.

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Serdeczne dzięki za instrukcję. To już teraz wiem co było, źle. A było kilka tematów źle.
Zabieram się za temat na nowo. Dobrze, że próba była na krótkich odcinkach.

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla odświeżenia, że jednak coś się dzieje kilka fotek z tego weekendu.
Już widać, że są trzy poziomu. Już widać zalążek torowiska na górnej stacji ;)
W zasadzie to tylko tory bez podkładu z korka, ale za to są :D

Teraz merytorycznie:
1. Mój wikol to jest wikol tylko z nazwy, biały po wyschnięciu i kiszka a nie trzymanie. Pytanie do doświadczonych kolegów, wikol jakiej firmy jest przeźroczysty po wyschnięciu.

2. Szuter jakiego producenta polecacie, żeby nie był za drogi, oraz czy warto zmieszać szuter do H0 z szutrem do TT.

3. Co sądzicie o trakcji Viessmann, czy można ją stosować przy słupach Electrotren. Zaznaczam, że zdaję sobie sprawę, że słupy Viessmann są może i bardziej pro, ale cena wygrywa. Natomiast Electrotren nie ma trakcji krótkiej, najkrótsza to 260 mm.

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Hejka!

Ja używam wikolu firmy Dragon - dla mnie jest OK
Ale chyba lepszym rozwiązaniem będzie zakup kleju polimerowego ( też Dragon ) do klejenia szutru. Rozpuść klej w alkoholu 1:3 i takim spróbuj - efekt lepszy od klejenia wikolem, a dodatkowo ze względu na alkohol ( jest rzadszy od wody ) odchodzi problem z wypełnieniem na torowisku okienek między podkładami :)

Tylko wietrz chałupę przy tym kleju :p :p

Popróbuj 8)

Paweł

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.786 61 10
Witam , z tymi wilkolami to różnie bywa.Ja osobiście używam kleju polimerowego rozcieńczonego denaturatem oczywiście białym.Proporjca 1:1 lub gęstość zbliżona do szamponu.U mnie gęstość dobrałem tak by klej swobodnie wypływał przez igłę do strzykawki , rozmiar igły o ile pamiętam to 0.9 mm i strzykawka 20 ml.Klej rozcieńczony denaturatem wysycha szybciej ale znowu trochę mocniej pachnie do momentu odparowania denaturatu.
Dużą zaletą kleju polimerowego jest to , że jest załkowicie bezbarwny.

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I jeszcze podziękowania dla kolegi Andrzeja Harasska za konstruktywne korekty planu.
Teraz live to wygląda coraz bardziej fajnie.
Choć jesz\cze miesiące pracy przede mną :devil:

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szanowni,

Dziękuję za rady dotyczące szutrowania. Rozpoczął się ten proces u mnie. Pierwszy raz w życiu :roll: .Zatem zrobiłem tak:
1. Usypałem szuterna tory pomiędzy szynami na suchu i rozprowadziłem pędzelkiem.
2. Boki nasytu zwilżyłem wodą, co by się trzymało i rozprowadziłem mieszankę kamyczków ;)
3. Po ułożeniu całość sryskałem wodą.
4. Klej ze strzykawki aplikowałem (Patex 1:1,5 z wodą) - dzięki Lukas76 za wskazanie.
5. Całośc teraz schnie :)

Na koniec kilka fotek z frontu, poza szutrowaniem, obrobiłem dwa słupy + kawałem wzniesienia powstał.

PS.
Kleje polimerowe i inne super zapachowe tematy, ze względu na allergię odpadają, ale dzięki za propozycje.

Załączniki

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 16 0
podsyłam kilka fotek z mojej makiety jakie były jej poczatki, z ulica wyszło jak wyszło ale już sie poprawiłem (wtedy byłem troche na bani i wydawało mi sie że jest ok :D niebawem czesc dalsza

Załączniki

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 16 0
witam dzisiaj przedstawie m.in moja pierwsza wersje przejazdu kolejowego z zaporami fotka nr 5. Narzaie zapor brak ale beda-jestem w trakcie budowy ich :). Poza tym w sklepie z uzywanymi modelami w sakli OO i HO udalo mi sie wychaczyc oto ten model lokomotywy seria 216 V160, zaplacilem za nia dosc smieszne pieniadze (w przeliczeniu na zlotowki ok 48zl), jest w idealnym stanie i jezdzi rewelacyjnie- fotka nr 7. Poza tym dokupilem kilka budynków fotki 1-4, a z fotki 2, ktora w orginale nosi miano restauracji zrobie budynek cargo. Do tego jescze prezentacja semaforow firmy Ratio w skali OO na makiecie fotka 6

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
25 0 0
Używałem do klejenia szutru tak wikolu jak i kleju polimerowego. Ten drugi ma jedną wadę: coś nie wyjdzie, trzeba przesunąć tor, poprawić szuter itp. Życzę powodzenia w walce ze zdzieraniem szutru 8)

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dla zainteresowanych, co może być trudne, bo mało piszę co się dzieje. :oops:
I dla pozostałych, co może się zainteresują :roll: raport z frontu.

1. Popracowałem trochę nad układem torów na górze. Będzie troszkę inaczej niż pierwotnie planowanie. Powód, chciałem uzyskać dłuższe tory stacji na górze, aby dało się robić manewry. Ponadto dwa tory dochodzące do granicy mogę w przyszłości (tj. za 5 lat ;) ) przedłużyć o element trasy na module/drugim torcie. Przedstawiam rysunek, tego co jest ustawione na piętrze.

2. Podjąłem kilka poważnych decyzji.
2.1. Sterowanie dekodery Lenz Gold+ z gniazdem susi. docelowo moduły dźwięku w wybranych Loko.
2.2 Zatrzymywanie przy semaforach moduł BM1 Lenz (konkretnie moduł inspirowany ale koszt mniej niż 5zł za sztukę i działa),
2.3 Sygnalizacja, Viessmann i Busch do składania samodzielnego.
2.4 Sterowanie sygnalizacją, semaforami i przejazdami analog.
2.5 Torowisku szutruje i pracuje nad kształtem terenu, ale idzie powoli.
Fotki postaram się w weekend zapodać.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.999 531 30
Witam,

Skoro już taka decyzja zapadła, to proponuję górną stację zbudować na długim, łagodnym łuku, a nie robić odcinków prostych z wstawką z ostrego łuku - coś jak na poniższym rysunku (oczywiście do dopieszczenia). Takie stacje na łuku wyglądają bardzo fajnie, ale łuki na prawdę muszą być bardzo łagodne.

Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Da radę nad tym pomyśleć.
Swoją drogą, taka budowa, jak się robi wieczorami i to nie codziennie to idzie woli :(
Ale nie poddaję się i do przodu.

OP
OP
K

krecik

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
U mnie powolutku. Szutrowanie zrobione, teraz makieta stoi na boku i robi się elektryka.
W tempie OK. kilka podłączeń w tygodniu.
W zasadzie jak wyrwę jeden wieczór w tygodniu to wszystko co dam radę.
Nadto, musze zrobić miejsce na makietę w garażu.

:(
Oj ciężka jest dola modelarza. :roll:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.032 16 0
U mnie tez raczej powolutku, kupilem ostatnio kontroler manualny do obslugi dwoch skaldow jednoczesnie z mozliwoscia doczepienia dodatkowego modulu firmy Hornby HM 2000 High. Poza tym z nasypami stoje w miejscu, moze lepiej narazie nie bede ich robil bo jak przyjdzie wracac do kraju to bedzie problem. Narazie jednak jestem skoncentrowany przy modelowaniu gor, wlasnie jestem w trakcie robienia tarasu widokowego z motywem łowieckim, do tego zamowilem figurki z Nocha scenka:"rodzinka na pikniku" jak bedzie gotowe to wkleje co trzeba