• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plan mojej makiety

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
Wymiary to 20cm x 2m.
Teraz zamieszczam plan który by się do czegokolwiek nadawał. A odnośnie do peronu to mam zamiar kupić na allegro taki sam peron, tylko ze sklejony i z uszkodzonym dachem, i przedłużyć go o te części które tam będą, a wtedy długość będzie wystarczająca na 2 i pół długiego wagonu, więc na normalny skład.

Załączniki

Ł

Łukasz K

Gość
Zapewne będziesz po tej desce jeździł w domu gdyż żadnej normy to nie trzyma.

2m na długość to całkiem dobrze jak na pojedynczy "segment" ale 20cm to nawet nie narta Małysza. Ja się zastanawiam, czy lepiej byś robił szlak jednotorowy z peronem, czy jednotorowy bez peronu. Problem jest taki, że pasowałoby oprócz toru i tego ewentualnego peronu zmieścić jakąś roślinność, dać jakiś przejazd kolejowy, itp.

Sklejony peron z allegro ?
Po pierwszej jakie on ma wymiary na szerokość?
Po drugie: nie taniej Ci będzie spróbować zbudować własnymi siłami peron wyspowy?
Planujesz trakcję parową. Linia lokalna, przystanek osobowy. W sumie pasuje.

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
Peron kupiłem nowy i skleiłem, a będę go przedłużał częściami peronu z allegro. Szerokość jego to 55m. No właśnie cały czas się zastanawiam, czy nie zrobić trakcji elektrycznej, ponieważ mam 2 elektrowozy i jeden parowóz do remontu, a posiadam 10 słupów trakcji i 10 drutów.

mik

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
milosz216 napisał(a):
Szerokość jego to 55m.
Raczej długość.

milosz216 napisał(a):
No właśnie cały czas się zastanawiam, czy nie zrobić trakcji elektrycznej, ponieważ mam 2 elektrowozy i jeden parowóz do remontu, a posiadam 10 słupów trakcji i 10 drutów.
Jak ma to być "przechodzenie z pary na prąd" to myślę, że na takim przystanku nikt by się nie fatygował żeby zelektryfikować taki lokalny szlak.

A lokomotywy sobie możesz kupić jak wykończysz "deskę".

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
Sory pomyliłem się, po prostu literówka. No to powoli zacznę układać torowisko, a dali byście mi jakieś wskazówki na temat tworzenia właśnie takich przystanków osobowych?

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
Skleiłem go i będę go samodzielnie przedłużał, a powiesz mi, ponieważ cały czas się zastanawiam (na temat terenu) jak zrobić, nie ma być tam jakiś gór,ani rzeczek, ale nie wiem, czy nać cienką warstwę styropianu i go trochę uformować, czy gipsem nakładać warstwy powoli formując fakturę terenu. Bo chyba najpierw się robi teren, a później daje tor?

Ł

Łukasz K

Gość
1. Czytać forum i oglądać zdjęcia. Wiele tam można podpatrzeć, co i jak ktoś robi.

2. Ja przy modułach pomagałem koledze. Teren miał być pagórkowaty, więc najpierw był styropian. Następnie jego formowanie nożykiem (tutaj koniecznie poproś tatę by to uformował, bo bardzo łatwo o skaleczenie), później szpachla. Odnośnie toru to on miał to na nasypie. Tutaj masz przystanek. Korek pod tor, tylko jakiej grubości ? i na to dopiero tor

Niestety na takiej desce i do tego z okleiną z wierzchu nie robiłem. Raz robiłem torta na płycie wiórowej OSB ale Big Boy Trixa nie chciał po tym jeździć i zaniechałem dalszych robót. Tyle, że ta płyta OSB nie miała tego "laminatu" z wierzchu, czy co to jest.

W ogóle bym na Twoim miejscu tą dechę przeznaczył na co innego. Natomiast zbuduj, poproś kogoś o pomoc przy module, lub poszukaj tutaj w forum lub na forum tt tortów i działaj. Ja bym tą dechę wyrzucił ale to Twój projekt.

Ja na takim czymś nie pracowałem i nie mam doświadczenia jak się zabrać do takiej dechy, wyglądającej jakby ją świeżo z regału wyciągnięto...

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
To jest zwykła sosnowa deska polakierowana jedną warstwa akrylu, miałem większa o szerokości 30 cm, ale mamie się nie podobała, a była to sklejka. A czy mógł bym zastąpić korek listewkami sosnowymi o grubości 2mm albo 3mm? A teraz odnośnie jeszcze jednego mojego pomysłu, zastanawiałem się czy by nie umieścić na makiecie atrapy blokady liniowej, Posiadam jeden semafor sklejany i tworzony przeze mnie, ze świecącymi diodami, i czy żebym mógł coś takiego zrobić, to muszę mieć 2 semafory, nie będzie to jakiś wielki problem zrobienie drugiego, i czy na niezelektryfikowaną trasę mogły by być semafory tego typu? Poniżej zamieszczam zdj tego semafora co sam wykonałem.

Załączniki

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
To teraz powracam, z małym posunięciem. Dzisiaj zrobiłem cześć nasypu pod tory na której wszystko się będzie opierało. to teraz małe pytanie odnośnie semafora. Czy może być taki jak na zdjęciu powyżej jeden w kierunku w którym mają jeździć lokomotywy, czy muszą być dwa po obu stronach, chcę to wiedzieć bo chciał bym żeby makieta miała elementy realistyczne, a poza tym, chciał bym się zająć elektryka. Wiec czy tak może być, i czy macie jeszcze jakieś sugestie dla mnie.
P.S. A, i jak by co peron tez będzie podniesiony wysokość pianki, może trochę wyżej, żeby wagony nie były tak wysoko nad peronem.

Załączniki

Reakcje
1.781 13 0
Zgadzam się co do tego, by peron był na piance ale boję się ,że pod wpływem klejów pianka się może z czasem zapaść :( .
Przy tak nie wielkiej powierzchni, warto było by pokusić się o sklejkę pod tory lub korek na którym powinien również stać peron :) .
Co do sygnalizatorów to chyba dwa, po obu końcach dioramy(makiety), będą ładnie wyglądały choć nie wiem jak masz założenie .
Czy to jest szlak jednotorowy?
Może Koledzy tacy jak bstok70 mogli by Ci więcej podpowiedzieć na ten temat (wyślij wiadomość na PW do Kolegi bstok70).

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 16 0
Daniel ma rację! Pianka na bank nie wytrzyma na dłuższą metę! (niekoniecznie od chemii) Za jakiś czas tory będą wyglądać jak własność spółki Śląskie Tramwaje. Pod tory na deskę co najmniej korek albo gruby karton (nie mylić z tekturą) W PMM na nowopowstałych modułach odchodzi się nawet od korka na rzecz drewnianych listewek pod torem.

OP
OP
milosz216
Reakcje
0 0 0
Pod peron dam listewki, ale ta pianka pod torami zostanie, ponieważ nie sądzę że makieta będzie długo w całości, i w dodatku łatwiej się ja modeluje. A ten semafor może tu już stać?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 21
Planuję 5
Planuję 18
Planuję 8
Planuję 52