• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Planuje] Makieta na strychu

Reakcje
0 0 0
Re: Makieta na strychu

misiakelek napisał(a):
No i niestety lubię przesadzać ze wszystkim powstają ogromne projekty.....
.....
No, więc co powinienem zrobić??? Czy lepiej po prostu puścić magistralę na około i zrobić jakieś stacje bocznicę i wsio?... (Powiem tylko, że tam na dole musi biec Linina w tunelu, ponieważ inaczej nie przejedzie na około....
......
A i jeszcze jedno gdyby nie brać pod uwagę kosztów itd... to sam projekt jest ok czy nie ???
......
1. Nie ty jeden. ;)
2. Wcale niegłupi pomysł z tą magistralą.
3. Bez podziemnych kombinacji i zawracania - tak.

ale gdybyś chciał zrealizować tak ogromny projekt.........
popowe napisał(a):
to może ci zabraknąć czasu
a nawet musi.... a już na pewno zabraknie pieniędzy

K

Kpt.Nemo

Gość

Osiem torów, chyba wszyscy doradzacze mieli na myśli coś mniejszego.
"Szadek" Acida, ma cztery lub pięc torów, już nie pomnę, i mimo że jest odrobinę skrócony w stosunku do oryginału ledwo się zmieścił na 11 metrach, czyli na długości jaką posiadasz.
Moja rada okiełznaj swoje nieposkromione pragnienia, zbuduj coś mniejszego, bardziej idącego w stronę realizmu, mniejszego nie znaczy gorszego, zmniejszającego radość z zabawy.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.232 17 2

nadal za potężne. Osobiście widziałem może 1 może 2 makiety z tak potężnym systemem torów które były natyle fajne,że aż ładne.
Moja rada okiełznaj swoje nieposkromione pragnienia, zbuduj coś mniejszego, bardziej idącego w stronę realizmu, mniejszego nie znaczy gorszego
Święta racja

okiełznaj swoje nieposkromione pragnienia,
zwłaszcze ,że początkujesz .

Moja rada:
1.szlak dwutorowy jako pierścień,
2. stacja na góra 4 tory
3. w przyszłości możliwość wyprowadzenia toru do np. parowozowni z bocznicą.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
383 1 0

Standardowo doradzam to samo: mniej znaczy więcej. Układ torowy na domowych makietach musi być jak najprostrzy - jest to ogromna ulga w sterowaniu. Takie duże stacje budują zazwyczaj rózne kluby - wtedy taką dużą stacją bawi się jednocześnie kilka osób.

Chyba że lubisz manewrować po stacji - wtedy taka duża stacja daje dużo frajdy.
Ale małe także: stwórz układ torowy składający się z około 4 torów przelotowych (? nie wiem czy to poprawnie ująłem) a także z 2 bocznych

To tak ode mnie.

chf

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Dużą stację w modelu również może obsłużyć jedna osoba. Kwestia w tej sprawie jest tylko jak bardzo skomputeryzowany pulpit będzie posiadać. Przykładem może być banalnie prosta obsługa szuflady Dominika i Roberta.

OP
OP
misiakelek
Reakcje
0 0 0

no tak czyli najlepiej to poprostu ułożyć tory na miejscu i sobie przemyśleć sprawę no cóż zawsze wiedziałem że jak sie coś planuje to i tak wychodzi inaczej. ;)

kurcze blaszka zabraknie mnie papieru milimetrowego .... no i browarów......

OP
OP
misiakelek
Reakcje
0 0 0

tak i oto znowu jestem oraz plan taki maksymalnie rozbudowany............. wiem co powiecie ze za dużo i że ile to będzie kosztować... wiem wiem ale jak na plan to całkiem ok mam nadzieje..........i oczywiście że jak trudno będzie sterować a mnie się podoba i jak kasy starczy a tam kasy zapału to właśnie taki będzie mój plan moja makieta ........ a jak by co to powstaje plan "B" płaszczyzna taka sama tylko torów mniej i wszystkiego mniej no może może poza zielenią jej będzie więcej

1). chciałbym jeżeli można poza ględzeniem że za dużo itp. uzyskać czystą informacje czy będzie w miarę funkcjonalnie czy nie zapętli się gdzieś po drodze itp.(to nie moduł to makieta a i tak najciaśniejszy łuk R=45 cm to chyba nie tak źle ...)

2). chociaż dwa słowa wsparcia ..... nawet jak ma sie nie udać jak to utopia....... przecież tak miło pomarzyć na tym etapie przynajmniej....

OP
OP
misiakelek
Reakcje
0 0 0

Każda kratka 1 m wolne przestrzenie tam będę operował jak nie sięgnę to skoryguje ........ noc zarwana krata browaru wypita wedle zaleceń naczelnego wodza .... wodza fantazji popuszczona wiem wiem już do wiadomości przyjąłem pozdrawiam ............. Plan "B" w trakcie realizacji generalnie w tedy będzie tylko w koło i dwie stacje towarowa i osobowa i mniejsze, może obrotnica i kawałek wąskiego toru ale to po woli i za jakieś kilka dni ( muszę kaca zaleczyć ;) )

Załączniki

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

misiakelek napisał(a):
... noc zarwana krata browaru wypita ..................................................muszę kaca zaleczyć ;) )
wiesz co, jak wyleczysz kaca, to przerzuć się na wódkę, będziesz miał o wiele lepsze wizje niż ta powyżej po piwie. Po piwie masz chłopie fanztazję :LOL: , a po wódce z nowym planem zupełnie odlecisz w kosmos :LOL:
(My też :D )

OP
OP
misiakelek
Reakcje
0 0 0

No ale co jak za bardzo wypasione czy po prostu nieładne ja wiem plan B będzie lepszy kończę i idę spać "już czas, już czas myć zęby i iść spać"...........

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0

Ja widzę jedną pętle (albo raczej trójkąt). Więc od układu eliminującego zwarcie nie uciekniesz. Myślę, że z planem to trochę przesadziłeś. Zrób po prostu 3 stacje tak aby można było z każdej do każdej przejechać.

Dodatkowo to-to ma 3 m szerokości, co oznacza, że nie sięgniesz z brzegu w każde miejsce. Więc albo robisz platformą latającą dla siebie, albo dziurę w środku.

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

Super Misiakelek :LOL: , ale mam pytanie do ciebie jak możesz odpowiedz:
A ) Wygrałeś w totolotka ???
B ) Kupiłeś na allegro drugie życie, bo tego Ci nie starczy ???
C ) Masz jeszcze kaca ???

Odpowiednie zaznacz proszę.............. :LOL:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.799 138 3

pewnie 3 ostatnie posty polecą do kosza ale .....
i ma duży dom albo jakiś magazyn ...

z drugiej jednak strony może on zamierza tylko kupić tory bez budynków, zieleni, rozjazdy przestawiać ręcznie, obrotnice zrobi sam, to wtedy może i mu kasy starczy.

jest też możliwe że faktycznie ma pieniądze i miejsce na to wszystko a my się z niego nabijamy nie potrzebnie .... chociaż chyba nie zdarzyło się by ktoś planujący coś tak dużego cokolwiek zrobił ....

ale powodzenia chłopie i teraz są możliwe dwa rozwiązania:
albo będą dalej podśmiewać się z Ciebie aż nie pokażesz jak dużo zrobiłeś
albo zaczną ignorować Twój wątek

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 144
Planuję 6
Planuję 15
Planuję 30
Planuję 5