• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 (1:87) Plan makiety pokojowej.

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Cześć wszystkim.
Planuję układ torów nowej makiety, gdyż stara zagraca mój pokój.
Założenia są takie:
-miejsce na nią przeznaczone to 285cm na 324cm z wcięciem 12cm na 112,5cm
-ma ona biec przy ścianie
-w pełni demontowalna, złożona z segmentów
-linia dwutorowa
-kilka torów manewrowych
-jak największe promienie łuków z jednocześnie jak najmniejsza powierzchnią

Makieta będzie gołą sklejką z korkiem i torami, ponieważ ma służyć tylko wietrzeniu pociągów.

Załączam to co udało mi się wymyślić jednak lewa głowica jest problematyczna ponieważ promienie łuków są tam dużo mniejsze od pozostałej części makiety. :) Czekam i proszę o sugestie na temat układu torów. ;)
plan.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.243 16 2
Ma służyć wietrzeniu pociągów czy by mieć miejsce by miały gdzie stać i się kurzyć?
Ja nie z tych co są na wszystko na nie.
Ale do przewietrzenia wystarczy ring z mijanką dla zabawy. Twoja mijanka jest z tych większych.
Niestety obawiam się, że projekt skończy jak 99% podobnej wielkości projektów.
Sugerował bym byś tak zaprojektował pierścień by móc dokładać torów a niżeli od razu je budować.
Ale mimo wszystko życzę powodzenia.

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Ma służyć przede wszystkim do zabawy i do przewietrzenia pociągów. :) Myślę, że nie byłoby w nim problemu ze stopniowym dokładaniem torów. Jednak jestem otwarty na wszelkie propozycje. To jest dopiero pierwszy plan. :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.493 2 0
Na początek proponuję takie zmiany, by zwiększyć użytkowość torów ;)
Ale koledzy pewnie znajdą więcej takich miejsc, które można by poprawić :)

Załączniki

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Mam pytanie odnośnie wyboru materiału torowego. Do tej pory miałem do czynienia tylko z torami firmy Piko. Jednak rozjazdy pozostawiają wiele do życzenia. Roco Line wyglądają dobrze, ale ich cena jest według mnie za wysoka. Jeszcze jedną alternatywą są tory Tillig Elite, które przy kupowaniu rozjazdów do montażu również wyszłyby taniej. Moje pytanie kieruję w stronę rozjazdów Tillig Standard. Są one bardzo tanie, jednak czy są coś warte i godne polecenia? Jestem otwarty również na inne propozycje materiału torowego z jak najlepszym stosunkiem jakość/cena. :)

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
To zależy...do czego:)
Kupiłem kiedyś dwa flex'y i co prawda testowałem je na "próbnym" (w budowie) module, na analogu i żadnych zwarć itp nie miałem.

Narzekać nie mogę:) tylko, że nie jest to jazda w "kółko" jak na Twoim planie ale tylko w przód i w tył. Za dużo manewrów też nie robię bo plac w budowie i obecnie nawet nie ma po czym jeździć:)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.646 519 30
Tory Tillig STandard to trochę nie ta epoka. Ich projekt pochodzi jeszcze z lat 1960-tych, choć technologia wykonania trochę się od tego czasu poprawiła. Ogólnie biorąc, tory jak tory, jeździć się po nich z pewnością da. Słynna makieta klubu w Miśni (Meißen) jest w całości zrobiona na tych torach i do dziś robi duże wrażenie. Jednak jakość wykonania ("ostrość" profilu główki szyny, jakość elementów rozjazdów, np. krzyżownic itp.) odbiega od współczesnych standardów. Nowoczesne koła, zwłaszcza RP25 mogą mieć małe problemy. Poza tym geometria rozjazdów jest nie najlepsza: 15 stopni oznacza bardzo strome, nierealistyczne drogi zwrotnicowe, co oczywiście ma zaletę w postaci oszczędności miejsca, ale wygląda niezbyt dobrze. Ale żadnych zwarć nie powodują (a dlaczego miałyby powodować?). Jest jeszcze jeden kłopot: o ile wiem, te tory albo nie są już w ogóle produkowane, albo są w bardzo ograniczonym asortymencie.

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zgadzam się Panie Andrzeju ale...
Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale chyba koledze też chodzi o oszczędność bo z tego co możemy zaobserwować to Elite są droższe od Standardów.
Dla początkującego lub jak kto woli zamkniętej przestrzeni makiety może być, ale to już kwestia gustu i kieszeni:)

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
@Andrzej Harassek Dziękuję za rzeczową odpowiedź. :)
@viator Drzwi są za końcem makiety z prawej strony, a część szlakowa będzie w pełni demontowalna. :)
@zazyk Pieniądze są ważne, lecz wolę dłużej zbierać materiał torowy niż później żałować kupienia czegoś gorszego. ;)

Wybieram więc materiał torowy Tillig Elite, i rozjazdy EW1. Rozrysuję plan na tych torach i później wstawię screen'a do ewentualnych poprawek. :)

Ostatnio edytowane:

zazyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dokładnie!
Ja swój moduł buduję już jakiś czas i lepiej robić coś dłużej ale niech to konkretnie wygląda, w tym wypadku o to chodzi.
A druga sprawa jeśli lepiej makieta będzie wyglądała to i więcej zabawy będzie dawała:)

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Nie planuję jej raczej wykańczać, gdyż zależy mi na tym by zajmowała mało miejsca, a na takim kawałeczku ciężko byłoby zrobić coś sensownego. :) W odleglejszych planach są moduły, na których będę mógł się bawić w tworzenie realistycznego małego świata, jednak to pewnie dopiero za kilka lat. :)

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Ułożyłem plan na tilligach. Użyłem jednak rozjazdów EW2, ponieważ i tak rozjazdy krzyżowe mają promień 484mm. Proszę o wprowadzenie poprawek, lub sugestii do ulepszenia układu.

Załączniki

OP
OP
G

Greeg

Użytkownik
Reakcje
15 0 0
Witam ponownie. Ułożyłem jeszcze dwa plany. Jeden na torach Tillig Elite z rozjazdami EW1, a drugi na torach Piko i łukowych rozjazdach Tillig Elite. "Hybryda" torów Piko i Tillig dała według mnie najbardziej "foremny układ" torów z minimalnym łukiem 543mm w rozjeździe łukowym Tilliga. Zastanawiam się czy jednak nie lepiej iść w tańszy materiał torowy, skoro ma to być tylko makieta domowa? Proszę o pomoc. :)

Załączniki