• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Planuję makieta modułowa :)

Reakcje
1.788 13 0
Mam prośbę :? .Poczekaj z pracami do jutra. Pamietaj ,że zwykły styropian jest bardzo miękki i może być sytuacja ,że niechcący coś naciśniesz mocniej palcem i zrobisz niepotrzebne wgłębienie. :!:
Jeśli już to ma być cała powierzchnia ze styropianu to pomaluj całą tę warstwę najpierw naprawdę grubą warstwą kleju wikol i niech wyschnie aż do jutra . A przynajmniej cały jeden dzień ok?> Wtedy powierzchnia będzie bardziej stabilna i trwała.

Reakcje
1.788 13 0
Tak
Zeby się nie sypało potem. A zanim połozysz tory to zrób najpierw podkładki z korka pod tory zanim je przykleisz ok/
Muszą być paski korka o grubości 5 mm i szerokości 3,5 cm
to przyklejasz do podstawy czyli na przygotowany styropian, na klej wikol, a tory przyklejasz do pasków korka klejem kropelka .
Tylko to już trzeba zrobić bardzo dokładnie. Najpierw trzeba przy linijce położyć prosto paski korka, potem na korku, równiutko, przy linijce tory i dozujesz małe ilości kropelki w podkłady.

OP
OP
B
Reakcje
0 0 0
ok :)

Mam dużo torów prostych i łukowych i jeden elektryczny rozjazd lewy (DZIAŁA!) oraz jeden lukowy zasilający w skali TT :) tory są stare przewodzą prąd niektóre są powyginane nie znam firmy ale po przejechaniu rozpuszczalnikiem czy czymś :p będą jak nowe jest ktoś zainteresowany (wiem, że to forum bardziej o H0 ale może ktoś buduje :p?

EDIT:

A musi być korek? a nie płyta z szafy o grubości 3mm? bo to dodatkowy wydatek :(

Załączniki

projectps

Użytkownik
H0m
H0e
Reakcje
72 0 1
Bartosz - korek nie jest znacznym wydatkiem. Zaglądnij do Castoramy / Praktikera / ...
Znajdziesz korek w "płatach". Można łatwo go pociąć na paski jakie potrzebujesz.
Obróbka dużo łatwiejsza niż płyty meblowej.

OP
OP
B
Reakcje
0 0 0
ja myślałem, że do dużej płachty tej deseczki poprzybijać tory narysować linie prostą i wyrzynarką ojczym by przejechał :D ja do szkoły potrzebuje palców :p i taki wielki kawał przykleić do makiety.

Reakcje
1.788 13 0
To prawda, ale wyzwaniem niech będzie docięcie przez Bartosza podtorza z płyty - ona ma tylko 3 mm ;) Ps Korek naprawdę nie jest drogi
. Bartosz to maja być paski o szer 3,5 mm
,bo inaczej nie zrobisz nasypów

Reakcje
1.788 13 0
Witaj Bartosz :D Zamieszczam Plan Twojej dioramy. :p Plan zrobiony jest z torami piko a-glaise. Odcinki torów masz ponumerowane(symbole), więc będziesz wiedział co Trzeba nabyć. Umieściłem tam dworzec z peronem, rampę z magazynem i nastawnię. Dodatkowe elementy masz opisane i oznaczone strzałkami na planie. Postaraj sie Powoli i uzbieranie materiałów na dioramę,a jak juz będziesz miał wszystko to zaczniemy Cię instruować co i jak robić dalej. :D Do pracy. Dasz powoli radę :D .

Załączniki

OP
OP
B
Reakcje
0 0 0
ok dzięki, ale ja miałem inną wizję na to :(
stara stacja (mam takie plany z ŚK) (ona ma w sobie nastawnię nawet :p) i nie aż tak dużo torów :( to miał być tylko jeden odcinek prosty na takiej Lini lokalnej gdzie będzie lokomotywa i wagon jeden :p, chciałem bardziej zająć się terenem na pierwszej dioramie(?) a potem dobudować kolejną gdzie będzie coś innego :p

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 6
Planuję 15
Planuję 30
Planuję 5
Planuję 5